新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14932|回復: 31

[分享] 可以容入家居的地盒

呢個Project 已經研究左好多師兄既post, 最後同2個老友一齊動手造,籌備加揾资料及淘宝訂料一共用左個半月時間,最難得係揾埋阿爸出山貼花梨木皮及上油

好多人都知地盒主要既原料係電器石,其實仲有好多配料,分别要做到吸濕/化電/化震效果,我就用左以下材料:

1)實木松木箱
2)實心鏡面銅脚
3)2mm厚銅條
4)1mm厚銅板(放盒底)
5)電器石
6)白水晶
7)備長炭
8)CMC 紫銅柱
9)石墨粉
10  石英沙
11)氧化鋁
12)Ferrite(氧化鐵)

地盒接線材料(由毒皇Simon提供):
1)Mundorf silver/Gold 線1mm
3)古河白金义插
4)古何鍍銠RCA 插

造地盒最難就係金工,好彩阿爸20年前係幫人返新音箱/唱盆揾食,有吾少用具可以用,但係屈銅條始终係力既表现,2個人整6個箱既金工有齊工具都要整半日先攪掂,做完手都軟埋

IMG_3158.JPG IMG_3154.JPG IMG_3157.JPG IMG_3156.JPG IMG_2698.JPG IMG_3265.JPG IMG_3216.JPG
做法:
1)盒底放上1mm厚銅板及安装4隻鏡面銅腳
2)將2mm銅條屈成U形及開孔接上紫銅柱
3)將石墨粉平均蓋在盒底銅板面,增加導電性
4)將備長碳粒,石英沙,Ferrite 混合及放在底層,作用係吸濕及收不同波段既電波
5)將電器石及白色晶混合放進中間填至銅條頂
6)頂部用强化玻璃放在金色鋁角上,四邊角有藍色LED 燈,盒底取電

評分

查看全部評分

熄燈仲有意想不到既效果

IMG_3268.JPG IMG_3270.JPG

評分

查看全部評分

回復

初部測試地盒功能,有報告

測試條件,地盒接以下器材:
Creek Evolution CDP
AD1955 Pro DAC
Passlab 前级

2CH表现:
1)清晰度大約好25%
2)高頻幼细左,小提琴自然20%
3)人聲連口水聲及喉底聲都比以前聽多左,更有磁性及感情
4)低频比以前清及爽快20%
5)整個音牆向後移左,立体感有30%進步

AV表现:
Denon 4308 AV amp
Oppo 103D BDP

聲效表现:

高频及中频:
睇李克勤x小交Bluray,講你都吾信,可以聽到趙太曾三弦琴每隻手指撣弦既尾音,同交響樂團之前各樣樂器炒埋一碟吾係好分得開,呢家開始分得開la,空氣感有20%提升

低频:
明顯潛低左20%

畫面表现:
背景雜訊减少30%,顏色豐富15-20%,清晰度進步20%,黑位色實浄左20%,光暗位都contrast 大左20%

評分

查看全部評分

回復

回復

師兄你係得嘅

評分

查看全部評分

回復

一次過做咁多個,好似有D造盆菜嘅感覺,一樣好好味
回復

pangling 發表於 2015-5-27 22:57
一次過做咁多個,好似有D造盆菜嘅感覺,一樣好好味

窮人冇錢買幾千炆個地盒咪唯有自己動手 ,手工粗糙吾好見笑
回復

地盒巧正,ching巧嘢
回復

sugargar 發表於 2015-5-27 23:03
窮人冇錢買幾千炆個地盒咪唯有自己動手 ,手工粗糙吾好見笑  ...

手工精良,能登大雅之堂,兄台太謙了。
回復

c兄,有晒燈好型仔喎,我吾識架,八卦吓咋,我見其他c兄diy地盒內走好多格銅片,吾知個分別會大嗎?
回復

好靚呀!!
回復

樣靚,  手工又正...diy 成果的樂趣
回復

粟米湯 發表於 2015-5-28 00:11
c兄,有晒燈好型仔喎,我吾識架,八卦吓咋,我見其他c兄diy地盒內走好多格銅片,吾知個分別會大嗎?{:5_ ...

多銅片理論上係增加接觸面,不過同時亦會減少主要的電器石份量,弊多於利,返而用較厚(3-4mm)銅條先有效增加導電性,但屈銅就比較有困難,要用机屈

另外玩地盒要逹至最佳效果,一定要—盒跟—机,作用係防止互相干擾,所以你見所有超貴地盒都只係比—部机用,呢個理論係我個有3頭既地盒MK I 已証實左

IMG_2700.JPG IMG_2704.JPG

上次去你度參觀大開眼界,有時間咪黎我度坐下,順便睇驗下我呢批新兵既威力

IMG_3258.JPG IMG_3259.JPG

仲有一隻係破壞力極強既

評分

查看全部評分

回復

sugargar 發表於 2015-5-28 06:42
多銅片理論上係增加接觸面,不過同時亦會減少主要的電器石份量,弊多於利,返而用較厚(3-4mm)銅條先有效 ...

Then 5 boxes for what gears ?
回復

pangling 發表於 2015-5-28 07:31
Then 5 boxes for what gears ?

主要比source device:

1)CDP
2)DAC
3)Pre-amp
4)BDP
5)AV amp(5 ch 巳Pre-out 至其它power amp)
回復

sugargar 發表於 2015-5-28 07:39
主要比source device:

1)CDP

Sorry that I am a newbie for 地盒.
Which RCA is connected for each gear ? Thanks.
回復

pangling 發表於 2015-5-28 07:43
Sorry that I am a newbie for 地盒.
Which RCA is connected for each gear ? Thanks.

每部机通常都有RCA輸入,接那個頭就可以,千萬吾好接輸出,因會放大noise

地盒缐最好用Mundorf,失真率低,有水份,焊至RCA頭時只接壳

評分

查看全部評分

回復

多銅片理論上係增加接觸面,不過同時亦會減少主要的電器石份量,弊多於利,返而用較厚(3-4mm)銅條先有效 ...

好呀,有機會學嘢幾時我都得
回復

咁你的3頭地盒MK I 比完全不用時,在AV system 有多大改進,謝謝。
回復

pangling 發表於 2015-5-28 23:58
咁你的3頭地盒MK I 比完全不用時,在AV system 有多大改進,謝謝。

AV表现:
Denon 4308 AV amp
Oppo 103D BDP

聲效表现:

高频及中频:
睇李克勤x小交Bluray,講你都吾信,可以聽到趙太曾三弦琴每隻手指撣弦既尾音,同交響樂團之前各樣樂器炒埋一碟吾係好分得開,呢家開始分得開la,空氣感有20%提升

低频:
明顯潛低左20%

評分

查看全部評分

回復