新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5592|回復: 10

[CD播放機] 要聽CD同埋音樂檔案, 應選邊個方案最好?

現有Oppo 103D作為player, int amp係馬仔PM-15S2, 亦已有NAS存放音樂檔案, 想預用1萬蚊左右買一部player可以兼顧到播放CD及NAS內音樂檔案, 做過功課後揀選咗以下3個方案:

1. Arcam CDS27, 可直接播到CD, SACD及作為network player用.

http://www.arcam.co.uk/products,FMJ,CD-Players,cds27.htm

以下兩個方案以103D作為CD(SACD)player, 再配一部DAC+network player:

2. Marantz NA8005

http://www.marantz.com.hk/tch/Pr ... NA8005#.VbdX2_knIeA

3. Cambridge Audio 851N

http://www.cambridgeaudio.com/products/851/851n

請問各位師兄以上3個方案哪個效果最好? 謝謝!!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/lifestyle/20150503/00300_001.html

第二代Adaptive Time Filtering技術 ( also Use by Swiss High-End Soulution's DAC/CD Player ! )

32-bit Blackfin DSP技術

高階DAC解碼晶片Analog Devices AD1955
回復

851N 074720ytpqueuxurszd1tq.jpg
回復

我都係揀pioneer N70
回復

AS881 發表於 2015-7-29 10:11
我都係揀pioneer N70

請問C兄有冇同CA815N 比较過?
回復

flight 發表於 2015-7-29 10:38
請問C兄有冇同CA815N 比较過?

冇呀,呢d 價位我都係揀日本仔嘢多d ,現在使用中,好滿意。
回復

103 改牛,當streamer + DAC?
回復

3. Cambridge Audio 851N
回復

Warpeon 發表於 2015-7-29 14:11
103 改牛,當streamer + DAC?

謝謝師兄, 唔識電機野, 改機暫不考慮了!
回復

103 改牛,當streamer + DAC x2
我用緊103D改+Devialet D200好正!
我都唔識電機,我都係搵呢到啲師兄改
回復

解码器好重要,可以试试PLAYBACK DESIGN MPD-3.
回復