新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7650|回復: 13

[官方測試報告] racewong report - Viard Audio Platinum HD XLR

睇番上次第一次寫既VIARD AUDIO SILVER HD XLR, 已經係兩年光景了! 當時已聽聞VIARD會有更新旗艦XLR推出, 估唔到一等就等足兩年. 法國牌子果真係夠浪慢.

當年一試VIARD AUDIO SILVER HD, 我已比好高評價, 尤其在CP值一環, 個個用家用後都覺得好抵玩. 又靚仔又靚聲. 而兩年後既今天, PLATINUM HD XLR的外觀比起SILVER HD更高貴, 使用炭纖插頭及線身改了外皮由白色矽膠轉為白色布網. 外觀既野, 都係留番比你地睇相片啦.

去相..

原先代理借左對1M既PLATINUM HD XLR比我. 我對這對1M既PLATINUM HD初步評價係 : 以新線黎講 (經煲線機煲左48小時), VIARD在高頻延伸比GURU優, 但中高仍有點偏硬聲. 中頻不分勝負, 低頻GURU以[量]稍為佔優.
聽左五首歌就決定將此對VIARD還返比代理. 因為代理今次只係借左對1M比我, 但以我聽感, 1.5M既表現應該更為理想, 所以當我借到對1.5M時, 再作詳細測試.

新線到手後, 又要用煲線機煲番48小時先可以開聲, 所以話呢, 做我地依d so call餅主, 一定要有部煲線機喺屋企先夠 方便. 哈哈.

兩日後用對VIARD PLATINUM HD插CD8與REF 5se之前. 其他器材分別係用左..

CD機: ARC CD8
XLR : VIARD PLATINUM HD
前級: ARC REF.5se
XLR : TARALABS 25th
後級: BRYSTON SST7b
SC : TRANSPARENT ULTRA MM2
喇叭: MAGNEPAN 3.7
電處: ISOTEK EVO3 TITAN + SIGMAS
電線: SHUNYATA

我今次試這對PLATINUM XLR, 聽左兩個月先落筆寫報告, 最主要原因係我諗左好耐點落筆. 這對線的平衡度極佳. 我要不斷搵D差唔多價位既XLR黎同佢比較. 最終先得到一個比較容易了解既形容詞黎形容佢 - 音樂感的柔情線條.

講講喺我屋企既表現, 比我第一感覺係高至超高頻有小小甜味, 佢既高頻偏向幼細高貴, 極易入耳.
中頻水份都足夠, 唔乾唔硬. 比較特別係佢既中頻有水份得黎, 線條極靚. 果種靚法係頂級線材先可以做到.
低頻量感唔多, 以偏陰柔既表達方式慢慢咁浸出黎, 就係這份一浸浸既低頻, 加添了佢既文化氣息.
至於音場大小, 空氣感等等既HIFI元素都能對得起佢既身價.

在其他組合上, PLATINUM HD大致上都同我屋企套機出既特性差唔多. 可想而知, 這條PLATINUM HD已可做出VIARD的獨有味道.
至於味道既野, 有人鍾意有人唔鐘意, 真係要試過先知啱唔啱自己既口味.

總結 : 自從我買左對GURU XLR後, 同價位既線材越出越靚聲. 其表現已可追貼上一代既旗艦級線材.
就以這對VIARD PLATINUM HD XLR. 以法國廠既造功加上極平衡既表現. 我諗眾多SILVER HD既用家又要破財了.

代理 : 方浪音響

實價 : 1M - $20K, 1.5M - $24K

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

回復

版主你又破唔破財?
回復

1M冇乜興趣慢慢試, 你都好老實
回復

咁同 鎗王版主你條 taralab 25th 比較又有何分別呀?
回復

cvincent 發表於 2015-5-22 17:05
咁同 鎗王版主你條 taralab 25th 比較又有何分別呀?

X 2
回復

cvincent 發表於 2015-5-22 17:05

講線條講柔美, 尤其係中高既甜味.
我一定簡VIARD.

回復

racewong 發表於 2015-5-23 12:21
我一定簡VIARD.

咁就一定要揾日聽吓哪
回復

racewong 發表於 2015-5-23 12:21
我一定簡VIARD.

講線條講柔美, 尤其係中高既甜味
回復

rocmanb 發表於 2015-5-23 23:56
講線條講柔美, 尤其係中高既甜味

你有無興趣吸下毒先?

我果對仲未還比代理喎...哈哈..
回復

我都想,不過槍王可惜我唔係香港住

評分

查看全部評分

回復

rocmanb 發表於 2015-5-28 01:37
我都想,不過槍王可惜我唔係香港住

可惜! 如果唔係我可以拎去你屋企聽下, 哈哈.
回復

racewong 發表於 2015-5-28 22:12
可惜! 如果唔係我可以拎去你屋企聽下, 哈哈.

餅主,你竟然越洋隔空落毒

評分

查看全部評分

回復

rocmanb 發表於 2015-5-29 16:29
餅主,你竟然越洋隔空落毒

我成日拎D線比香港HIFI友試毒啦.
回復