新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12077|回復: 36

[其他] 請教音場問題解決方法

入了A46之後,再入了一大堆配件改善音效,音質大概無問題,但音場卻搞唔掂…

由於聆聴位置在三樓樓梯旁,左右有點不對稱:左喇叭後面無嘢而右喇叭後面是上天台的樓梯中層。音效方面,左邊通清透徹,但右邊就做不到。用Leo Fung皇帝位CD,第7,8兩點定位不太準。現用兩個枕頭放在右喇叭後面,有點改善但始終没有左邊咁靚聲。

希望各位能幫忙提供解決方法

平常耹聽時的位置

平常耹聽時的位置

左邊無嘢,右邊有樓梯中層,放枕頭頂住

左邊無嘢,右邊有樓梯中層,放枕頭頂住

Floorplan

Floorplan
加前級(2420)…

評分

查看全部評分

回復

試下放擴散板在喇叭後面或第一反射點

評分

查看全部評分

回復

can u show us the floor plan of yr listening area?
回復

用張大地毯放喇叭到皇帝?最好全地毯?
回復

閣下有否試過把揚聲器移離後墻一點,並作若干程度的 Toe-in (將高音單元的軸綫對準座位)?
回復

試下放擴散板在喇叭後面及第一反射點,放多一塊擴散板在皇帝位後面! 我而家都試緊
回復

lamfatlun 發表於 2015-7-7 08:28
加前級(2420)…

不要提了,這幾天跌了好多好多部

其實一直想用比較light嘅setup,"KISS" - Keep It Simple & Straight-Forward。現在除了右邊,確實無投訴。右邊搞掂之後,下一步想換個矮D嘅架
回復

tst123 發表於 2015-7-7 10:19
試下放擴散板在喇叭後面或第一反射點

想請教一下,擴散板效果自然嗎?有無好介紹?
回復

Matthewlhy 發表於 2015-7-7 10:26
can u show us the floor plan of yr listening area?

Thanks for your reply.  Floor-plan uploaded.
回復

Zack 發表於 2015-7-7 10:32
用張大地毯放喇叭到皇帝?最好全地毯?

政治上不可行…家裏有兩頭大狗,萬一令他們有意外,我會比推出午門斬首 也比較難打理
回復

新漢陳Sir 發表於 2015-7-7 10:33
閣下有否試過把揚聲器移離後墻一點,並作若干程度的 Toe-in (將高音單元的軸綫對準座位)? ...

揚聲器移離後墻一點不可行,因中間會行人和狗…本來再近後墻D,每天偷雞前一點才到現在咁。

Toe-in有試過但改善效果不大,反而令左邊深度减少和人聲推得太前。現在左邊到中間,深度感覺有二三十呎(不幸右邊只得十至十五呎也不夠通透)。Toe-in之後左邊到中間感覺只有十多呎
回復

remychiu 發表於 2015-7-7 10:54
試下放擴散板在喇叭後面及第一反射點,放多一塊擴散板在皇帝位後面! 我而家都試緊 ...

Ching 用那一款擴散板,可否介紹一下?Thanks in advance
回復

Felix 發表於 2015-7-7 13:22
想請教一下,擴散板效果自然嗎?有無好介紹?

小弟用緊 Acoustic Revive RWL-3

評分

查看全部評分

回復

加前級,喇叭拉出至65cm~70cm, 50cm只得19吋,唔夠。
回復

小弟用緊 Acoustic Revive RWL-3 x 2

評分

查看全部評分

回復

hksarac 發表於 2015-7-7 15:07
加前級,喇叭拉出至65cm~70cm, 50cm只得19吋,唔夠。

多謝意見!但這市兩個建議現階段不可行(理由在上面)
回復

Felix 發表於 2015-7-7 15:53
多謝意見!但這市兩個建議現階段不可行(理由在上面)

喇叭聽時可拉出,聽完推返入去。右邊太貼牆,可能低頻唔夠空間抗散影響,沒有左邊咁清晰,拉出少許後,右面離側牆多了,會好好多。
回復

前后180度掉轉擺,一天光曬
回復

喇叭后仲有兩隻結實牆角...perfect
回復