新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 23936|回復: 59

[分享] 淺嘗 Pioneer N70A

DSC_6559.JPG 在數碼器材面世之前,想聽靚聲,黑膠會是唯一的選擇,不過同時亦需要付出很大的代價。花時間抹碟抹針、聽畢一邊唱片要重複做以上動作轉碟、最令用家不滿的就是遇上一些唱片所喜愛的曲目是梅花間竹地收錄時,你便會埋怨為甚麼黑膠唱盤為何沒有發明搖控器!想舒適地聽歌嗎?收錄歌曲到卡式帶可會是一個最佳辦法,當然同時要作出某程度上的妥協。

DSC_6562.JPG 隨著CD的普及,以上的問題可算是一掃而空。但人類總是不易滿足,尤其現今的緊迫生活,換碟工序都成為一種負累。所以之後MP3壓縮檔的發明便成為一眾歌不離耳的朋友一大喜訊。可惜對於有要求的發燒友來說,又怎可容忍這種太空食物呢!要合乎靚聲、多存量以及選曲簡單,網路數位流播放機播放高清音樂可會是不二之選。

DSC_6566.JPG Pioneer N-70A網路數位流播放機是去年的產品,不過本地一直供不應求,何解?玩過的朋友自然感受得到。今次百事佬有幸借來一部來玩玩,對!是玩玩,絕對不是測試,因為百事佬沒有NAS系統,亦是電腦白癡,所以只會用手指播放MQS和AIFF檔來試試他的表現如何。

hqdefault.jpg 打開紙箱正準備放上音響架擺放之際,在未有心理準備下,竟然未能將機拿起。心想,網路數位流播放機理應只有原子粒零件再加多隻火牛,應該不會太重。在好奇心的驅使之下,立即上網摷料,發覺原來除了頂板和背板以外,其他部分的機箱都是雙層結構,底板也是兩層、最下層是相當厚的鑄鐵板,怪不得體重有12.5公斤的數字。

DSC_6568.JPG 再查閱一下N-70A的功能,他可於連接網絡下能夠聽v.Tuner和電腦中的音樂檔案,檔案類型包括FLAC、WAV、AIFF、ALAC、MP3、WMA、AAC與DSD,其中多位元無損編碼音樂檔的最高相容格式為192kHz/24bit,DSD檔案(包含dsf與dff)可兼容DSD64(2.8MHz)與DSD128(5.6MHz取樣)。

港版不是MIJ DSC_6569.JPG

輸入輸出端子齊全 DSC_6570.JPG

設有RCA及平衡輸出 DSC_6571.JPG

三腳設計令機箱更穩定 DSC_6575.JPG

據代理稱,百事佬手上的這部N-70A只熱身十數小時,肯定未入狀態,百事佬二話不說,駁好線材後就連續重複播放兩日兩夜。 DSC_6564.JPG

據聞這部港版N-70A未能對應繁體字,打開顯示屏一看,果然 DSC_6615.JPG DSC_6614.JPG

於是上App Store找尋Pionner Control App,下載後便見到這個icon IMG_1904.PNG IMG_1895-1.png

打開後先見有main menu,再選擇iPod/USB Front IMG_1896.PNG

手指內的資料便顯示出來,看到嗎?是繁體字呢! IMG_1897.PNG

似乎機身顯示屏未能對應繁體字的缺點不再是大問題了,用App肯定比用搖控方便得多呢 IMG_1898.PNG

IMG_1899.PNG 經過接近50小時的煲練後,先用上近期大熱的MQS試聽。播放蘇芮的「是否」,鋼琴聲雖說不上鏗鏘,但堂音不俗,再到蘇芮開聲唱出「是否這次我將真的離開妳,是否這次我將不再哭」嘴型定位準確,聲音取向略帶中性,音場不算撐得很闊,不過其密度真的不錯。
IMG_1900.PNG 之後百事佬再以The Ozone Percussion Group來考驗一下,節奏明快,動態大起大落,低頻略欠層次,抽擊力亦不算太強,場面稍稍縮小,不過他的強項是定位清晰,樂器擺放明確,以這個價格有這樣的表現,有何投訴呢!

DSC_6581.JPG 百事佬正煩惱著為新購入的DAC尋找訊源播放器,如果這部N-70A早一點出現的話,我應該已經輕鬆地欣賞著音樂了。

評分

查看全部評分

嘩嘩嘩~~~~百事哥頻頻出手入玩具
回復

百事好文采喎
回復

千多圓一部既 SBT 個 Display 都出到中文,反而呢D萬圓级機出唔到,真R頭!
唔知日文又出唔出到呢?如果日本機都出唔到日文就幾攪笑!

講真,呢台出到中文又有黑色的話,小的都會考慮!
回復

hksarac 發表於 2015-10-14 18:47
嘩嘩嘩~~~~百事哥頻頻出手入玩具

借架咋...
回復

天下文章一大抄,見笑了...
回復

這部機口碑不錯
回復

ultramanzero 發表於 2015-10-14 20:57
千多圓一部既 SBT 個 Display 都出到中文,反而呢D萬圓级機出唔到,真R頭!
唔知日文又出唔出到呢?如果 ...

講真句,就算有中文display,相信用家都甚少會利用機箱上的Display揀選曲目,
至於機身顏色......,可能佢會幫到你.... (講笑)

評分

查看全部評分

回復

論外觀,我給予90分,

論表現,我給予80分,
當然係以價論表現呢...
回復

pepsiman 發表於 2015-10-15 10:06
講真句,就算有中文display,相信用家都甚少會利用機箱上的Display揀選曲目,
至於機身顏色......,可能佢會 ...

其實唔係多唔多用個 display control 既問題,做得出黎就預咗人會用!如果係咁不如索性 cut 咗佢啦,反正都係用 iphone ipad 啫!呢D係反影間公司 or 件產品有冇週詳考慮!

N70A 係日本是有黑色的,無需要用噴漆!係香港 Pioneer 唔比我地買啫!

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2015-10-15 10:08
論外觀,我給予90分,

論表現,我給予80分,

好明白代理借得部機出黎,當然想有人幫手介紹下,推廣下!無可厚非!
但希望各 Hiendy 版主係為器材美言既同時,對器材既一D負面問題亦能如實向代理反影,望廠方或代理最終加以改善,這才是發燒友之福!

評分

查看全部評分

回復

Ultramanzero 兄説得對
回復

Ultramanzero 兄説得對x2
回復

非常同意
回復

I Love Black!

回復

I love black too!
回復

話時話我部Amare Muisica Diamond Server個display都仲未出到中文(廠方尼2個月應攪掂firmware!), 不過自己老花兼近視,display太細又太遠,真係冇乜點理個display出D乜!不過有總好過冇!
回復

好機,等待入貨
回復

請問邊樹有現貨?
回復

有蛇8/F英兵應該仲有,我上個月都係英兵買。
回復