新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 51404|回復: 192

[兩聲道] 家訪nwwedmond,#12 加感想

IMG_0001.jpg IMG_0002.jpg
對Triangle Magellan Duetto 好毒.

未得閒寫聽後感想,遲少少先post

評分

查看全部評分

尋日接力cyberken繼續打擾Edmond
聽歌,吹hifi經,搞到11點都差d唔想走
得閒再出report.....
回復

而家咁得閒唔出埋佢~
谷到上腦就唔好~
回復

very nice!
回復

我好有興趣知道果兩隻老鼠大唔大作用?
回復

尋晚聽日好過癮, 轉眼就11點有多, 多謝兩位山長水遠上雲頂坐吓兼俾咗唔少意見, 不過家訪得多, 真係好鬼而中毒, 小心小心...
回復

多d家訪可以見識多d野~
回復

快o的出包膠
回復

ASR咁多人用~~~
回復

好心急等個包膠
回復

cyberken 出未
回復

無乜時間寫詳細report, 重點寫下我的聽後感啦...唔好扣分呀
第一次聽triangle 喇叭, 極有驚喜, 因為horn 咀原因,擴散度極佳, 音場極闊, 以edmond兄兩邊喇叭約5呎相距, 音場竟去到近七呎...真係好誇張﹗
一套luxman 西裝配合triangle, 分析力好好, 定位好準, 播大棚野時, 樂器好定當, 雖然喇叭相距皇帝大約6呎, 但毫無混亂情況, 井井有序, 低頻有力,線條亦很好, 要打心口,有打心口, 要下潛,有下潛
高頻的伸展更遠遠殺低小弟套爛鬼器材
播女聲嬌柔帶小甜.

不過, 因為套器材仍新, 尚有遙遙長路去煲, 所以低頻幾緊, 來得不自然
其次是沒有toe in, 所以人聲咀型偏大
再者是或許線材配搭,未fully run in, 中頻質感較弱, 人聲唱白時, 缺少了喉底聲, 變得太清瘦

玩老鼠
edmond 有對老鼠,佢就提議ab 比較, 試過後, 我覺得用左老鼠後定位,結象更好, 不過低頻會變無咁自然

玩triangle 中diamond 毒
去完edmond兄聽完後, 發覺喇叭分析真係超級重要,再返屋企聽返805s, 真係覺得805s分析力,弱幾皮....小弟又心思思想轉喇叭...

小弟好佩服edmond 兄對音響熱誠, 初玩兩聲道,就咁捨得 , 事後仲不斷問我買咩喇叭線同xlr 好...不過以小弟的有限知識,又點識答佢呢...呢個真係要靠大家去幫(毒)佢喇.

edmond兄的器材表
Hi-fi Racks: TAOC AS3B x 2

SACD Player: Luxman D-08 (PC: BMI Hammerhead Mk. 5, XLR: Mogami 3173 FP-701M & FP-702F & RCA: Mogami 3173)
Integrated Amp: Luxman L-509u (PC: NBS Black Label II)
Front Speakers: Triangle Magellan Duetto (JMR HP216B with Furutech CF-201(R)碳纖頭尾 & Jumper: Odin & FP-202(R))
Vibb Eater: Entreq Mini Mouse x 2
擴散板: Airzone
US Sockets: 獨立電(Pirelli 4mm & AS 2.5mm)Furutech FT-D20A蘇面

評分

查看全部評分

回復

佢睇中Kondo spz啦.........真有錢
回復

howin 發表於 2011-3-4 11:14

spz
回復

無乜時間寫詳細report, 重點寫下我的聽後感啦...唔好扣分呀
第一次聽triangle 喇叭, 極有驚喜, 因 ...
cyberken 發表於 2011-3-4 11:10

多謝你咁有心機寫report, 最鍾意唔係你講我套新手嘢有咩長處, 反而欣賞你中肯, 有碗話碗, 有碟話碟, 等我可以知道自己有咩改善空間.  真係仲有好多嘢要學呢!
回復

howin 發表於 2011-3-4 11:14

求其喺Kondo個post吹吓水咋嘛, 邊個話我中...
回復

多謝你咁有心機寫report, 最鍾意唔係你講我套新手嘢有咩長處, 反而欣賞你中肯, 有碗話碗, 有碟話 ...
nwwedmond 發表於 2011-3-4 11:34

我最鍾意唔係你套新手野有咩長處短處.....反而欣賞你玩左幾個月就已經玩到spz......我玩左幾年諗都唔敢諗....真失敗

評分

查看全部評分

回復

求其喺Kondo個post吹吓水咋嘛, 邊個話我中...
nwwedmond 發表於 2011-3-4 11:36

問得就係架啦....你有無見我問FM..DCS..Goldmund點玩...問都唔敢問

評分

查看全部評分

回復

問得就係架啦....你有無見我問FM..DCS..Goldmund點玩...問都唔敢問
howin 發表於 2011-3-4 11:41

忍住唔出唔出好辛苦bor
回復

nwwedmond hing
多d跟我地一齊出去家訪
回復