新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10118|回復: 50

[分享] 為何德國Octave的真空管功率放大器發聲不像真空管機種?

我們首先問一個問題:典型真空管的聲音應具備哪些特質?
一般人總有一種錯覺,認為真空管機種的音色溫暖和甜美,播放任何類別音樂都聽得舒服。實際上聽得舒服與否端視音樂類型及體裁 (genre),例如heavy metal搖滾樂的特質是狂野、粗礦、中高音能量強得誇張,任何放大器都應能重現這些特質,不應讓聲音變為溫暖柔潤;Stradivarius小提琴嬌艷、細膩而嘹亮的音色假如變得像Guarnerius一樣溫厚和粗礦,那就顯示放大器欠缺分析力,音色渲染嚴重,達不到高度傳真 (high fidelity) 標準了。
時至今日,High-end放大器都具備準確還原錄音原貌的能力,典型晶體管或真空管音色已成爲歷史。
德國Octave所有真空管放大器都應用目前最尖端技術設計及製造,並備有完善的電源管理系統及保護電路,確保品質耐久穩定,能力足以重現音樂演出實況。
新漢陳Sir,我首先反問一個問題, 如果真空管機種的音色沒有獨有、獨特的音色,音色不再溫暖和甜美, 何解還要擁有真空管機種? 至於放大器欠缺分析力,音色渲染嚴重,達不到高度傳真 (high fidelity) 標準,我相信喜玩真空管機種的朋友應會知道及接受她的特性............
此問題不是挑釁, 而是探討, 如有冒犯, 望諒包函!

評分

查看全部評分

回復

remychiu 發表於 2016-1-16 12:09
新漢陳Sir,我首先反問一個問題, 如果真空管機種的音色沒有獨有、獨特的音色,音色不再溫暖和甜美, 何解還 ...

兄臺說的是。所謂百貨中百客,發燒友偏好的 tonal balance各有不同,達到喜愛的聲音也自得其樂。
兄弟的觀點是基於忠實重播的原則。
回復

陳Sir見笑, 本人只感到不同品牌、不同放大器,本身已擁有愛好者的特性、特色;若論基於忠實重播的原則..............我想本人不會選擇真空管放大器,而會選擇貴公司B字品牌, 如真空管放大器能準確還原錄音原貌的能力, 我相信她已經不是真空管放大器的擁有者所要的獨有、獨特的音色。
回復

remychiu 發表於 2016-1-16 12:47
陳Sir見笑, 本人只感到不同品牌、不同放大器,本身已擁有愛好者的特性、特色;若論基於忠實重播的原則..... ...

閣下所指的是 Burmester還是Bryston?
回復

新漢陳Sir,我首先反問一個問題, 如果真空管機種的音色沒有獨有、獨特的音色,音色不再溫暖和甜美, 何解還 ...

100%認同x100

大部份玩膽機發燒友…都知膽機有音染(或叫膽味)!

件架生(無論係膽或膽機…)淨係講有膽味 同無膽味 都爭好遠價(個人認為…)!為何?就我自己呢講…理得佢什麼失真、音染…都無所謂(對我呢講 什麼超高技術、科技…無乜吸引力,最緊要把聲 )!最緊要好聽啱聽就得

不知有幾多石機都想話沾點膽味(當佢卓頭都好)

但好少膽機話想沾點石味…去sale

唔講聲…單講放大部份零件身價(指膽同原子粒…身價都差天共地… (以前膽係好平嘅一種零件…為何俾啲發燒友搞到甘高價?(雖然我個人呢講梗係唔想…比前買貴好多 )

如果想話部膽機…用無膽味用呢sale…找

好似呢段文(雖然係個別事件…但自己都覺得幾好睇…但我自己就唔認識鄺大俠)
廿三年之癢 : 鄺大俠 (棄用多年cello(50多 萬組合)竟再揀翻Audio Research 膽機…
https://drive.google.com/file/d/ ... tB/view?usp=sharing

評分

查看全部評分

回復

Burmester
回復

CJ跟ARC都唔同聲
回復

我玩過有原子粒聲既胆前級, Audio Research LS7。
回復

eds60 發表於 2016-1-16 13:01
我玩過有原子粒聲既胆前級, Audio Research LS7。

CJ 是傳統真空管 tonal balance,ARC 有點像晶體管。
回復

CJ和ARC我都聽過,印象跟新漢陳Sir沒有兩樣。
回復

其實我自己鐘意聽歌…主要享受聽歌期間不覺甘放鬆自己投入歌者世界(減壓等更一流,又吾洗食藥,更冇副作用…)

至於可另人放鬆神經…膽機真有一手!

石机固然可造到天動山搖…甚至有極强音埸還原能力…吾知點解當你聽多幾次…總糸覺得爭啲吖甘(吾多襟聽),但轉聽膽機(尤其人聲…),自己不知不覺甘反覆聽多好多次(聽耐左…有時轉膽組合聽,又另一個天地 )!

唸番轉頭…膽机有啲似味精(或叫音染),但呢種味道的確幾吸引!

做個比喻…乜都吾落去煮餸(當然系原汁原味…又健康…但淡口無味…食多幾日…開始有啲難頂),調轉頭加左調味或味精…去煮,真糸好味好多 (當然無甘健康啦…但膽机呢種味精…又吾同甘講, 既吾傷身,又好味)!

但而家啲嗽叭越呢越巨型…效率又低…!大功率石机另方面嘅駕馭能力的確比吾少膽机强!
睇你鐘意力度定味道啦(鹹魚青菜各有所愛…甘咪好囉,有選擇幾時都係好!我就鐘意味道多啲

評分

查看全部評分

回復

好簡單,Octave是做牛起家~當決定生産音響放大器當然捨難取易,設計由自己强項範疇開始(依賴輸出牛的膽机;之後殊途同歸…
完全是商業同工廠技術考慮。

但是,Octave真的冇胆味?換下胆玩大家咪知~

評分

查看全部評分

回復

Legionee 發表於 2016-1-16 23:26
好簡單,Octave是做牛起家~當決定生産音響放大器當然捨難取易,設計由自己强項範疇開始(依賴輸出牛的膽 ...

Legioner兄,冇人爭論Octave胆味問題,只係在下睇到樓主所講其她胆機所帶出呢嘅問題!如我在此對樓主有所誤會或誤解,只好講一聲SORRY有錯必認!
回復

remychiu 發表於 2016-1-17 00:33
Legioner兄,冇人爭論Octave胆味問題,只係在下睇到樓主所講其她胆機所帶出呢嘅問題!如我在此對樓主有所 ...

我也只是説出octave為何選擇用真空管作為其産品放大元件的原因而已
追求原音也是Hoffmann先生的目標,他用Octave自已的方法去達到,當中的確不牽涉音色上的取向;因為最終目標也是Hi Fidelity而不是石聲胆聲。

評分

查看全部評分

回復

其實膽同石唔應該用「TONE」嚟分别,稍有技術知識都知,膽最大嘅强項、亦係石機冇嘅,就係非常豐富嘅次諧波,呢樣野同頻寬、速度、動態等等完全無關,所以同級(呢個「級」唔係指價錢,係指制作,始終而家更多真係有質素嘅國産、台灣同本地品牌,已經唔可以單純用價錢評級)嘅膽同石比較,膽機聲音一定更豐富、更順滑,所以再清再爽再快聲嘅膽機,聲音一樣可以比石機更豐富、更順滑。

如果要打個比喻,就係只要錄音冇古靈精怪,DIGITAL 母帶嘅黑膠都係比 CD 好聽,膽、石分别就係類似呢個情况。

評分

查看全部評分

回復

朋友家中有台V 70SE, 我也間中會上去聽聽. 我不是特別好膽的, 只是有得免費一聽也無妨.
第一印象是台沒膽機向來有的暖感, 反而有石機的統分析感. 用不同的古典去試, 由獨奏至合唱古樂, 它的還原感(雖然我不在錄音的現場) 很強.   
不得不說Octave 有能力把膽機應有的一直音染感都刪走, 真是一個很奇異的線路設計.

如蔡瀾的賣餅廣告, Octave這塊餅沒餅味也就是令不少對膽機充滿期望的用家(如我), 還有同開膽機的人都失落的原因.
同一個價位如果要這種聲音, 還有不少選擇.

評分

查看全部評分

回復

個人幾敬佩日本仔製作理念(好鬼認真同執著…比如開工前上天台集體訓話…對製作過程要求又高…佢哋啲單真吾易接…)

N前年日本仔造音響就要強調0失真,聲音要自然忠實(有啲發燒友叫佢有啲蘿蔔味…當然有吾少例外…比如金仔就傾向歐州聲底…)!但點解系音響舞台整體聲譽同身價反而吾及啲歐美(亦有一定自己獨特風格路綠)產品!

返番尼睇…音樂享受系好主觀 (邊個敢話啲發燒友取向系錯…佢哋先系最終銷售嘅老細)!

至於忠實自然產品…絕對有其優點(比如測試其他音響器材…就可客觀反映被試產品特性音色…等 )見吾少C兄買左幾个月吾夠就放…夾吾夾聲都幾髙學問

況且音響組合有甘多件架生…如果件件音色都有獨特音色傾向…較聲就較死呢!

反而頭尾門偏向自然聲底…簡簡單單糸前級(甚至后級)度造較聲取向好似仲簡單啲!

有得揀幾時都系好(廢話都好)…只不過好少見sale膽机用無乜膽味去sale…奇怪啲甘解(絕無惡意…)

評分

查看全部評分

回復

其實如最初我所發出第一問題,從來没說到Octave這產品優點與缺點,只是想探討為何膽機或真空管放大器擁有者會因為欠缺分析力,音色渲染嚴重,達不到高度傳真 (high fidelity) 標準而遭唾棄!
產品銷售在商業社會是必須推廣的,但有時候我不能認同某些理由而抹殺現有各類產品存在價值!如LP或CD………………、

評分

查看全部評分

回復

remychiu 發表於 2016-1-17 10:15
其實如最初我所發出第一問題,從來没說到Octave這產品優點與缺點,只是想探討為何膽機或真空管放大器擁有者 ...

其實音響產品市場認受性 可從其市場身價中…反映!

比如一部A類“膽機”(只得7-8W)叫價幾萬甚至超過10萬… 亦比比皆是(更是有價有市個隻…講真部機有幾多零件呀…廿鬼貴…但都有客源無計…間接反映到膽機嘅魔力 )

但反過呢睇A類“石機”(只得7-10W個隻)能叫價幾萬甚至超過10萬有幾多部(個人真少見…可能見識少所至 )?

個人覺得…市場永遠較具客觀反映能力 (任你再多宣傳、甚至多用槍手打手又點…始終“認受性”呢家野要真材實料更要經得起各方考驗…)就算我系到日吹夜吹甚至每小時上呢吹… 都無可能改變到發燒友對某器材睇法…香港發燒友系世界上唔糸浪得虛名 )

評分

查看全部評分

回復