新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 31928|回復: 54

[分享] 一個經濟簡單嘅方法用於電視上去改善兩聲道嘅方法

見有師兄講開擴散板...小弟新手唔知有 airzone 擴散板呢樣野...不過礙於冇地方收藏板材...所以諗咗好耐究竟有咩野可以省地方收藏, 又經濟而又可以放於電視上而唔會刮花電視呢...最重要當然能夠改善兩聲道...最後買咗呢樣野試...估唔到效果幾正面...

呢樣野就係.....防滑墊 ~~

就算我 d 入門級器材...用咗之後人聲都幾明顯柔咗...結像好咗...用完卷返埋...好方便...易收藏 ~~

响 10 蚊店買...3 卷盛為 30 個大洋 ~~

大家不妨都分享吓用 d 咩方法响電視上去改善聲效 ~~

評分

查看全部評分

以前我用塊绒布蓋上去都可以
回復

以前我用塊绒布蓋上去都可以
ryanenen 發表於 2011-3-10 09:49

未用呢個方法之前我係先試用大毛巾掛上去...不過相比防滑墊...用毛巾嘅人聲會輕輕暗少少...不過真係好少...可能始終吸咗 d 音...但呢 d 都係口味問題...視乎個人喜好...
唔知用绒布效果如何呢...有機會試試先...
回復

我試過將cd放左防滑墊上, 結果留下一些膠印...

*個人經驗分享而已, 有錯請見諒~
回復

try try use silk!
回復

我試過將cd放左防滑墊上, 結果留下一些膠印...

*個人經驗分享而已, 有錯請見諒~ ...
avmilk 發表於 2011-3-10 10:55

係呀...有 d 防滑墊質量真係好差...我試過用 blu tack...會痴爛塊防滑墊... ...所以依家係就咁放上去...乜都冇用...好彩又唔會跌落嚟 ~~
回復

try try use silk!
matt 發表於 2011-3-10 10:57

咦...可以諗諗喎...黑絲...我鍾意...
回復

我暫時試過幾款,自己用緊宜家羊毛地毯。
回復

do not use 12mm thick fuji silk, try 4mm or max 6mm habotai. it help on high fq. if you want more focus, use heavy sand washed which has a hairy surface.
回復

do not use 12mm thick fuji silk, try 4mm or max 6mm habotai. it help on high fq. if you want more fo ...
matt 發表於 2011-3-10 11:26

habotai 係乜  ? 吾識搵 http://www.google.com.hk/search? ... UTF-8&q=habotai
回復

it is think and smooth surface. very cheap one and very common can find in the market.
go to ssp, there a lot of difference materials to buy and test.
i did try wool blacket, towel, cusion, linen, silk, cotton, velvet, plush toys,.....different kind of fabric.
回復

我暫時試過幾款,自己用緊宜家羊毛地毯。
mr1010 發表於 2011-3-10 11:19

師兄試過邊幾款呀...可唔可以分享吓...效果各有咩分別呀?
回復

其實加兩塊吸音棉就得架lar, 實用價平...(口吻有d似蕭亮!!!)
回復

其實加兩塊吸音棉就得架lar, 實用價平...(口吻有d似蕭亮!!!)
sillyken 發表於 2011-3-10 11:42

吸音棉有咩 size...幾銀一塊架?
回復

呢個議題我自己就研究o左好多年.....
都係盡量以平價 同 就地取財 黎不斷嘗試........

始終用布係唔係太好,d聲會焗住同吸走大量o既高音....

我最近就用呢個方法,成本< $20.....人聲結像同埋人聲個立體感改善非常大.......有很多唔係玩開hifi o既朋友上到黎聽過都會問我前面果支係咪中置喇叭出緊聲....

黎緊想試下有一大塊沙紙cover個電視睇下好唔好....

有d朋友就用紙瓦通板做cover, 效果都係正面的....
回復

始終用布係唔係太好 ...
jj4044 發表於 2011-3-10 12:01

你套野唔加碌野都要中間出聲啦, 唔係掉左佢啦
回復

查實 jj 兄都未講係咩嚟...
麻雀紙卷埋?
回復

果碌係咩嚟
回復

你套野唔加碌野都要中間出聲啦, 唔係掉左佢啦
eosteven 發表於 2011-3-10 12:09

yes, i mean 加埋支野我覺得結像力更加鮮明同穩定......直頭好似係釘死o左o係碌野前面咁
回復

吸音棉有咩 size...幾銀一塊架?
pam_jack 發表於 2011-3-10 12:00

去鴨記買膏藥, 三兜野一塊. 記得要買薄裝, 好似1吋厚, 太厚咩都吸晒. 我部機47吋, 兩塊夠晒. 以下圖片, 左邊啡色患處, 可見貼左膏藥...
2011-03-08 15.34.25.jpg
回復