新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4158|回復: 12

[分享] Townshend Audio Maximum supertweeter開箱

小弟家中由於地方所限,所以只可以用書架喇叭,而且更要放上櫃上,所以聲音表現不太理想,由其是高音方面比較暗及濛,本想換喇叭去改善,但換之前都想問吓高手意見,在hiendy認識了Kelvin兄幾年,那天突然想起,不如問吓佢有什麼意見啦,須然大家唔係好熟,但佢都好詳細咁解釋比我知我現用的器材及家裏環境對聲音有什麼影響,而且還教識了我很多玩音響嘅知識,在此也衷心多謝佢 本人一般好小會爆棚,况且細書架喇叭又怎可能爆得起呢,多數喜歡聽小提琴及鋼琴之類,所以對高頻要求頗高,無奈一直以來都不太滿意我套組合出來的高音,請教了Kelvin兄之後,他見意我不用換喇叭,加一個超高可以改善現在不足之處,他說就算我換其他喇叭問題依然存在,改變不大,他介紹我買了這個英國Townshend Audio嘅超高音,佢話佢試過好掂,叫我一定要試,就係咁,考慮了兩天,就一於信佢走上代理買一對超高音返屋企試,開頭唔係抱太大期望,因為當時認為加了只會有小許改善,但Kelvin兄拍哂心口話一定會另我有好大驚喜,返到屋企即刻開箱試,駁好之後首先放一張我平時聽開嘅小提琴CD去播,點知一開聲,.....不得了,有一種唔相信係自己套機出來D聲嘅感覺,我當堂"嘩"了一聲,唔係下畫,完全變咗第二套機嘅聲,好似upgrade哂整套器材一樣,唔係誇張,真係咁樣,高音好像是撥開了一層沙,變得通透及細緻很多,完全冇哂暗同濛嘅感覺,支小提琴變得真實好多,定位都出返嚟,再聽其他不同的音樂,發覺在各方面也有改善,甚至連低頻也聽得出有分別,真係好神奇,估唔到加了一對超高音會分别咁大,可以講話另我套機嘅聲起死回生,之前一直只係會諗換喇叭,換Amp,換線,完全冇諗過加超高音,我相信就算換喇叭或Amp都唔會有咁大改善,今次真的多謝Kelvin兄幫忙,大家如果覺得自己套機的聲音表現同我之前一樣,不防考慮加上一對Townshend Audio嘅超高音,保証你有明顯改善,我誠意推薦

評分

查看全部評分

how to connect ?
回復

只須駁去喇叭接線位就OK
回復

師兄可pm實價幾錢呢?
回復

恭喜
回復

師兄可pm實價幾錢呢?
回復

師兄可pm實價幾錢及邊度入手呢?
回復

師兄可pm實價幾錢及邊度入手呢 X2
回復

師兄可pm實價幾錢及邊度入手呢? X 3
謝謝!
回復

回復

恭喜 l90751-garfield-characters-logo-85897.png
回復

恭喜!
超高真係好難玩得好
回復

多謝各位加分鼓勵,價錢已send了給各師兄,謝謝!
回復