新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14360|回復: 35

[附件] 終於玩到無野玩,玩fuse⋯⋯

首次hiendy 發表,也是首次寫中文報告。
希望寫得ok.

自己一向都不想玩FUSE的。怕影響原廠的聲音。俾左禁多錢重要改變原有的聲音⋯⋯有點不智。
不過hifi一向都係俾不智的人玩的 ,
但是真係玩到無野玩,又唔想換機,只係想令現有嫁system更上一層樓。所以第一次向fuse進發⋯⋯

所以第一次向audio link 的Phlip 問一問姐,因為佢想毒我fuse已經有幾年,但我都不為所動。點知大鑊。 放工後佢帶來三種不同的ip3我嘆⋯真是"好朋友"。platinum, palladium and rhodium.
首先,我想試下只係改善cas的表現。所以向我為Lumin S1做的Lps,from Kenneth 師兄,下手先。睇下點先.

頂,都真係好大影響喎!三種不同的口味!但一定俾原本的雞fuse好。係正面的改善。
真係大鑊,識我的朋友都知道我一係無玩,一玩就去到好盡。⋯在有限的資源上
所以⋯⋯⋯

一發不可收拾,

一發不可收拾,

花了差不多三至四個月時間,試過好多fuse在不同的地方. 包括pre 和 power amp. 都係忍唔住換了⋯
所以分享少少結果。

現在setup in fuse wise

1.         LPS for my NAS, switch and routers- IP3 rhodium。
        試著Hifi tunning cardas, Furutech blue and SR black. Ps. Nas 電源真係好大影響。
2.         LPS for Lumin S1- SR red.
        試著 IP3 platinum, palladium, rhodium, SR black and telos black.
3.        黑膠motor- IP3 Palladium,fuse on motor, 全部都會俾唔同聲。真是神奇。真的好大影響。有壞有好。
        試著 IP3 platinum, IP3 rhodium, SR red, SR black, Telos red and black.
4.        Goldmund 22M- IP3 platinum
        試著 Telos red, Furutech blue
5.        Goldmund 29.4M- Furutech blue.

玩了或被玩了禁來,fuse無一定貴就好或是那個牌子一定好。我知道係好老套的結論,但是可以分享一下不同牌子的體驗。
IP3 Platinum.
        是一個大力丸。高低伸延最厲害,但是有得有失。諗住擺係lumin一定贏,點知太誇。幸苦。諗住pre一定死,太大色彩。但是我部22M upgrade左,smoke少左變了22H...現代了好多。一班師兄都諗吾通22H同22M係FUSE唔同姐?我都想。
如果想令自己套野好大改變,舊聲變新聲,中下级變得高級點,可試試。最平升級。但是有coloration.
IP3 palladium
聲音較中性,整體清爽了,但是聲音不會太多取向。不會像 platinum 般神奇,但是也不錯。
IP3 rhodium
有rhodium 的特性,高清點但偏高,但沒有FURUTECH般結像但場面較寛。
SR red
高清細緻,音樂感飽滿,但沒有改變聲音。我比較喜歡。
Telos red
音像好寛。但結像減了一點。如果需要寬音場效果, 可以加其他結像高的FUSE去match。
Hifi tuning cardas version
好䁔聲。但在我的System有點過䁔。慢了點。
Furutech blue
Rhodium 特性,高清偏高,結像集中。中性
Telos black and SR black
比較原裝好。。。好像有好左,但吾心足果隻。

心得報告
FUSE絕對有方向。一般是定位和結像高為對。 但是當所有FUSE都換時,變得沒有一定對的方向。我試過往結像高為對的方向但高到嚇人。好利和刺耳。將NAS的FUSE反一反,舒服曬!所以反復試了幾個月不同FUSE和方向。開始像原廠試PARTS去較聲般。好幸苦⋯但值得嘅。好聲音需要耐力。

評分

查看全部評分

kahw兄 的 處男作 很堅呀!!!  
回復

Damn! You are fast!
Will write my finding in cas and adjusting LP using adjust plus software as well if time allow later.

評分

查看全部評分

回復

FUSE的確好大改善.

我部CD8 & REF5SE都好早已換晒FUSE.

唯獨對BRYSTON MONO, 粒FUSE喺機入面, 又開唔到頂蓋, 所以我對BRYSTON依家仲用緊粒原裝FUSE咋.
回復

用緊SR Black, 想試下Red
回復

kah爺玩完杯玩feel屎,下一部係唔係諗下玩電原處理呢?  處男終有衝動的一日
回復

Tubey! Didn't see you at all in this forum.
I did spend on sometime in 牛肉粒。amazing product.
And of course I messed with 電源處理啦。
回復

kahw 發表於 2016-2-6 23:49
Tubey! Didn't see you at all in this forum.
I did spend on sometime in 牛肉粒。amazing product.
And ...

見你出post 分享心得,嚟趁下熱鬧捧下你場囉。

sorry ... 記錯咗你玩杯,原來係牛肉粒粒!!
回復

有機會抬部 triton v2 去毒下你
回復

多謝分享。 很好的報告。
回復

請教用係信源如風佬想通透的,結像好啲,音色細緻啲有咩介紹 禾比較貪心啲
回復

Hahaha! We are all greedy.
Rhodium, seems like what you want.
Can start with IP3 rhodium and Furutech blue as a start wor. See whether they fulfill you need first.

評分

查看全部評分

回復

kahw 發表於 2016-2-7 18:00
Hahaha! We are all greedy.
Rhodium, seems like what you want.
Can start with IP3 rhodium and Furutec ...

係咪IP3 rhodium呢粒
回復

Yes, the cheapest among IP3 series

評分

查看全部評分

回復

Kahw cing... well done. Excellent report...
回復

Ching,

Where I can find the IP fuse?

Tks
回復

You can ask audio link Phlip ar.
回復

Kah兄,堅呀,堅呀!一於玩盡佢!
回復

Red 是否最中性呢
回復

SR red is 中性, 較飽滿。
回復