新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24550|回復: 81

[解碼器] 分享Rockna Wavedream的愉快購買經驗(已加報告)

Rockna Wavedream部機就唔多講嘞,因為已公佈會有改版,但總之依家入手呢部我都好滿意了!

出post主要想讚Ben哥服務真係冇得頂,上左他公司兩次,每次搞成3粒幾鐘,試來試去不突止,仲要兩次都自己帶埋機上去比較,又要他再駁一餐,最後又緊係話。。。要番屋企考慮考慮。。。

Ben哥是友善健談之人,聽歌之餘不斷熱心分享玩hifi經驗,看得出他係非常高燒,亦對他代理的每部解碼十分了解(當然volent自家喇叭都真是好野),相信上去的客人就算最後無買野亦都會感受到他的熱誠,這裡絕不是一般hifi舖!

另提大家如拍車在樓下車場就是小心第3個鐘係會加到$50大元,第4個更是$100大元!如上得去耐最好就啪遠少少的空地車場。

評分

查看全部評分

我係metrum多年fans,用過octave和hex,所以梗係有興趣hex和pavane點比較。雖然pavane新機未太煲好,但也能感到細節和微動態有大改進,應該係有新的FPGA作前期處理的功勞,係呢方面表現相信已和主流的升頻解碼不相百仲。不過唔知係咪由用芯片轉了用r2r結構的關係,新機聲底是有點兒不同了,不純是hex再多點分析力或樣樣好些少那種,即不是大佬和二佬關係,兩部機可能會似唐兄弟多點,咁pavane緊係唐大佬啦!

但作為新用家這些都可以不用理會,反正廠會慢慢把hex退役,pavane就是旗艦機,亦會延續metrum一貫優良傳統,即nos無添加的自然流暢,加上音樂為主,不圈賓奪主的巧妙平衡。

至於rockna wavedream,一路都想聽下呢部機,因為它係流著msb的血。雖然呢幾年我都是用nos解碼,但我亦對msb的聲底非常有好感,可惜新的價錢實在太離地。我有唸過入部2手dac iv,不過一來唔多見,二來又要買新的quad usb或network輸入,加埋起來價錢都唔平,所以無實際行動。

但有了rockna我似乎可以打消呢個念頭,因為d聲真是似msb喔。即是乜聲?最簡單的描述就是[高性能]的聲音吧! rockna跟metrum不同,在播放時是很難不察覺它的存在,因為它不時為熟悉的錄音帶來新的聽感沖擊,可以係已往未留意的細節(低音尤甚),可以是樂器表面更清晰的質感,或更大的動態,强弱音對比,等等,總之性能就是一級。

再看埋個價錢,係要加d錢但又未至於不能負擔,其實應該話係抵添,呢種[絕對]表現係以往應該要用好貴價錢先買到。rockna有點似tesla,只賣中價車價錢但又給到一d supercar的表現,咁當然係其他方面如外型,造工,手感,操作等,和貴價野比係有距離,但我就會將就將就囉。

評分

查看全部評分

回復

mahi兄,
你的 Rockna 是甚麽 model 呢?
和你以前的 Metrum dac 性格分別唔細喎.
等你報告!
回復

Ben哥當然好服務啦
回復

恭喜CHING入手..等報告!
回復

任得你試,重可以試完又試,AB比試,最後師兄還是幫襯買了,咁唔單止服務態度冇得頂
重係要加埋對啲產品好有信心至得

師兄
回復

racewong 發表於 2015-10-7 19:59
Ben哥當然好服務啦

Ben哥當然好服務啦, this is rare in HK dealer 104105yewj76tlokk6vo2h.png
回復

Congratulation!
回復

已加分享報告。

CKK sir,我的是platinum balanced,signature無貨呢。

評分

查看全部評分

回復

mahi 發表於 2015-10-7 14:25
我係metrum多年fans,用過octave和hex,所以梗係有興趣hex和pavane點比較。雖然pavane新機未太煲好,但也能 ...

高興又多一位Rockna用家! 恭喜師兄!
三個filters加上filter off都幾好玩㗎。
唔知師兄用邊樣digital in? 若然係CAS, 用落一段時間要試試駁上Hydra Z用I2S input, 更上一層樓的勝算好高。
部機算襟㷛,具體費時真係唔識答,但一年機跟新機同場對比, 前者更如行雲流水。

評分

查看全部評分

回復

係喔,唔記得提仲有個nos mode,都係我買機的原因之一,一用番聲底又有d我舊機的感覺,幾有趣。但暫時都係用linear filter多。

Hydra Z就幾肯定好過我依加ddc轉coax入,下一步會搞。

有機會請師兄多多指教。
回復

CHING們,
請指教有咩比較好的HDMI線, 給Hydra Z I2S去WaveDream..謝謝!
回復

rxooo 發表於 2015-10-10 20:10
CHING們,
請指教有咩比較好的HDMI線, 給Hydra Z I2S去WaveDream..謝謝!

I'm happy with Vivilink 2 HDMI Cable with PLUS Upgrade.  More open up & fluid comparing to PS Audio discontinued HDMI and Inakustik Reference HDMI IMHO.

Mapleshade

Mapleshade

評分

查看全部評分

回復

恭喜晒,Ben sir 個到真係好鬼毒。
回復

chaucer 發表於 2015-10-13 08:27
I'm happy with Vivilink 2 HDMI Cable with PLUS Upgrade.  More open up & fluid comparing t ...

謝謝! 上網找找資料先
回復

rxooo 發表於 2015-10-13 23:18
謝謝! 上網找找資料先

This cable replaced PS Audio 12 I2S cable (pure silver cable) in our showroom.  Highly recommended.

http://shop.mapleshadestore.com/ ... nfo/VIVILINK2%2DPL/

Make sure you order the "Plus Upgrade" model.   The only limitation of this cable is that it is unshielded and need careful handling.  Cheers.

評分

查看全部評分

回復

假如我用hydraz + Rockna Wavedream條 hdmi 一定會diamond啦~
回復

dennis88 發表於 2015-10-14 00:59
假如我用hydraz + Rockna Wavedream條 hdmi 一定會diamond啦~

Hi Dennis88 hing,

Maple 這一條與diamond 唔同聲底呢!  各有各好呢!   另,  Diamond HDMI or Maple for Rockna 將會出的 Media Server +  Transport :  WaveDream NET ,  我也非常非常期待呢....  

Cheers,
blau
VOLENT
回復

Ben Sir,

請問一下Diamond HDMI and Maple HDMI聲低上有什麼分別, 還很苦惱中
回復

rxooo 發表於 2015-10-14 18:25
Ben Sir,

請問一下Diamond HDMI and Maple HDMI聲低上有什麼分別, 還很苦惱中

HI rxooo hing,

Diamond HDMI (2m version)  好通!  background darkness is very good !!!

Maple HDMI 的bass  位比佢量多....  收得慢些!  treble 沒有Diamond 咁起聲.

Cheers,
Blau
VOLENT
回復