新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7392|回復: 3

[分享] YAMAHA CD S-2000

入左依部2手機都差不多2個幾3個月.
聽聽,摩摩,改改.
再聽聽,摩摩,改改.
大致上可以停下來了.
圖一.DAC & OP AMP

DAC OP AMP

DAC OP AMP

圖二.MICROPROCESSOR

microprocessor

microprocessor

圖三.POWER SUPPLY

POWER SUPPLY

POWER SUPPLY

如果冇乜功夫仔.可以祗搞一招.
將圖一.DAC & OP AMP圖中的輸出電容(紅圈圈住果兩對).用接線SHORT左佢.
但開機接前級前.一定要用它錶度下有冇DC輸出.如果接膽前就可以好放心.
如果接原子粒機就唔好搞喇.不過SHORT左真係天與地的分別.

圖二.可以搞搞CLOCK.換TCXO後.外置CLOCK接15腳.GROUND接14腳.
定位更準更立體. TCXO.jpg
回復

部機用貼片OP AMP.
線路圖V/I係用OP275.
但事實係全機8粒OP AMP都係5532.
聲音係比較平面.人聲係相對強項.
貼片SOP8要改DIP8要有些功夫仔同手藝先得.
回復

我自己就換左6粒OP AMP.
改 SOP8--->DIP8
2.54mm 1.27mm.jpg
V/I用左4粒LME49720. LFP冇改仍舊原裝5532.其上橫跨一條長SHORT PIN,其實勉強夠位改.
但唔可以落插.一定要改就手上唯有長腳LME49720.
但唔想全線用晒LME49720.所以唔郁佢住.
BALANCE O/P冇搞.
因為冇用.而且其上又係一條長SHORT PIN.
ANALOG O/P本來換上AD797 X2.聽感好夾LME49720.
但改完CLOCK.電源電壓唔正常.
由+-12.4V左右變左+12.4V同-8V
焗住改用LME49760.初初插落去低音係好勁,動態強橫.但感覺太肥.
好在煲左2星期.順耳翻好多.
等搵到AD827SQ再聽聽.
電源足料但唔太穩壓.
如果要改,又大工程.聽住先!
回復