新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 30722|回復: 131

[測試報告] Antelope 10MX 原子鐘開箱文

小弟一向用開淘寶平價 GPS 鐘做 10MHz reference 比主時鍾,用了效果非常明顯,定位和音場都大有改善。也介紹了幾位師兄買入,用後都讚不絕口,一千幾百元的小玩兒而換來大改進是玩音響的最大樂趣。

世事無常,上個月有位老友入了一台新出 Antelope 10MX 原子鐘,10MX 是把原本的 Trinity 和 10M 合體,濃縮再改良,用了最新設計組件,話效果更勝舊款形號。個老友話要拎上來同 GPS 鐘比試。唉!現實是殘酷的,一駁上後,高下立見,10MX 大比數勝出。用了 10MX,音場闊了兩個碼,定位更準確,聲音很自然和 analog。10MX 的價錢是 GPS 鐘的幾十倍,嬴是應該的。

還未有機會直接比試 10M 和 10MX 的分別,但代理話 10MX 是全面比 10M 高一兩級,無法啦,只有入貨,用後也非常滿意,值得推薦。

註:10MX 本身是無機腳的,原先設計是比專業錄音室用,是要裝上機架的 (rack mount)。它對墊腳非常敏感,用家可以因應自己口味來用釘來較聲。

評分

查看全部評分

AV Forums 年代就有好多高人的文章比較過了, 10M+CLOCK GEN 遠比 GPS 好。 就算淘寶原子鐘都好過 GPS, 性價比來說也不錯。 加鐘真系無得KING, 好有效果, 而且效果不是其他器材可以給到你的, 我自己SFZ加左個原廠10M都即時升呢!
CHING既選擇絕對是明智的!

評分

查看全部評分

回復

睇黎眾多二嫂及DCS用家都會忍唔手每人一部10MX了

評分

查看全部評分

回復

Can ching PM the price, and where do u buy?
回復

唔知用落King sir部746會有甚麼效果
回復

petertang88 發表於 2016-1-12 01:32
唔知用落King sir部746會有甚麼效果

來過我處試,可惜lock in 唔到,唔知係咪因為software 問題?但如果叫我攞部機去check就太麻煩了,唯有信Hammer 講Soulution CDP 係唔使加鍾

MX10 加咗落Rossini 處就立竿見影

評分

查看全部評分

回復

很好的分享,好彩我唔需要用
回復

racewong 發表於 2016-1-11 23:50
睇黎眾多二嫂及DCS用家都會忍唔手每人一部10MX了

如果我係dCs 用家都會入部10MX,加咗真係進步好多。

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄入到好野,呢部鐘據説是用上另一款機芯,未知是否有和 Esoteric 鐘比較過?
回復

tst123 發表於 2016-1-12 09:16
恭喜師兄入到好野,呢部鐘據説是用上另一款機芯,未知是否有和 Esotric 鐘比較過? ...

李生, 這部10mx唔慳得啦! 出手啦
回復

racewong 發表於 2016-1-12 09:18
李生, 這部10mx唔慳得啦! 出手啦

經樓主介紹入左GPS鈡,又已經有 reclocker module 在 DAC,另外又入左好多野,抖下先。而且去都呢個價位會考慮 Esoteric 廠鈡,雖然要比多2萬。
回復

tst123 發表於 2016-1-12 09:16
恭喜師兄入到好野,呢部鐘據説是用上另一款機芯,未知是否有和 Esotric 鐘比較過? ...

一般人的睇法都是一套西裝是最好聲,用 Esoteric 機用返同廠鐘應該最合適。現在問題是 Esoteric 鐘再加 10MX reference 會去再乜嘢景界。
回復

恭喜師兄有新玩具!!

請問係咪用緊Ultra 5釘?好似用咗兩粒?

另外,請問鐘線又用緊乜?

回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-1-12 09:28
一般人的睇法都是一套西裝是最好聲,用 Esoteric 機用返同廠鐘應該最合適。現在問題是 Esoteric 鐘再加 1 ...

好耐之前試過GORB仲有得lock 10m

評分

查看全部評分

回復

K_C_ 發表於 2016-1-12 09:33
恭喜師兄有新玩具!!

請問係咪用緊Ultra 5釘?好似用咗兩粒?

試過幾款不同的桃木釘和金屬釘腳,都是 Ultra 5 最好聲。10MX 機身不大,用兩粒 Ultra 5 就夠。

數碼線也試過幾種,平貴線材效果分別很大。現在用 Nordost Valhalla 2 BNC.

評分

查看全部評分

回復

leoking 發表於 2016-1-12 08:28
來過我處試,可惜lock in 唔到,唔知係咪因為software 問題?但如果叫我攞部機去check就太麻煩了,唯有信 ...

為什麼lock in 不到?

我最近親戚也帶來他的Weiss 202  到我家借給我一用。可惜我的Audio Note Transport 亦鎖不到。
有沒有師兄可以解釋為何?及如何解決?
回復

什麼器材才能加鐘
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-1-12 09:51
試過幾款不同的桃木釘和金屬釘腳,都是 Ultra 5 最好聲。10MX 機身不大,用兩粒 Ultra 5 就夠。

數碼線 ...

多謝師兄指教!!

師兄件件都係好嘢!!

評分

查看全部評分

回復

kcichung 發表於 2016-1-12 09:58
為什麼lock in 不到?

我最近親戚也帶來他的Weiss 202  到我家借給我一用。可惜我的Audio Note Transpor ...

要解釋就要用比較技術性的名詞。10MHz 輸出是實驗室常用的參考頻率,但也有不同規格,主要是分 sine wave (AC) 和 square wave (TTL),輸出內阻也有 50ohm 和 75ohm。

如果你的數碼器材的預設規格和 10M reference 不佩合就可能 lock in 唔到。
回復

請Ching pm 價錢,謝謝
回復