新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21749|回復: 37

[品牌] 中古HIEND,入門價錢同好會

心血來潮想建立這同好會

小弟新手玩音響入門以來很少接觸舊年代機,
因一怕易壞, 二怕被人劏,因時間隔太久定價沒有準則, 三沒有來源知哪里找

而小弟大多數去音響鋪不是去友成就是去添置, 大多是賣新器材,
二手鋪也是貨物堆積如山,且是天價名氣居多,敬而遠之,不會隨便要求開機試

直到最近機遇去到黑布街的昌明大夏,
有不少好的二手店,老闆親民且健談, 多去幾次都不同設定,開始對中古機的特性有一定了解

小弟現也入了luxman 的cl 36 與 krell ksa50s,取代小弟舊時更高價的系統
兩者也是該廠黃金年代的產物, 現兩designer 也自開門戶且名聲大噪
一路聽下來的感想,只有越聽越有味,越感超值, 真的入門價錢, ”PRE“ HIEND 感受
在往後小弟會貼一點這兩部機的資料及聽感

在此拋磚引玉,希望各前輩賜教, 分享一下以往使用過的曾經平民名器, 器材也好, 喇叭也好,讓小弟長長見識

評分

查看全部評分

竟然無師兄回...
咁我開始自彈自唱....請勿見怪

我的第一部中古
ksa 50s

買這部機當時是沖昏頭腦...看見成色非常好,內部的水塘更是令人留口水

外表威武又不太大部, 又是經典型號,
很想一試純a 的威力,打算用來房的書架喇叭

其實我家廳的大食喇叭應該不可能推得好
asscendo c8 - 6 ohm 考機吃電流, 背後平面振膜超高, 箱內藏8 寸防彈布低音
要電流又要電壓, 真玩死

誰知...回家一插...驚喜發生了,
原來我喇叭的頻寬一直未打開, 換krell后有一種開雲見月的感覺

控制力之強,  低頻之質感,高頻之申延, 中頻之厚度, 另我乍舌
完全不像一部推力只得50W的後級

據說只有當年ksa之前的系列才能做到 “1” OHM W數翻倍!
FPB打後已經改變設計減少成本只能去到2 ohm, 但換來更強大幾百W的純A威力,
不過原設計師走了, 聲底也大大不同

就是這樣...取代了我舊有的后級,推書架喇叭的要再找了

這也令我有搜尋更大w數krell的興趣,
現正在等一部ksa 300s 來推我的asscendo

這樣50s 就可推我其他易推喇叭,不用經常勉強她到常常開到藍燈超標負荷了 哈哈

評分

查看全部評分

回復

eds60前輩愛機

Classe Audio DR3 係 1986年産, 當年定價 $3000US. 25w 8ohm, 50w 4ohm, 100w 2ohm, 150w 1ohm. 淨重70磅, 機底藏線路板, 上方的盒內是兩隻 350VA 方牛,有獨立箱。那時有個 option 就係壓在火牛箱上有 Classe Audio 名字叫 Brick 的磚頭, $200US, 重20磅, 有張相是沒有 Brick 的。總電容量 160,000mfd. 每聲道4粒功率管裝在散熱片上。

RCA 乸插是銀插, 喇叭接線柱只可用叉,用wrench 扭緊。2粒 8amp fuse 俾電源, 4粒8amp fuse 俾喇叭線輸出端。

散熱片有六寸高,面積相當大。 廠話要用自然風散熱,千萬不可用風扇吹。 如用風扇吹低温度, 部機又自動調高 bias 至正常工作温度。 咁反而會增加它的負擔。 反而越低 ohm 越難推反而温度更低, 如果功率不用反而變了熱能。當年出名難推的 Apogee, DR3 都算係其中一個選擇, 唔係好多機去到 1 ohm.

在 DR3 之上仲有部 DR3VHC(very high current). 40w Class A, 更高和更重,接近 100磅。 每邊8粒輸出管。

評分

查看全部評分

回復

小弟窮鬼一名,將畢生功力注入部dac,
真係;一人得道,雞犬升仙⋯⋯
成套系統都好似升級左咁

評分

查看全部評分

回復

kakui 發表於 2015-9-10 00:58
成套系統都好似升級左咁

師兄, 部 DCS  係當年的 highend 機。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2015-9-10 03:16
師兄, 部 DCS  係當年的 highend 機。

都係多得有師兄筍價出讓,我至有得感受下

評分

查看全部評分

回復

kakui 發表於 2015-9-10 00:58
成套系統都好似升級左咁

恭喜師兄!

有人回post 好感動

我以為hiendy 得我一位窮鬼, 日後多交流抵玩老機心得!
回復

Holelighter 發表於 2015-9-10 15:50
恭喜師兄!

有人回post 好感動

哈哈,始終係hiendy,
老機係好快比hi end新機淘汰
回復

kakui 發表於 2015-9-11 01:09
哈哈,始終係hiendy,
老機係好快比hi end新機淘汰

師兄請問你解碼玩成點呀?

可否寫兩句器材特性, 同之前玩既機有咩分別呀
回復

Holelighter 發表於 2015-10-4 10:03
師兄請問你解碼玩成點呀?

可否寫兩句器材特性, 同之前玩既機有咩分別呀  ...

等緊外國部Purcell回覆,
個賣家話去左第二個地方返新工,唯有等...
已經買左個平價Wordclock,
希望可以玩得再細緻小小。

評分

查看全部評分

回復

值得支持
回復

回復

支持同學嘢
回復

部dCS Purcell 冇左下文,
Pat pat痕去海淘左部MSB P2
見有upgrade 左 16x ditigal filter...行動左
回復

kakui 發表於 2015-11-22 00:25
部dCS Purcell 冇左下文,
Pat pat痕去海淘左部MSB P2
見有upgrade 左 16x ditigal filter...行動左

正哦
幾時可以拜訪下

回復

Holelighter 發表於 2015-11-29 23:08
正哦
幾時可以拜訪下

師兄咪玩我啦
十年前入門型號,
分分鐘唔級新款Metrum 機好聲
回復

Krell KSA50S 當年賣22k港幣。KSA200s 50k 有找,最終因為前級問題,剛好有一部 Mark 26S用了一年,只賣32K,所以入了Mark 23.5,沒有入KSA200S。

評分

查看全部評分

回復

hksarac 發表於 2016-3-9 18:53
Krell KSA50S 當年賣22k港幣。KSA200s 50k 有找,最終因為前級問題,剛好有一部 Mark 26S用了一年,只賣32K ...

咁而家 50s 都仲賣到 萬四左右, 都好保值wor!
聽講100s 200s都相對粗聲,一上就要上到300s, 300s唔知當年幾錢喇

師兄選擇當然無錯, 係中古發燒度聽過26夾 ml3 非常正, 前或後交替夾krell聲都怪怪地,背景底噪大d, 阻抗唔係咁夾,
都唔知係咪兩家設計師對頭專登設計到咁 哈哈
回復

睇貼學嘢
回復

Holelighter 發表於 2016-3-11 22:54
咁而家 50s 都仲賣到 萬四左右, 都好保值wor!
聽講100s 200s都相對粗聲,一上就要上到300s, 300s唔知當 ...

有人話以前Krell 夾 mark怪聲,但一樣有這樣玩。

19xx年 Cello 1MΩ都係跟26S一樣價,約50k有找,後來都加了少少價,但話Cello Duet 350不及23.5好聲
回復