新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 78705|回復: 439

[DIY 後級] 裝Goldmund Telos 600啦 - 死唔斷氣

這是一套很具爭議的套件,劣評如潮!幾個月前僥倖地(希望不是不倖地)買到呢套套件(多謝一位朋友割愛),最近手頭上嘅project完成晒,一於攞佢出嚟安裝(預咗要當修理咁做,亦要改機至work)!

一大堆零件,之前校對過,有缺件,即管發電郵問,當然無回覆!唯有攞返D線路出嚟跟啦.....呢幾日有咗定案,唔滿意,有問題嘅就改,去買零件及缺件,心口掛個勇字,開工!

放大部份fairly straight forward(用fairly因為我發現咗一D低級錯誤)唔理佢住,先搞最大問題嘅地方:-soft start

個soft start用40VDC工作,呢部份須由市電AC轉及降壓供應,呢套係台灣出品,110VAC用兩粒RC降幾拾V及轉至40VDC勉強ok(!)但出俾香港220VAC嘅竟然只係用多一組RC嚟降110VAC !你唔驚火蠋我驚呀大佬 !皇宮內嘅太監,一定要閹

昨日磡起個箱度位,歐洲線路,本來想用返歐洲soft start,但唔啱位要開刀改,唔想劏D歐洲soft start,攞兩套陶仔嘢校飛..........

搞咗成晚,okay啦,無頂嘢!Sir Chow急call

評分

查看全部評分

如兵馬俑的電容陣
回復

袁哥,不是darzeel 嗎
回復

henrykee 發表於 2015-5-29 11:18
袁哥,不是darzeel 嗎

玩完大蕉啦henry兄,仲做咗兩套tim

評分

查看全部評分

回復

開始銲driver board,既然要花心機去裝(或fix)呢套kit,當然唔用跟嚟嘅台灣電阻,換上東京光音,某D地方用AMRG

裝粒Input JFET嘅窿細到離譜,成十分鐘至隊到落去銲一粒零件,有無搞......錯!

塊板(及線路)竟然無調直流嘅VR,高手出品果然不是我地D新手理解到嘅(定抑或抄板都抄錯呢?) 咁我唯有自行裝返個基礎嘢VR落去囉,又要割線路板兼加硬膠膠固定

粒幾鐘至銲好兩塊driver board,眼都矇埋!唔試住啦,休息吓先

評分

查看全部評分

回復

袁哥好野 west dog tongue
回復

mc30 發表於 2015-5-29 19:03
袁哥好野 west dog tongue

MC兄,運動完,吃個飽飽晚飯就送電試,希望唔好

images (2).jpg

評分

查看全部評分

回復

ayuen 發表於 2015-5-29 19:33
MC兄,運動完,吃個飽飽晚飯就送電試,希望唔好

你吾会嘅.我定过你
回復

mc30 發表於 2015-5-29 19:37
你吾会嘅.我定过你

粒JFET嘅銲位細到要用放大鏡至睇到有無short(禾係老人家嘛)好很驚啊 好彩有符碌錶幫到手

評分

查看全部評分

回復

projects 停不了
回復

揾D細藝過日神

評分

查看全部評分

回復

ayuen 發表於 2015-5-29 19:42
粒JFET嘅銲位細到要用放大鏡至睇到有無short(禾係老人家嘛)好很驚啊 好彩有符碌錶幫到手{:7_8 ...

鑽大D啦
回復

D腳位又細又密,轉大D窿就連銲位都轉走埋,設計失誤

評分

查看全部評分

回復

個網站有教點樣測試driver板,open circuit度+-out電壓?呢個方法太高超,我唔識亦唔明點解可以好似佢講咁度到隱定電壓!加返feedback先啦唔該

上電 無放煙花 driver board測試成功

銲埋power board,預備放煙花

評分

查看全部評分

回復

221646pdlzmf2p51i515lf.jpg . . . this is Yuen哥 virgin thread~

評分

查看全部評分

回復

i886 發表於 2015-5-29 21:21
. . . this is Yuen哥 virgin thread~

新手出新人貼吖

評分

查看全部評分

回復

玩層層叠度位

評分

查看全部評分

回復

ayuen 發表於 2015-5-29 18:00
開始銲driver board,既然要花心機去裝(或fix)呢套kit,當然唔用跟嚟嘅台灣電阻,換上東京光音,某D地方用 ...

ching 試下 Riken 電阻,仲正啊。
回復

JackieEason 發表於 2015-5-29 21:40
ching 試下 Riken 電阻,仲正啊。

另一個friend部陶記用riken,亦試埋caddock,我就玩東京光音,signal path/NFB用AMRG,可惜部陶記線路及參數同呢部有出入,唔係就可以同場比較兩者音色

評分

查看全部評分

回復

ayuen 發表於 2015-5-29 21:51
另一個friend部陶記用riken,亦試埋caddock,我就玩東京光音,signal path/NFB用AMRG,可惜部陶記線路及 ...

東京光音聲音可能會冷啲。
回復