新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3397|回復: 10

[黑膠系統] 水壓洗碟裝置 [不是吸水式洗碟機]

好多人問水力洗諜裝置在哪裏買得到,其實喺eBay度有好幾款的,我隨便買了一個,洗咗好多隻黑膠,炒豆聲冇晒。It works.

評分

查看全部評分

Any photo ?
回復

F55 c-hing, please tell us more
回復

Made in Germany 買咗930蚊
响衣悲度(or Google)搜尋 "Umbrella LP Vinyl Record Cleaner"
Umbrella 好似係牌子
回復

我自己幾十年前曾自制過這種裝置, 近來在網上也看過有人用這種方法洗碟的回應, 最後結果還是買一個吸水式洗碟機好些, 其實洗碟後快速弄乾是一個很重要過程, 除非你的家有無塵裝置。另外, 假設要洗乾淨一個食完飯菜的碟, 只用水沖洗是不夠的, 用刷或海綿加少量清潔液有效率得多。
回復

我都試過DIY類似裝置,但防水效能不好,不能用高水壓沖洗,所以出来效果不好。結果還是買了這件德國貨,有防水膠邊的裝置,是 water-tight 的,我把水喉花灑調教到最大力,用大水沖,也有用高密度海綿和少許清潔液,效果好唔好主要視乎水壓啦。

我都有部L字頭吸水洗碟機,牌子就唔講喇,唉,總之就係買貴左啦。
回復

在 SSP bought this 2nd hand LP "Diamond Life" by SADE. SADE 是一名才女,學歷高,人靚歌甜。The song "Smooth Operator" is my favorite.
隻諜有麈和有點發霉,但冇花。Should be a good example.
Below pictures are taken with my iPhone this morning.
洗完,音效好得。

Before

Before

Cleansing

Cleansing

After

After
回復

F55 發表於 2016-2-14 11:11
我都試過DIY類似裝置,但防水效能不好,不能用高水壓沖洗,所以出来效果不好。結果還是買了這件德國貨,有 ...

第一, 我的 DIY 防水沒有問題, 第二, 我用了一個特別加強水沖力的噴咀, 沖力比一般花灑強很多, 問題主要不是水的沖力夠不夠, 正如我之前用一般洗食飯碟的例子, 如果洗只有塵的碟, 用水沖是可以的, 但是很多人現在玩二手碟, 很多二手碟不單是塵, 只用水沖效果不理想。

另外我提過洗碟後快速弄乾是一個很重要的過程, 如果沒有一個好的乾碟方案是不可以的。

有一點關於用水沖的過程, 就算防水膠邊絕對無問題, 但是在整個沖水洗碟的程序, 手有時弄濕了, 又或者在打開防水膠邊時附近有一点水, 這已帶來足夠的麻煩, 一不小心唱片 label 都會被弄濕。

評分

查看全部評分

回復

唱片生產商 清洗母盤時 用邊隻洗碟機?

留意 5分22秒, 5分41秒 和 6分06秒
回復

F55 發表於 2016-2-15 15:17
大家有冇興趣 睇吓啲唱片生產商 係點樣洗黑膠母盤呢?

睇過了。 不過物料和黑膠不同。
回復

你屋企有沒有像他們的水壓呢,有就good
回復