新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15300|回復: 41

[喇叭] 【開箱】下一個傳奇經典Kiso Acoustic HB-1,Hi-End吉他音箱的原...

【開箱】下一個傳奇經典Kiso Acoustic HB-1,Hi-End吉他音箱的原祖 :)

天 下 第 一 寫 手 轉 載 文 章

Hi Fi 真的不可以用眼代耳,好像玻璃喇叭,未聽之前完全估不到它的聲音。

今次又有一次我估不到的經驗,這對來自日本Kiso 公司HB1喇叭,比LS3/5A還要細兩個碼,但它的聲音非常宏大和有能量感,最重要它的像真度相當之高,如果是聽慣真正小提琴演奏的同好,一定中毒!結他聲更是一絕。有朋友問低頻得唔得?我答聽過你就知。

小喇叭在3百多尺試音室,發揮出小喇叭大聲音的威力!

【開箱】 -= Kiso Acoustic HB-1
http://www.my-hiend.com/vbb/show ... -Kiso-Acoustic-HB-1

http://www.kisoacoustic.com/introduction.html

http://www.6moons.com/audioreviews/kiso/1.html

[專訪]Kiso Acoustic總裁原亨(Toru Hara)
http://www.audionet.com.tw/doc/view/sn/3512
這對巳是舊款, 新的叫HB-1 X1 , 價錢再貴多截!
回復

AS881 發表於 2015-11-27 17:31
這對巳是舊款, 新的叫HB-1 X1 , 價錢再貴多截!

Yes HB-X1
Kiso Acoustic HB-X1 speakers (retail price EUR 17000,- a pair).
回復

尼對小喇叭真係估佢唔倒出嘅聲成對中形座地一様!
回復

Euro €13800/pair in Mahogany, €16800 in Maple, €17940 in Hawaiian Koa (Acacia) finish

Price is 30% more for model HB-X1, which has better custom-made crossover components, bigger crossover compartment, and brace-tuning of the speaker driver compartment
回復

在這裡,請問有沒有師兄真正拥有或真的去聽过這对喇叭的呢?

評分

查看全部評分

回復

sunny14148 發表於 2015-11-29 21:23

Good question 照計佢咁正、又超適合香港嘅環境,理應有不小用家。
回復

sunny14148 發表於 2015-11-29 21:23

小弟有幸巧遇過,若果沒有親眼見到,親耳聽過,真的很難想像如此細小的喇叭可以有如座地喇叭般的音效,不過,它好像是比較適合在三百呎左右的聆聽空間使用啊!

回復

Kelvin11 發表於 2015-11-29 22:06
小弟有幸巧遇過,若果沒有親眼見到,親耳聽過,真的很難想像如此細小的喇叭可以有如座地喇叭般的音效,不 ...

才子, 請問你最尾一句的意思是它需要至少三百尺地方去容納或是三百零呎已是它的極限?
回復

leoking 發表於 2015-11-29 22:29
才子, 請問你最尾一句的意思是它需要至少三百尺地方去容納或是三百零呎已是它的極限? ...

聽講佢需要較大的空間才能好好發揮,三百呎左右係起步...
回復

地方環境的選喇叭的主要因素,有三佰呎以上空間便有很多選擇,小弟一定捨 Kiso 而選座地喇叭,小弟亦聽過這款 Kiso,以12萬的身價,性價比不高
回復

tst123 發表於 2015-11-29 23:39
地方環境的選喇叭的主要因素,有三佰呎以上空間便有很多選擇,小弟一定捨 Kiso 而選座地喇叭,小弟亦聽過這 ...

因人而異,小弟對Kiso甚感興趣 雖然Mini 2 係不俗嘅喇叭, 但不足以填滿小弟個㘯,座地喇叭又難搬動,Kiso 就合哂河車
回復

leoking 發表於 2015-11-30 09:20
因人而異,小弟對Kiso甚感興趣 雖然Mini 2 係不俗嘅喇叭, 但不足以填滿小弟個㘯,座地喇叭又難 ...

咁你快D買啦!!
回復

因人而異,小弟對Kiso甚感興趣 雖然Mini 2 係不俗嘅喇叭, 但不足以填滿小弟個㘯,座地喇叭又難 ...

哎,如果有三佰呎以上空間,又是可以霸晒來玩音響的話,那就有很多好選擇了,中型或小型座地很多可以挑選。如果這對喇叭可在一百至二百平方發揮到網上 Review 所說的效果,相信在香港一定獨佔小喇叭市場。
回復

120k我會買wilson audio durette.
回復

小弟有幸聽過呢對X1, 第一次係去年喺東京Audio Union, 本來只係入去隨便看看,突然间聽到側邊排喇叭播出好豐滿嘅交响樂,令轉頭睇吓係邊對喇叭咁勁,揾唔倒,再揾,竟然係我前面三尺喺我肚臍對住呢對喇叭仔,當堂呆咗心諗點解可以出倒坐地喇叭嘅音量同氣勢,再睇吓價錢¥1,800,000,即係過十皮港纸,O晒嘴。

第二次聽已經係今年,幾個月前朋友問我關於呢對喇叭,因佢知我喺日本聽過,佢話有二手六萬六出讓,又因為家中有小朋友,所以喇叭要盡量微型化,最終佢買了回家。

朋友是用一套FM前後級推,個廳大嘅200尺,因為已差不多退燒,所以佢都係用Belden 9497 SC, 不是甚麼貴價線,出嚟啲聲都有版有眼,有中型坐地嘅氣勢,當然不是地動山移嗰種,但又不失音樂感。我覺得呢對X1唔係特別強調某一段音頻,而係主要設計成一個細小音箱做到一幅大音墙嘅效果,至於值唔值就真係好個人。

希望以上分享對有興趣嘅師兄有幫助。

評分

查看全部評分

回復

Lime2015 發表於 2015-12-1 01:44
小弟有幸聽過呢對X1, 第一次係去年喺東京Audio Union, 本來只係入去隨便看看,突然间聽到側邊排喇叭播出好 ...

多謝分享 照此看来,在二佰呎左右地方、X1是不及Magico Mini II 了!
回復

之前我有post 遇HB-1 連腳賣4xxxx HK $, 不過冇人有反應
回復

或者退而求其次玩呢對! —樣出自Takamine手筆, 價錢只係佢嘅1/15!!!
唔好睇小佢牌子係Onkyo, 雖然佢冇HB-1/HB-1X 嘅鋼琴面, 但木工依然咁靚, 播樂器類別同樣過引!!
—對玩味十足的小喇叭

評分

查看全部評分

回復

Onkyo D-TK10「結他喇叭」:
http://www.feversound1.com/150718-onkyo/
http://www.feversound1.com/151011-dtk10-b/

評分

查看全部評分

回復