新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5192|回復: 11

[分享] B&W全新 800 Series Diamond 揚聲器發佈會

B&W曾以旗艦揚聲器800系列機立起高端揚聲器領域的性能標杆。在近四十年裡,一代又一代800系列揚聲器始終不斷刷新業界標準,成為其它揚聲器爭相仿效的對象。因此,在B&W誕生50周年紀念日來臨之際,品牌帶來了前所未有的重大飛躍,推出全新800Series Diamond系列揚聲器,再一次對高保真揚聲器的極政性能進行了重新詮釋。

發佈會於10月8日假中環B&W Showroom舉行,現場擺放多台高級播放器材及 800 Series Diamond 揚聲器。 DSC_1968.jpg DSC_1969.jpg DSC_1972.jpg DSC_1973.jpg DSC_1975.jpg
B&W代表陳先生詳細講解新產品的功能和特性 DSC_2003.jpg
主角出場,首先是 802 D3座地喇叭,純黑的外型給予人一種高雅的感覺 DSC_1976.jpg
B&W的造功絕對稱得上是一絲不苟,質素之高無容置疑 DSC_1985.jpg DSC_1987.jpg
再來介紹 803 D3座地喇叭,顏色選取為木材啡,給人一種自然清新的感覺 DSC_1978.jpg DSC_1986.jpg DSC_1981.jpg
介紹到單元的部份時,大會特別安排製造喇叭用的實物給現場記者們近距離觀看 DSC_2005.jpg
同場更展出一款造型相當出眾的喇叭,它的名字叫Nautilus DSC_1980.jpg DSC_1983.jpg DSC_1982.jpg
從側面看上去,造型非常獨特,很易使人留下深刻的印象。 DSC_1984.jpg

後記:於發佈會最後的部份,大會播放了多首高品質的樂曲,其中包括王菲主唱的曲目,令小記難忘的是樂器和人聲的處理,歌聲甜美而極富層次感,絕對是一般喇叭不能比擬的。B&W全新 800 Series Diamond 揚聲器不論外型和表現,均是高質素的佳品,確是音響迷的福音!
堅呀! 我都好想聽下新BW既聲係咩風格
回復

新802 slim左好多, 更加啱香港居住環境
回復

啲相好靚!BTW... 802去到廿個…點入…
回復

lamfatlun 發表於 2015-10-13 00:35
啲相好靚!BTW... 802去到廿個…點入…

廿萬一對802?
回復

數字台有人報價,802D3 18萬幾,803D3 14萬幾。
回復

新系列賣咁嘅價,不太意外
我就未聽過,唔知有機會聽過聲啲師兄們,覺得值唔值呢?
回復

ccli1996 發表於 2015-10-13 13:25
新系列賣咁嘅價,不太意外
但唔知有機會聽過聲啲師兄們,覺得值唔值呢? ...

如果係SD 進化版,價錢可接受。雖然買唔起
回復

好想去聽下呀
回復

好平之嘛…

對你黎講…
回復

racewong 發表於 2015-10-11 23:11
堅呀! 我都好想聽下新BW既聲係咩風格

B&W 全新 800D3 揚聲器 在 Tokyo International Audio Show 2015 的發佈會很堅!
請了Martial Rousseau (Head of research of B&W Group) 把 802D3 拆開作講解!

評分

查看全部評分

回復

推介重點都係講個新中音單元,話在攞緊專利中,聲箱用嘅物料比之前堅固很多,還有最後部分,攞埋個超巨型分音器出來演示,令你對新版本嘅設計構造能比之前版本出到更好聲音,更有信心,及更重要係耍令你覺得個新賣價是值得
由於遠鏡,唔係睇得個分音器好清楚,不過聽講解,全是用上極品元件 - 空氣芯電感,M品牌電容再加上係新版上再接多了小旁路電容去改善音效及用上新改良功率電阻,個分音器用料設計真係唔簡單,除了高質素嘅靚單元外,它也是成為喇叭出到靚聲嘅重要一環

評分

查看全部評分

回復