新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11321|回復: 34

[黑膠系統] 新黒膠 vs 舊黑膠

請問現在出的黑膠唱片同 以前 70、80 年代出的黑膠唱片的音質有冇分別?有人話好大分别,真定假?新手一問,thx.
中文黑膠一定係。
回復

jamesj 發表於 2015-9-2 11:58
中文黑膠一定係。

Most of the 180gm reissued pop music (Made in EU) better don't touch them !
回復

緊記
唔好買ressiue中文黑膠

評分

查看全部評分

回復

新多是數碼膠,舊為模擬膠.

評分

查看全部評分

回復

點解唔好買?
回復

westwood 發表於 2015-9-2 12:13
緊記
唔好買ressiue中文黑膠

CD 也一樣。
回復

從CD面世後出嘅 re-issue 黑膠, 不論產地, 時間, 基本上完全唔得, 聽CD好過.

近十年祇有韓國出過一批雜錦盒裝古典聽得吓, 較自然, 冇數碼味, 但就唔算天碟.

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2015-9-2 14:30
從CD面世後出嘅 re-issue 黑膠, 不論產地, 時間, 基本上完全唔得, 聽CD好過.

近十年祇有韓國出過一批雜錦 ...

前輩點睇(聽)英國ERC出品一系列reissues?
回復

waikeywi 發表於 2015-9-2 09:45
前輩點睇(聽)英國ERC出品一系列reissues?

現今翻出黑膠就算原本幾靚錄音都好, 但依家啲mastering全部都係數碼化, 你話會變成點? 已經同邊間公司出品無關.

個人觀點, 點解會有人接受到翻出黑膠, 原因好簡單, 因為佢哋未曾聽過真正優質制作analogue錄音黑膠.

如果你想嘗試真正analogue音色建議你揾些6-70年代日本pressing黑膠聽聽, 最好係 Toshiba, Columbia 出嗰啲. (上 ebay 揾!)

特別係一啲Jazz, 聽過之後你會對CD或任何digital音樂永不回頭!

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2015-9-2 15:14
現今翻出黑膠就算原本幾靚錄音都好, 但依家啲mastering全部都係數碼化, 你話會變成點? 已經同邊間公司出 ...

謝格老前輩分享,ERC就是強調在製作過程中不惜千辛萬苦都堅持用analog console來重造整張專輯,re-issue的也是專做一些原版是天價的作品。
回復

當然其售價也是非一般re-issue能比,大概HK$4,000一隻。
回復

This link talks about the reissue vinyls :http://www.factmag.com/2015/05/07/pressed-to-the-edge-vinyl/,
Then you know why the reissues are not as good as the old vinyls.

回復

waikeywi 發表於 2015-9-2 10:22
謝格老前輩分享,ERC就是強調在製作過程中不惜千辛萬苦都堅持用analog console來重造整張專輯,re-issue ...

除咗mastering問題外, 還有另一難題, 就係塑膠原料成份同制作過程我估已失傳. 日本都係一樣失傳. 要知道塑膠溫度同開摸時間對成品影響好大.(我做過塑膠所以知一點點!)

有聽開日本pressing黑膠都會發覺基本上日本碟尤其是Toshiba, Columbia啲唱片基本上無乜炒豆聲, 非常耐唱.

評分

查看全部評分

回復

因為聽緊CD版黑膠
如果真係近年ressiue比較ok
我覺得係呢批古典 大腿 / 白頭佬 .....
有舊版7成

回復

Sure ah la!  可以自己買D新同舊比較一下!

但亦唔代表新一定衰聲, 新也有好聲的

評分

查看全部評分

回復

如聽中文pop LP,老實講我早兩年前開始已絕對唔會買那些從新再出的黑膠,因真係揾苯指數高逹90%,相返去二手店買返啲舊版LP番嚟冼乾淨,往往都會有驚喜但近年的舊碟售也往往彼人炒到好離譜

評分

查看全部評分

回復

想問一下,其實乜是可樂膠?

另好奇怪,新膠好多時都好大靜電,會吸起我只 lp mad. 但舊膠就唔會。
回復

咁新版中文黑膠碟音質有如何,例如盧冠廷Susan Wong?
回復

t1174 發表於 2015-9-2 14:23
想問一下,其實乜是可樂膠?

另好奇怪,新膠好多時都好大靜電,會吸起我只 lp mad. 但舊膠就唔會。 ...

行內冇可樂膠這名稱, 估係坊間形容薄如氣水膠樽嗰類膠, 一般叫 PVC,  PVC 都有好多種. 但都係脆弱嘅膠.

靜電大應係色粉問題.
回復