新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5219|回復: 23

[後級] 從此Crown不一樣的聲音

1. 決定用crown I Tech 5000HD係因為佢聲底係同marco 5000 一樣,我之前在我朋友家裡聽過marco 5000嘅聲底,啱我。加上店主極力推薦可做acoustic room correction, 而且有50個記憶。
2. 點解唔試其他power amp?主要係對Revel F208太太太大食,加上之前試過用300W
vs1000W推F12都有好明顯的分別,所以更加難去改用300W樓下嘅amp,但大power嘅又好鬼貴。呢部都只係賣$36000。sorry, 打錯6字,应係9字,上下鍵之过应为$39000)試過大喇叭,返唔到轉頭,試過大功瓦後級,又係返唔到轉頭。

左右各一把風扇,但好靜

左右各一把風扇,但好靜

評分

查看全部評分

3. 有樣嘢係店主同你cal時記得要用你部notebook,仲要叫店主save曬d file,咁至可以抽出
嚟調校返你嘅口味。

聽感(個人感覺):
未調之前,喇叭冇toe in,音場闊但口形大,但因少聽人聲,冇所謂。
但Terry過嚟調校後又同我toe in番,咀變小了,音場縮窄了一點點。
聲底偏幹,但分析力高,聽交響曲,銅管樂器聲音來得光亮,擦弦聲更容易聽出。
但聽人聲就比較幹及冇音染,如果喜歡聽女聲就未必啱聽。但呢部機好玩之處就係
係佢房間處理去調校唔同頻段嘅,但唔同EQ,點解?唔知,問過,太複雜,唔明加
上唔記得。試過調出四個唔聲,朋友聽過都覺得好有分別,有分析力高,有中頻特出。
個人感覺係一部機=我有好多條線材,效果係明顯過線材,因有d線未必聽到分別,但
佢絕對可以,而且唔會完全改變你其他機嘅聲底。但要講係ARC一定要做。

自己調味過

自己調味過

評分

查看全部評分

回復

專業到呢…
回復

超pro, 恭喜有新玩具
回復

ching, 呢個好野點玩架? 幾銀?

回復

hkbg 發表於 2015-7-29 17:00
ching, 呢個好野點玩架? 幾銀?

部机$36000, 买机后只要揾店主同你做ARC,然后save番d file落你电脑,
再dl HiQnet audioarchitect就可以去自己调校,但记得果原本嘅种唔可以
delete.
回復

即係分頻器?
回復

不是,正确嚟讲係房间处理,但点解调到声,详细唔识答,只知可以利用
个software去搞下就变聲。
回復

其實係部Amp內置左EQ
回復

我没有考究,但最主要係果效果好似换线咁。
几好用。
回復

此廠是出舞台音响
回復

佢而家专注戏院同现场show音响,佢以前曾经係家用hifi器材,只不过而家唔搞市场推广卦。
回復

FCKC 發表於 2015-7-30 17:35
佢而家专注戏院同现场show音响,佢以前曾经係家用hifi器材,只不过而家唔搞市场推广卦。
...

Some internal photos :

http://forum.speakerplans.com/th ... ic23787_page94.html
回復

电子嘢,我真係唔识睇,师兄想表达乜???
回復

佢係power amp? 點解有Digital Input?
我都搵緊DRC 呀。
回復

karsonkwan 發表於 2015-7-31 07:45
佢係power amp? 點解有Digital Input?
我都搵緊DRC 呀。

係吖,佢有AES输入,但唔记得係24/96定24/192
回復

karsonkwan 發表於 2015-7-31 07:45
我都搵緊DRC 呀。

终于睇明师兄讲乜嘢DRC, 第一次嘅DRC一定要揾店主搞,我係电脑搞果d只係郁下佢
d khz嚟调味。
回復

FCKC 發表於 2015-7-31 09:53
终于睇明师兄讲乜嘢DRC, 第一次嘅DRC一定要揾店主搞,我係电脑搞果d只係郁下佢
d khz嚟调味。 ...

FCKC兄:
可否告之Crown之代理或銷售點?
有上門調較服務,讚!

回復

我都搵緊DRC 呀。

佢係一部有DSP嘅AMP,Crown係專業器材。

以前啲Console大多數用 Analog,依家就多數行 Digital,佢仲可以行TCP/IP,認真專業,而小弟相信以後啲專業器材都係以IP為主。
回復

CKKeung 發表於 2015-7-31 10:04
FCKC兄:
可否告之Crown之代理或銷售點?
有上門調較服務,讚!

海洋新地址。
旺角道54-58號,永利工業大厦606室。
電話:64213284 Terry     
www.oceanaudio.com.hk

評分

查看全部評分

回復