新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12407|回復: 16

[教學] 新手入門,AV Room

各位師兄,大家好,小弟新手一名,新屋裝修,預咗間房做AVroom,間房寛8尺長11尺半高10尺.
想用投影机睇戲.希望高人指點下,sales介紹咗套系統如下。
5.1.2 Dolby Atmos System
1.Onkyo TX-NR838 or Pioneer SL-LX58
2.Bluray Pioneer BDP 170
3.Projector Sony VPL-HW40ES
4.Front R700 or R300(因為空間不大,怕沒位放R700用這個可以嗎?)
5.Center R600c
6.Sub R400b
7.Ceiling Ci 130r
8.Surround R100
9.Fixed screen V lite 84"or 92"
請多多指教謝謝!

評分

查看全部評分

R 700, R 600 相對房間太大, R500, R200會合適D,節省下來的錢買部好D嘅 amp仲好.
回復

Thank you so much,謝謝!
回復

師兄好D嘅 amp?有無類似既產品可以推薦比小弟呢? 感恩.
回復

bigpun1975 發表於 2015-8-1 12:46
R 700, R 600 相對房間太大, R500, R200會合適D,節省下來的錢買部好D嘅 amp仲好.

Thank you so much!
師兄好D嘅 amp?有無類似既產品可以推薦比小弟呢? 感恩.
回復

馬仔8802
回復

Jsport 發表於 2015-8-2 08:42

如果Onkyo 就3 系5系,Pioneer 就8系
回復

bigpun1975 發表於 2015-8-2 14:55

Thank you for advice

評分

查看全部評分

回復

回復

bigpun1975 發表於 2015-8-2 14:55

師兄,唔好意思,想請問在我這不太的空間,R300和R500会有很大的分別嗎?分別在那里?
如果不很明顯,我想將省下來的錢用來買LX88.

評分

查看全部評分

回復

Jsport 發表於 2015-8-2 18:42
師兄,唔好意思,想請問在我這不太的空間,R300和R500会有很大的分別嗎?分別在那里?
如果不很明顯,我想 ...

其實你R300 要配腳架,一般有質素腳架都要二三千,Foundation 更加唔止,R500 免除配腳架同夾聲問題,而且計落同R300 加腳架價錢差不多,不是屋企不能容納座地的話,買R500 會較好
回復

高興D,加到你升級。
回復

bigpun1975 發表於 2015-8-2 20:09
其實你R300 要配腳架,一般有質素腳架都要二三千,Foundation 更加唔止,R500 免除配腳架同夾聲問題,而 ...

收到,明白,多謝
回復

pangling 發表於 2015-8-2 21:53
高興D,加到你升級。

Thank you verry much!
回復

Jsport 發表於 2015-8-2 23:10
收到,明白,多謝

別客氣
回復

買甚麼器材還是其次,最重要先做好專線供電,否則以後一切都打折
回復

有個獨立房就正
先攪掂獨立電,將來換機都唔使煩
回復