新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7708|回復: 30

[CAS] LINN 求教

雖然知道呢個問題應該係同好到POST,但我想到可能有其他師兄知道答案,請求教

主要係想問LINN DS 係咪一定連網路...因為我屋企個情況rounter係廳,但係hifi 係房,不是太可能由房拉條有線出去廳個ROUNTER..所以我係房set 佐個沒有上網的網路,但是不知道點解個LINN唔WORK,請指教
原因可能係Linn DS冇IP 地址,因為在正常的家居網絡,IP 係由路由器個DHCP Server 指派地址的。
師兄在房內的網絡,Linn DS 和NAS 是否去同一個Swith,如果係,師兄可以試下去NAS個Setup,開啟DHCP server個工能試吓
如有錯誤請其他師兄指正

評分

查看全部評分

回復

其實買個 wifi extender "clone" 廳個 wifi 入房咪得囉 ^^"
我都係咁
回復

用wifi會唔會窒?高清檔案Play 唔play 到?

評分

查看全部評分

回復

回復

廳與房間可以分开開2個network, 只用個wireless router disable左DHCP唔好比佢上網,接住Linn DS, NAS 只供hifi用, 當然呢個方法update 或 upload music to NAS 就要接返條lan線去廳
回復

我UPLOAD歌去NAS可以用電腦隊條LAN 去NAS到做TRANSFER,唔難
原來要DISABLE DHCP,等我睇睇先
回復

rocmanb 發表於 2015-5-26 04:43
用wifi會唔會窒?高清檔案Play 唔play 到?

LINN個設計其實個WIRELESS只係俾個APPS control 個PROGRAM,FILE傳送都係用LAN
回復

我先試一試krell 兄既建議,謝謝各位大大
回復

我之前試過執行 Kinsky 果部電腦,由直接駁線傳咗用 Wi-Fi 接駁之後,搞咗一大爛餐,先知原來要响呢處改一改先搵得返個 DS,差D連電腦都想 clear install 過。

Screen Shot 2015-05-26 at 2.40.32 pm.png

評分

查看全部評分

回復

我強行關了 DHCP係唔得
回復

呢個USER options 係KINSKY 開出黎既?
回復

francis_leung21 發表於 2015-5-26 15:13
呢個USER options 係KINSKY 開出黎既?

係。

Screen Shot 2015-05-26 at 3.19.40 pm-0001.jpg

如果係 iOS,有時唔知點解又係會搵唔倒個 DS,好多時係升級 iOS 後出現,又係要入去 iOS Kinsky 個 setup 度揀返啱個 network。

左下角個齒輪

左下角個齒輪
左下角個齒輪

Network 入面

Network 入面
Network Interface

評分

查看全部評分

回復

我係部電腦到都搵唔到部DS
回復

server 就搵到,偏偏DS就連唔到
回復

francis_leung21 發表於 2015-5-26 15:46
我係部電腦到都搵唔到部DS

你可唔可以詳細D形容吓,你D嘢係點接法呢?
你個房個網絡,同廳個網絡係點樣接埋一齊呢?係D sound files 又係點放呢?NAS 入面?Computer 入面?如果係 NAS ,你個 NAS 又接响邊處呢?
會唔會係你兩個網絡根本分開咗呢?

評分

查看全部評分

回復

router 第一條去linn 機,第4條連NAS...nas 係netgear
回復

我只係係房將D機連入router...沒有連出廳個wan..
回復

linn 沒有連internet是不行嗎?
回復

francis_leung21 發表於 2015-5-26 17:06
linn 沒有連internet是不行嗎?

應該唔關有冇 internet 事。
你可以試下,將有安裝 Kinsky 電腦嘅 WiFi (or smartphone) 直接 connect 去房個 WiFi network 度,睇吓見唔見倒個 DS?
我想知,你廳用緊嘅電腦,係接廳個 rounter 係咪?咁廳個 rounter 又點同房個 rounter 用 WiFi 連接呢?你話你冇將廳個 rounter 連入房個 rounter,咁如果你廳用電腦開 Kinsky,又點會睇倒房部 DS 呢?
左邊係廳,唔好理佢,只用電腦或電話,好似右面咁直接連去房個 WiFi 試吓。

評分

查看全部評分

回復