新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9714|回復: 34

[解碼器] 有黑膠味的 DAC

請問有邊位知道邊款 DAC 出d 聲有濃厚黑膠味? 大概乜價錢? thx.
黑膠味這樣樣野, 人人認知都不同, 所以好難答你.

我就覺得無一隻DAC有真正靚黑膠的黑膠味.

評分

查看全部評分

回復

Billy 兄直接玩黑膠咪得囉
回復

舊黑膠有酸酸叔叔味,令人作嘔
回復

Audio Note d DAC 音質如何? 乜野聲底? 但香港似乎少人玩
回復

玩黑膠最有黑膠味
回復

要接近黑膠就冇可能, 但聽過臺灣 Mhdt 出嘅膽DAC 唔錯, 平嘅好似大約五舊US$, 貴嘅都係千頭.

五舊嗰部靚聲過跟CD機啲USB input.

http://dhost.info/mhdtlab/

回復

DAC 點會有炒豆聲?
回復

有膠味咁特别
回復

不如問邊隻DAC的聲比較有analog的感覺, 咁問比較好啲.
回復

黑膠濛濛地
回復

聽過一部wavelength audio crimson dac,用膽的,我覺得好有analog味,但唔濛,亦無膠味~不過我覺得都好正!
回復

CH C1真好analogue, 可以考慮
回復

kkkiu 發表於 2015-10-13 18:48
聽過一部wavelength audio crimson dac,用膽的,我覺得好有analog味,但唔濛,亦無膠味~不過我覺得都好正 ...

Wavelength Crimson 是我其中一部 Reference DAC.
個人口味還是最喜歡 TotalDac D1-Dual ! !

評分

查看全部評分

回復

试试NAIM
回復

https://www.youtube.com/watch?v=jtrQDdAji-I 呢種聲音算吾算analogue味 雖然吾係粒粒清,但真係好似有啲味道.
回復

dominiquetu 發表於 2015-10-13 22:09
Wavelength Crimson 是我其中一部 Reference DAC.

個人口味還是最喜歡 TotalDac D1-Dual ! !

Ching件件精品~!
回復

Lampizator dac!
http://www.lampizator.eu/Fikus/WELCOME_TO_LAMPIZATOR.html

The entry-level Amber dac :
AMBER BLACK-filtered.jpg

Amber has a lot of goodies inside :

The Big-7 Balanced Version :
lampizator big7 bal silver-filtered.jpg

評分

查看全部評分

回復

Gauss5831 發表於 2015-10-13 18:19
不如問邊隻DAC的聲比較有analog的感覺, 咁問比較好啲.

對, 應該係比較有analog 聲的感覺. THX!
回復

MM622 發表於 2015-10-14 00:22
對, 應該係比較有analog 聲的感覺. THX!

咁我見意你:
Spectral SDR-2000
http://www.spectralaudio.com/sdr-2000.htm

mark levinson no 30.5

評分

查看全部評分

回復