新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10762|回復: 28

[CAS] Vertere Pulse HB Double USB vs Crystal Dreamline USB

有無師兄聽過呢兩條USB音色 ?
唔知邊條會比較好 ?

CRYSTAL  d 用家好低調,真無咩分享
未見有咩人用咁,小弟已前用過siltech USB,當時買時問過下代理
應該話同siltech 比各自唔同風格同聽感
至於你個問題我唔識答
我是從siltech 萬幾蚊個條golden 唔知咩升級vertere USB
最後一提 crystal cable USB 好像有分等級,你post 呢條好像是入門級,正如siltech 最高級個條我未用過
寧買雞頭不用龍尾是我的建議,山雞可能他日變鳳凰,但入門級唔會自己升級變高階

評分

查看全部評分

回復

sealteam4 發表於 2015-10-5 15:41
未見有咩人用咁,小弟已前用過siltech USB,當時買時問過下代理
應該話 ...

Deamline USB 排第二,北美州retail $3000US

評分

查看全部評分

回復

sealteam4 發表於 2015-10-5 15:41
應該話 ...

sealteam4 兄 :

請問你由 "Siltech 萬幾蚊個條golden唔知咩"usb  升級到 Vertere HB usb 後, 有何改善呢?
Thanks!

回復

CKKeung 發表於 2015-10-5 16:49
sealteam4 兄 :

請問你由 "Siltech 萬幾蚊個條golden唔知咩"usb  升級到 Vertere HB usb 後, 有何改善呢 ...

中間隔了另一條USB短時間,並未直接AB比較
但感覺上分析力 堂音 同最重要低頻的質同量都有提升

評分

查看全部評分

回復

sealteam4 發表於 2015-10-5 17:28
中間隔了另一條USB短時間,並未直接AB比較
但感覺上分析力 堂音 同最重要低頻的質同量都有提升 ...

咦,Vertere HB USB 實價都一樣係萬㡬元咋 喎。
回復

Crystal absolute dream usb   us$9000

Kubala sosna 新出realization usb  據聞評價不錯 us$3500
回復

koalakoala 發表於 2015-10-5 18:55
Crystal absolute dream usb   us$9000

Kubala sosna 新出realization usb  據聞評價不錯 us$3500 ...

Realization USB真係好堅!試完個心真係戚住戚住!放心! Vertere吾係尼個級數!開頭都諗住買Vertere! 玩完Kubala Sosna Realization USB就.......
回復

7500martin 發表於 2015-10-5 19:20
Realization USB真係好堅!試完個心真係戚住戚住!放心! Vertere吾係尼個級數!開頭都諗住買Vertere! 玩 ...

Martin 兄:
咁 Realization usb 實價是多少呀?
回復

我吾夠膽問!我估至少三皮!初初諗住忍痛買!但我部Music Server都係五皮幾,有乜可能条USB佔機價六成開外!
回復

7500martin 發表於 2015-10-5 20:11
我吾夠膽問!我估至少三皮!初初諗住忍痛買!但我部Music Server都係五皮幾,有乜可能条USB佔機價六成開外 ...

三皮!!! ?

三皮或以上的訊號線、喇叭線、电源線 比比皆是。
但係如果要個 CAS HiFi友 買條一皮的 USB線:難矣!
何況三皮吖!
回復

真係好過癮,九千蚊美金嘅 Absolute Dream 可以令萬幾銀港紙嘅 USB DAC 脫胎換骨:

http://www.mxhifi.com/article.php?id=114

半年前有師兄話 Vertere HB 砌低 Absolute Dream:

http://audioexotics.vanillaforums.com/discussion/12150/vertere-the-best-turntable-tonearm-cable-maker-of-uk/p6

跟住又有人話 Computer Audio Design 仲正過 Vertere HB:

http://www.computeraudiophile.com/f6-dac-digital-analog-conversion/universal-serial-bus-industry-standard-cables-connectors-and-communications-protocols-between-computers-and-electronic-devices-cable-comparisons-14397/index37.html#post447056

諗諗吓我都係 keep 住條 Absolute Dream 算喇,用嚟夾佢老公條嘢 Duchess Crown 會比較容易。
回復

tleonard 發表於 2015-10-5 21:41
真係好過癮,九千蚊美金嘅 Absolute Dream 可以令萬幾銀港紙嘅 USB DAC 脫胎換骨:

http://www.mxhifi.com ...

Duchess Crown 看來要變多2個皇冠,才能讓absolute dream充分發揮
回復

tleonard 發表於 2015-10-5 21:41

http://www.mxhifi.com ...

音響就係咁奇怪和好玩!大家各自有自己準則!最緊要開心過癮啦!
回復

若$9000美金買條usb, 我會先upgrade main component 先
主機冇30萬價位,用呢d都係浪費!
回復

DEL POST
回復

7500martin 發表於 2015-10-5 19:20
Realization USB真係好堅!試完個心真係戚住戚住!放心! Vertere吾係尼個級數!開頭都諗住買Vertere! 玩 ...

Martin 老兄有攞過Vertere USB 返屋企玩咩?
回復

leoking 發表於 2015-10-5 22:31
Martin 老兄有攞過Vertere USB 返屋企玩咩?

好在我唔玩cas
回復

leoking 發表於 2015-10-5 22:31

我後生過你!你居然叫我老兄!

Vertere我緊係試過!尼期我專攻USB線,不過係冇機會玩荷蘭兩公婆出品!
回復

7500martin 發表於 2015-10-5 23:23
我後生過你!你居然叫我老兄!

Vertere我緊係試過!尼期我專攻USB線,不過係冇機會玩荷蘭兩公 ...

師兄
如果係 Ansuz Accustics Diamond Usb / Vertere Pulse HB Double USB 揀一條
你會有咩建議 ?
thx

回復