新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17749|回復: 33

[解碼器] 開箱..Mytek Manhattan DAC (已開始加Report)

好似唔見有人起度開過,等我開下先

兩日後的聽感
對比Mytek 192
聲音風格 - 相同,都系中高頻開白水,低頻快而有力,耍中音甜聲底厚的朋友應該唔太喜歡,喜歡聽大編制音樂的朋友應該會適合
聲場 - 全勝,應該可以聽出音樂系現場錄音定系用Virtual Instrument 去 Mix 出來
密度 - 全勝,中至低頻最明顯,連看Youtube都感覺到
樂器分離度 - 全勝,起聽Baroque的古典時可以更清楚聽到更多旋律線,每件樂器前後左右的定位會更加明顯
失真 - 全勝,毛刺感消失了,可以用大兩個Volume Level去聽,聽流行曲時聽到的齒音(Sibilance)都少了
空氣感 - 全勝,泛音多了很多,唔知系唔系叫做Analog味重D

再分享下試聽的音樂..
我唔聽Hifi碟,只會用自己會聽的做參考
流行曲
So I Sing 08 Live - 蘇永康

傳奇巨聲 - 蔣志光 & 韋綺姍

JAZZ
Cheek to Cheek - Tony Bennett & Lady Gaga

古典
Mass in B Minor - J.S. Bach

Gloria in Excelsis Deo - Antonio Vivaldi

Youtube
一千倍動能 - 動漫主題曲

Tomorrow - Quincy Jones, Performed by Emily Bear & Yoo Seung Woo

評分

查看全部評分

呢部DAC我都有興趣!
回復

個人很喜歡Mytek 192中高頻清白、低音快而有力的音色,用左兩年幾後,今日終於上了Manhattan了!

初步聽感
都系Mytek的音色,但多了一份亮麗的感覺,音場向後申延左同穩定左,一用DSD128 Upsampling,D聲好鬼毒

佢地話可以同10K美金的DAC比,當聽下先啦,因為我其實未試過用10K的DAC用電腦去聽自己喜歡的歌(我聽古典、廣東流行曲、電影Sound Track)

用多兩日再寫多D聽感~
回復

locusyam 發表於 2015-9-1 22:24
個人很喜歡Mytek 192中高頻清白、低音快而有力的音色,用左兩年幾後,今日終於上了Manhattan了!  ...

師兄,
你部是否行貨?可以PM我要幾錢嗎?
回復

行貨,我用Mytek個Upgrade Program去換,所以系公價~
回復

師兄:可否PM 什麼價?
回復

GaryWong6688 發表於 2015-9-1 23:50

已PM,都系公價,可以去Mytek個網站看
回復

師兄,是否由美國寄來免運費?
回復

系,但寄192去美國要自費,貪方便就搵曾叔啦~
回復

系,但寄192去美國要自費,貪方便就搵曾叔啦~
回復

依部成3萬3蚊, 唔好聲就真係......
回復

支持開箱, 小弟係192用家 期待師兄更多聽感分享
回復

回復

kevinchong 發表於 2015-9-3 01:40
依部成3萬3蚊, 唔好聲就真係......

只會有更高價同更好聲,用左Manhattan之後就會諗Rockna Wavedream, DCS, MSB Select DAC....
而家都放棄左前後級同被動喇叭,因為玩音響真系好燒錢,用一隻好的Active會少幾個變數,留多D Budget去玩電~
回復

locusyam 發表於 2015-9-3 13:40
只會有更高價同更好聲,用左Manhattan之後就會諗Rockna Wavedream, DCS, MSB Select DAC....
...

Msb select dac……
回復

多謝師兄分享聽感,
看來效果好明顯, 可唔可以話一開機就聽到分別?
另想請問跟機係釘腳定膠腳? 謝謝
回復

基本上一開機就聽到,聽多幾日後就會Break-in,聲音會更加自然。基實我仲試埋音效好的電腦遊戲,好似Star Citizen,臨場感十足。

膠腳是出廠設定,跟機的有金屬釘腳,要自己換
回復

oror 發表於 2015-9-5 11:42
多謝師兄分享聽感,
看來效果好明顯, 可唔可以話一開機就聽到分別?
另想請問跟機係釘腳定膠腳? 謝謝 ...

唔可以話一開機就聽到分別, 因為係兩個世界~
回復

locusyam 發表於 2015-9-5 13:24
基本上一開機就聽到,聽多幾日後就會Break-in,聲音會更加自然。基實我仲試埋音效好的電腦遊戲,好似Star C ...

C兄努力煲機啦! 會再自然好多~
回復

Thanks for sharing.
回復