新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5573|回復: 13

[HDMI] 近期聲畫俱佳的hdmi 線for 4K ?

有人吹到咁好,

標個數值又咁勁,

梗係要買黎AB 下啦.........

不過, 唉......

評分

查看全部評分

最近有朋友邀請我去聽鴨毛, 我就順便帶埋條廿七激去玩

我叫機主先用 用開嘅魚魚光千, 跟住就換怪獸去試下聲音上兩者的分别.....

不試由自可, 喱條所謂廿七激, 真系不xx所謂

先試了一段chicago, 同魚魚光千完全兩樣野, 真係尾燈都見唔到

再試豔舞巨聲尾chapter 女主角一唱已發覺cut 高音, 冇晒空氣感, 人聲又無中氣 亦唔覺特別厚潤, 另外一起鼓, 又冇力又散肥兼唔潛, 所以機主馬上關機, (因為玩到好夜了)浪費時間

估唔到怪獸無高無低兼無力, 真係掉都掉唔切

如果要量化佢, 在機主的系統, 由魚仔換上怪獸=
由一個接近兩万元級數拾仔變返做4,5千蚊拾仔
回復

又系時間呃下分

夜深了, 畫汁比併結果畢日公報......
回復

So interested to know the result.
回復

MONSTER .................超勁DLCF
回復

bmb_hd 發表於 2015-9-25 04:27
又系時間呃下分  ,

夜深了, 畫汁比併結果畢日公報......

回復

我用咗彩虹魚行聲畫成年,絕對無投訴,中高特出,低頻有層次

評分

查看全部評分

回復

有D人講到條怪獸識飛

評分

查看全部評分

回復

某人又講到自己器材好堅
天上有地下無
咪又係搞笑

評分

查看全部評分

回復

如果可以2者插去都影得晝面比較會更好
回復

亞代理人,你d光纖就成日要話煲幾耐幾耐,人地d線又洗唔洗煲番一二百個鐘先作出評論會比較公平呢?
回復

其實所有線材普遍都需要時間run in才能進入最佳狀態,小弟覺得彩虹魚的性價比很高,可玩性很大,線身較軟容易溶入細小空間,唯一缺點可能只是USB取電問題和靚牛牛配合,以上純粹個人用後愚見!
回復

我只用魚駁投投行畫,咁嘅價錢絶對無投訴,起碼比我之前用條AQ朱古力好!!!
回復

近期見網上都有好多關於RF嘅好壞意見同埋紛爭 小弟作為用家都想分享一下 小弟目前用緊兩條RF 一條行聲一條行畫 其實RF用Apple iPad牛比電普通用 效果已經好好 AB比較過 不論聲畫 已經贏買103D時跟機送果條sound from heaven Legend 九條街 但如果想再進階D 可用靚電餵佢 效果係完全返唔到轉頭 (有用家直頭話AB比較過聲音同某廠flagship model 各有千秋添......但一來口味嘅野係好個人化  二來我亦冇用某廠嘅旗艦黎AB比較過 所以唔敢亂作評論 但小弟自已就認為可用PC同牛牛去調出自己需要同口味呢點最得小弟心 更甚是 經過小弟自己配答 目前小弟已經可以用BDP機經RF去前級解碼黎聽歌 出黎嘅效果 小弟完全冇投訴 真心希望RF廠將來可出幾款不同類型同聲底嘅線供用家選擇 比如RCA等等) 但可能又有人會話HDMI線要供電比佢好麻煩又唔合乎經濟原則 (但其實豐儉由人) 呢D對冇要求嘅人黎講係正確的 試問一下 點解咁多人要玩前後級 又要玩分體DAC 而又唔怕麻煩同使$買多條PC 情況其實咪一樣 因為係有要求 如果冇要求嘅話 鴨記幾拾蚊一條已經可以好好咁滿足到佢地 (純屬個人使用心得及意見 不喜勿插)

評分

查看全部評分

回復