新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28445|回復: 91

[JAZZ] Three Blind Mice 三盲鼠 西德版和日本版CD

小弟認識 TBM 三盲鼠 都係二十年前音響雜誌金鉉的廣告, 十大美人(定係八大,唔記得)。 而購入 Ayako Hosokawa A whisper of love TBM5039, 此碟印有 ifpi.

隔了很多年才知道有 Midnight Sugar 和 Misty.

以下是我有限的CD收藏。原裝三盲鼠CD 比黑膠更難找到。

評分

查看全部評分

據網上其它師兄所講 disc union 日本版是最早期的 TBM CD. 價錢 3500yen.  

我只有2款。

ART CD7 Hino Quintet, Live! Terumasa

ART CD9 Isao Suzuki Trio featuring Tsuyoshi Yamamoto, Donald Bailey, Black Orpheus

已增至5款,在 post#35,44和45
ART CD7.JPG
ART CD7_2.JPG
ART CD7_3.JPG
ART CD9.JPG
ART CD9_2.JPG

評分

查看全部評分

回復

秒杀荷包
回復

除了 disk union 版外, 西德版就係最早期。 有些CD內圈有字,有些全透明。

內圈印 Made in W. Germany Interpress compact disc

TBM2515 Isao Suzuki Quartet, Blow Up

TBM2518 Teruo Nakamura, Unicorn

TBM2524 Isao Suzuki, Blue City

TBM2543 Inaba Nakamure Duo, Conversation

TBM5011 Shoji Yokochi Trio plus Yuri Tashiro, Greensleeves

TBM5034 Sachi Hayasaka & Sir Up!, Straight to the core

評分

查看全部評分

回復

三十哥,咁快睇到嘅。 仲未 post 完。

評分

查看全部評分

回復

內圈印 Made in Interpress Germany

兩張都是 Yamamoto Trio

TBM2530 Misty

TBM2559 Girl Talk

評分

查看全部評分

回復

內圈透明

TBM2523 Yamamoto Trio, Midnight Sugar

TBM5038 Mikinori Fujiwara, Wild Rose

評分

查看全部評分

回復

有些全新未開所以不知有冇印字。

TBM2505 Albert Mangelsdorff Quartet Diggin'

TBM2540 Yoshiko Goto, Day Dream

TBM2560 Masaru Imada Piano

TBM2563 Black Orpheus

TBM2574 Matsumoto Quartet, Sleepy

TBN5033 Mikinori Fujiwara Quartet & 1, Touch Spring

評分

查看全部評分

回復

2張印有 ifpi, 20bit K2版

TBM2501 Kosuke Quintet, Mine

TBM2502 Masaru Imada Quartet, Now!
TBM 2501 ifpi.JPG

評分

查看全部評分

回復

日本版, 1800yen 印有 ifpi

TBM1802 Scandinavian Suite

TBM1820 Miyamoto Naosuke Sextet, Step!

TBM1830 Yamamoto Trio, Misty

TBM1879 Ayako Hosokawa, Mr. Wonderful

TBM1890 Synapse
CD780 TBM1802.JPG
CD781 TBM CD1890.JPG

評分

查看全部評分

回復

照片上方 TBM1830 日本版, 下方 TBM2530 德國版。
書仔顏色不同和CD碟面德國版有齊歌名。
TBM2530 1830.JPG
TBM2530 1830_2.JPG

評分

查看全部評分

回復

Three Blind Mice 西德版 CD 全部反相 (phase inverted),可以利用解碼器或前級的反相掣糾正,或將兩個聲道喇叭線極性同時反接。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-7-15 15:44
三十哥,咁快睇到嘅。 仲未 post 完。

請继續

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2015-7-15 16:25
Three Blind Mice 西德版 CD 全部反相 (phase inverted),可以利用解碼器或前級的反相掣糾正,或將兩個聲道 ...

Thank you 陳sir 提醒。

評分

查看全部評分

回復

係咁多。 CD好難找。 我另外的 post 有黑膠。 我只放見本盤和 Test Pressing. 普通黑膠就唔 post 啦。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-7-15 16:28
係咁多。 CD好難找。 我另外的 post 有黑膠。 我只放見本盤和 Test Pressing. 普通黑膠就唔 post 啦。 ...

日本仔jazz我麻麻

評分

查看全部評分

回復

mc30 發表於 2015-7-15 16:38
日本仔jazz我麻麻

我都唔識嫁,不過錄音夠發燒。

日本女仔你都麻麻?你只喜歡重口味。

PM 你的問題, 你知道嗎?

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-7-15 16:28
係咁多。 CD好難找。 我另外的 post 有黑膠。 我只放見本盤和 Test Pressing. 普通黑膠就唔 post 啦。 ...

自從三十年前聽過 [三盲鼠] 的LP後,我真佩服日本竟然出了如此優秀的爵士及古典音樂錄音師!

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2015-7-15 16:44
自從三十年前聽過 [三盲鼠] 的LP後,我真佩服日本竟然出了如此優秀的爵士及古典音樂錄音師! ...

效果真係好。 音樂就未必人人喜歡。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-7-15 16:43
我都唔識嫁,不過錄音夠發燒。

日本女仔你都麻麻?你只喜歡重口味。

己回

評分

查看全部評分

回復