新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: PhantomGTR

[喇叭] Volent Speaker 同好會

剛係朋友到接了好幾條黑貓銀RCA、銅RCA、同埋銀 speaker cable。但因為某D線佢已放係櫃桶一段日子,要煲一煲先知,初步效果真係幾好。
回復

PhantomGTR 發表於 2016-2-6 00:50
剛係朋友到接了好幾條黑貓銀RCA、銅RCA、同埋銀 speaker cable。但因為某D線佢已放係櫃桶一段日子,要煲 ...

closed!! closed!! closed!!
回復

PhantomGTR 發表於 2016-2-6 00:50
剛係朋友到接了好幾條黑貓銀RCA、銅RCA、同埋銀 speaker cable。但因為某D線佢已放係櫃桶一段日子,要煲 ...

试试用Mundorf/jensen做一对 RCA玩下
回復

hksarac 發表於 2016-2-6 21:59
试试用Mundorf/jensen做一对 RCA玩下

遲D 諗下先。
回復

係同好會問下先
師兄們,我訂左vl3,請問舊款貴豐diablo配Vl-3適合嗎?
或者pass labs x260.5配唔配合到喇叭?
呢兩部既二手。
回復

horseone820731 發表於 2016-2-14 23:46
係同好會問下先
師兄們,我訂左vl3,請問舊款貴豐diablo配Vl-3適合嗎?
或者pass labs x260.5配唔配合到喇叭 ...

雖然我唔識答,不過都恭喜晒你! 幾時收貨?
回復

Phantomgtr師兄,預計3月中收貨
回復

horseone820731 發表於 2016-2-15 16:18
Phantomgtr師兄,預計3月中收貨

Very good la, 對喇叭真係好透明,好好聲,擺位好巧功夫呀。
回復

師兄如果有興趣入 volent, 可以放心去馬,好好聲!換乜嘢線都好明顯咁反映晒出嚟。
回復

各位 Volent 的 ching.
小弟對 CL2I 這對喇叭也很有興建.
請問各 ching 這個牌子的喇叭比較配那個牌子的合併擴音機呢.
budget 大約 25k.
新及易手也可以.
thanks.
回復

km216 發表於 2016-4-21 20:43
各位 Volent 的 ching.
小弟對 CL2I 這對喇叭也很有興建.
請問各 ching 這個牌子的喇叭比較配那個牌子的合 ...

唔大火的都得可以,師兄大可以買咗喇叭返去,聽下個效果如何,覺得有乜嘢欠缺先再換 amp 都未遲。
回復

小弟剛入手vl3 一個月,十分滿意,事頭婆都話今次換得好,即刻攞返佢自己嘅陳年珍藏出來播
回復

jerryyau 發表於 2016-6-24 15:28
小弟剛入手vl3 一個,十分滿意,事頭婆都話今次換得好,即刻攞返佢自己嘅陳年珍藏出來播 ...

恭喜晒師兄,慢慢保煲啦,好好享受!

BTW, 「小弟剛入手vl3 一個」係咪指只係入左一邊喇叭,而不是一對喇叭?  
回復

其實係指一個月, 已修正
回復

horseone820731 發表於 2016-2-14 23:46
係同好會問下先
或者pass labs x260.5配唔配合到喇叭 ...

貴豐diablo相信會配合得更好
回復

剛加入 VOLENT 大家庭
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=attachment&aid=NzM0NDIzfDg0YTU5MTA0fDE3MTM5MDgxMTN8MHw%3D
回復

km216 發表於 2016-9-12 17:27
剛加入 VOLENT 大家庭  
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=attachment&aid=NzM0NDIzfDg0YTU5MTA0fDE3MTM5MDgxMTN8MHw%3D

恭喜晒,師兄!! 請問新喇叭感覺如何呀?
回復

小弟新手+木耳, 有什麼講錯請不要見怪.
我換CL-2I之前是用新款ATC SCM11的.
CL-2I跟ATC SCM11是兩款截然不同的喇叭.

在我家裡的系統內,  ATC SCM11音場很像很闊似的, 很舒服,  中頻真的有種令人念念不忘的感覺.
而CL-2I的聲音是十份通透的, 高頻比之前的喇叭多了很多細節,  低頻有力而潛得更深.

我現想於喇叭擺位, 喇叭釘墊, 擴音機裡著手. (但換擴音機仲未夠彈藥)
使聲音變得偏暖, 聲底變得偏厚一些.
回復

km216 發表於 2016-9-14 10:35
小弟新手+木耳, 有什麼講錯請不要見怪.
我換CL-2I之前是用新款ATC SCM11的.
CL-2I跟ATC SCM11是 ...

慢慢調,希望你可以早日 set到啱聽既音色。
回復

最近才開番聲,請各位多多指教!
回復