新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13220|回復: 59

[測試報告] 究竟層層叠 Symposium 有用嗎? 線都要避振嗎?

這問題我都想知很久。終於有機會試吓。

我所有Symposium 都是八年前二手買的,價錢比新的平很多。 兩塊 Ultra 多出來没用。 因太高,放不進架裏又不想賣。

用一塊 Ultra 改善非常大, 用二塊Ultra 加 double stack Rollerblock 仍然是很明顯改善。咁3塊 Ultra 加 2套 Double stack Rollerblock 又如何呢。

我用隻三盲鼠西德版 Midnight Sugar CD 試吓。TAOC 架,再加4隻 F.E Cerbase, 再放 Ultra 上去。 Double bass 更有線條感。  鋼琴聲更清脆,質感更高。三件樂器有更明顯的各自定位。已很靜的背境沒有再一步改善。

雖有分別, 但第三層時分別已沒那麼大。其實兩層已很滿意。如果以我兩塊Ultra 和 Rollerblock 的買入價用來升級CD盤, 應該沒有更好選擇。 更高班的CD盤不便宜。唯一缺點係成座屏風樓咁阻礙視線。

我的結論是個架唔夠好, 如果唔係點會有咁大分別。
如可以, 一開始就買個勁架, 做好個地基。我試過放後級的 F.E HD09, 加Ultra 是沒用的。

三塊尺寸不同。 19x21, 19x18, 19x14

DSC09804.JPG DSC09815.JPG DSC09792.JPG CD748 2523.JPG

評分

查看全部評分

有無睇過AA唱盤嘅腳係膠底定金屬底?
回復

diamondblack 發表於 2015-5-16 08:05
有無睇過AA唱盤嘅腳係膠底定金屬底?

不是金屬底, 因懶沒有去找coupler 出來用。
有 1 set F.E Cerapuc 沒放,因純試 Symposium.
底那 set Cerabase 因不想板貼架的板. 板貼板不好。
回復

eds60 發表於 2015-5-16 08:49
有 1 set F.E Cerapuc 沒放,因純試 Symposium.
底那 set Ce ...

我測試只是隨便放上機架,所以是板面貼板面的。

有時間會試試用釘墊隔開。
回復

回復

Kelvin11 發表於 2015-5-16 09:05
我測試只是隨便放上機架,所以是板面貼板面的。

有時間會試試用釘墊隔開。 ...

要小心放。 我聽過以下的講法。 好似係Symposium 講。

機腳的位置,板下要有支撐。否則會變形尤其是薄的 Svelte。Ultra 都會如放重型機。機4隻腳,板底3隻腳。 那一點支撐會有問題。

廠話可承受幾百磅是放在平面上。
回復

eds60 發表於 2015-5-16 09:25
要小心放。 我聽過以下的講法。 好似係Symposium 講。

機腳的位置,板下要有支撐。否則會變形尤其是薄的 ...

都有道理。ISO塊板下面都有五點支撐!
回復

Kelvin11 發表於 2015-5-16 09:35
都有道理。ISO塊板下面都有五點支撐!

kelvin11 兄,上文已作修改。 有空請看看。

Svelte 不適合你的 Firebird. 它需要更好的架。 應該CMS 就襯晒佢。
回復

eds60 發表於 2015-5-16 09:51
kelvin11 兄,上文已作修改。 有空請看看。

Svelte 不適合你的 Firebird. 它需要更好的架。 應該CMS 就 ...

我還以為你會推介Isis...
回復

eds60 發表於 2015-5-16 08:49
底那 set Ce ...

但廠方亦有講明膠腳貼板面可能會有反效果。
回復

Kelvin11 發表於 2015-5-16 10:02
我還以為你會推介Isis...

I recommend Precision Rack.

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-5-16 09:25

機腳的位置,板下要有支撐。否則會變形尤其是薄的 ...

能不能用四點支撐,好視乎本身放板嘅平面係咪水平。我唔係個個位都可以設計四個支撐點。

我用symposium板的一貫組合係,3/4件Rollerblock Jr/HDSE承板底,板置中,3/4件Precision Couplers或者Supercouplers放板面同機中間,一個decoupling-dissipation-coupling嘅組合。
回復

diamondblack 發表於 2015-5-16 10:24
但廠方亦有講明膠腳貼板面可能會有反效果。

對的.
不覺有問題, 所以沒有放 couplers.
回復

diamondblack 發表於 2015-5-16 10:29
能不能用四點支撐,好視乎本身放板嘅平面係咪水平。我唔係個個位都可以設計四個支撐點。

我用symposium ...

Decoupling-dissipation-coupling嘅組合, 這樣可發揮 10成效果.
回復

玩三層好壯觀
回復

測試兩板和三板時, CD盤直接放板上. 在相同的條件下測試.
回復

三層金字塔.
回復

就算玩兩層已經好奢侈,唔計墊材價錢,疊到咁高我一定攞唔到批文
回復

啱啱 order 咗D材料,打算做件窮人版 Symposium。
回復

兩層真的做不到。但double deck上層, 放Ultra中間,下層放cerabase 可以試試。睇吓轉變有多大
回復