新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7711|回復: 20

[分享] 一萬瓦的細緻包圍感(已加報告)

一萬瓦究竟有幾多,我不懂,我不是專家,我只是用家。實際聽感又如何?我只可以話從未在自己組合感受過。
約一年前,當mark仔入屋後,又開心了好一陣子,Mark 加Krell 兩聲道就見人用得多,AV方面都較少見,唯有自己閉門造車一段時間,直到有一天,特別係個幾日悶悶地的時間,又係時候搵野玩玩!如果有師兄問我,M加K好唔好;我會話好!絕對好!咁點解揾野玩?全因自己深信現用之丹拿仍可再有進步空間,就是這樣,KRELL就遠離我了,待續!

評分

查看全部評分

玩C 牌?
回復

No la版主,因我冇JB
回復

Shadow 發表於 2015-5-27 20:47
No la版主,因我冇JB

回復

ML 53 Monoblock?
回復

快啲開估
回復

認同師兄説法,

毒海無涯, 唯自毒最深也!
回復

師兄我仲差你兩個家訪報告未出呀,

你咁快又upgrade,,我追你唔切wor!
回復

MC2,一個丹拿用家必須留意的牌子。一路以來,用krell推丹拿都是相安無事,都用左4年了,都係時候作出一些執整。其實幾年前,已開始留意此牌子,以前都好喜歡睇下音響雜誌,睇下家訪報導,眼見有位仁兄就是用此牌之後級推marten design,那時已對此後級之外型吸引,它沒有高貴、hi end之外型,沒有奢華的包裝,沒有張牙舞爪之散熱,給我的感覺是沉實,穩重,反而我更喜愛。可惜當時的MC2都是一些D類amp,一向對D類機無好感,唯有作罷!幾個月前,見到隔離兩聲道區有位高人師兄也是用呢款後級,因為是AB類,一於照跟!
反正呢類專業機價錢又不是太貴,一於抬左4部番屋企,前三聲道用3部bridge mono推,每聲道4ohm可到3600瓦,而後置就一部過推,每邊都可去到1500瓦,五聲道是超過一萬瓦之譜。
一向丹拿给人感覺總是大食,食唔飽,難推,這都是鐵一般事實。但是用了MC2 S1400推落去,空間感大了一個碼,細節又多了許多,聲底絕對通清透明,快狠準就是我對此機的評語,當然,中低或低頻的表達方式與KRELL是大不同,如要形容,我想KRELL是阿諾舒華辛力加,而MC2就是李小龍。
或者可能有師兄會問,MC2粗不粗聲,我諗要視乎前級了。在我家中,MC2是比KRELL幼細及分析力高,但我曾借用一部日系之前級,真是會粗聲。
總之,所有丹拿之用家,如想換後級,請慎重考慮MC2,絕對有驚喜。但請注意前級的匹配。

評分

查看全部評分

回復

bmb_hd 發表於 2015-5-28 18:45
師兄我仲差你兩個家訪報告未出呀,

你咁快又upgrade,,我追你唔切wor!  ...

Sorry,今次不是upgrade而是downgrade
回復

Shadow 發表於 2015-5-28 20:21
MC2,一個丹拿用家必須留意的牌子。一路以來,用krell推丹拿都是相安無事,都用左4年了,都係時候作出一些 ...

精闢精簡精彩的用家報告,

很喜歡你用李小龍對亞諾舒華辛力加的形容,

我反而欣賞李小龍的功夫, 到我忙完呢個星期真係要約師兄家訪一下, 感受一下一萬瓦的威力!
回復

Shadow 發表於 2015-5-28 20:24
Sorry,今次不是upgrade而是downgrade

換咗機之後聲音有改善而又滿意,就算系昇级啦!

回復

bmb_hd 發表於 2015-5-28 21:10
精闢精簡精彩的用家報告,

很喜歡你用李小龍對亞諾舒華辛力加的形容,

如果crown加JBL是專為睇戲而設,咁MC2加DYNA就是為演唱會而設!你要有心理準備才好來!

評分

查看全部評分

回復

Shadow 發表於 2015-5-28 22:52
如果crown加JBL是專為睇戲而設,咁MC2加DYNA就是為演唱會而設!你要有心理準備才好來!  ...

好呀,

每次去完你度都比你毒到買多幾隻演唱會bluray discs o架啦, 已經慣咗了。

回復

Shadow 發表於 2015-5-28 20:21
MC2,一個丹拿用家必須留意的牌子。一路以來,用krell推丹拿都是相安無事,都用左4年了,都係時候作出一些 ...

Hi C-hing,
Is U-Acoxxtic the distributor of MC2 in HK ? Thanks.
回復

pangling 發表於 2015-6-6 09:30
Hi C-hing,
Is U-Acoxxtic the distributor of MC2 in HK ? Thanks.

我是托人攞的,所以5G誰是代理

評分

查看全部評分

回復

請問樓主用MC2邊個series? 同crown比取向有咩吾同,謝謝!
回復

mantam121 發表於 2015-6-7 09:43
請問樓主用MC2邊個series? 同crown比取向有咩吾同,謝謝!

據Shadow 兄講應是MC2 S1400
回復

Shadow 發表於 2015-6-7 09:29
我是托人攞的,所以5G誰是代理

I see, thanks.
回復

最緊要玩得Happy
回復