新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 黑膠迷

[分享] 24K Gold CD吹水區

黑膠迷 發表於 2016-3-4 21:01
PHILIPS的24K Gold CD甚少

幾年前我想買 Martha Argerich, 不過太貴爭唔到。
回復

ccli1996 發表於 2016-3-4 21:28
唔知呢隻算唔算呢?

RCA 金碟在 Post#32
回復

Gary Karr 的 Firebird牌CD現在都唔平。 呢張金碟肯定好貴。
回復

eds60 發表於 2016-3-5 04:05
Gary Karr 的 Firebird牌CD現在都唔平。 呢張金碟肯定好貴。

廿幾年前約200港元,比普通版本貴1倍
回復

黑膠迷 發表於 2016-3-5 05:42
廿幾年前約200港元,比普通版本貴1倍

現在起碼貴幾倍。 我未見過此金碟。普通 CD 都起碼幾十美元。
回復

EMI 都出過古典金碟。 我沒有。
回復

kc7 發表於 2016-3-5 00:15
小弟覺得最足秤係呢套秋官雜錦碟,一盒三隻,連隻VCD都係金。  音色靚,加上秋官年青時歌喉有些小 ...

kc7兄,秋官這套不是金碟(封面都冇寫係金碟)。 如樓主所講, 好多近年出的封面寫上 24k gold 都是非真正的金碟。碟面金色不等於是金碟。 面睇係金色,碟底都是銀色。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-3-5 06:04
kc7兄,秋官這套不是金碟(封面都冇寫係金碟)。 如樓主所講, 好多近年出的封面寫上 24k gold 都是非真正 ...

EDS兄,秋官嘅碟底都係金,但係應該叫alloy gold。多謝提醒。好似九十年代中突然好興alloy gold。為咗唔離題,貼張24K三大歌王。

評分

查看全部評分

回復

我有兩張Alloy Gold CDs
2016-03-05 11.19.26.jpg
2016-03-05 11.18.22.jpg

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-3-5 02:42
RCA 金碟在 Post#32

我記得我個隻RCA金碟買個時,外面也是有紙套,但後來唔知擺咗去邊,好似紙套上都係有寫"24K Gold",得閒要搵番出嚟睇睇先
回復

GML 金碟,我有兩隻,一隻係你紅色個隻打鼓碟,另一隻係Ray Brown嘅Jazz 低音提琴碟
不過由於喜歡聽了古典音樂之後,呢類主聽音質及音效嘅「發燒」碟就好少聽了,將佢哋收埋咗,遲啲搵返出嚟再post 張相
回復

ccli1996 發表於 2016-3-5 11:49
GML 金碟,我有兩隻,一隻係你紅色個隻打鼓碟,另一隻係Ray Brown嘅Jazz 低音提琴碟
不過由於喜歡聽了古 ...

Ex Spiral 現在價值約 $100US。 Ray Brown Super Bass 也不便宜。
回復

kc7 發表於 2016-3-5 00:15
小弟覺得最足秤係呢套秋官雜錦碟,一盒三隻,連隻VCD都係金。  音色靚,加上秋官年青時歌喉有些小 ...

這種不是真正的24K Gold CD,只係"金色"非真正用金造鏌
回復

ccli1996 發表於 2016-3-5 11:23
我有兩張Alloy Gold CDs

我都有其他alloy gold碟,呢隻係德國製,錄音,演繹都幾好。

回復

真正的24K Gold CD,金色較濃而深但背光時是透綠色的
但鍍金/假金CD背光是灰色的,
回復

黑膠迷 發表於 2016-3-5 14:16
這種不是真正的24K Gold CD,只係"金色"非真正用金造鏌

係呀前輩,放埋金碟對比好明顯。

回復

黑膠迷 發表於 2016-3-5 14:19
真正的24K Gold CD,金色較濃而深但背光時是透綠色的
但鍍金/假金CD背光是灰色的,

剛發覺妳呢手上隻雨果金碟是由日本天龍制作的,而我個隻是日本 Toshiba-EMI制造,原來都有不同版本
回復

kc7 發表於 2016-3-5 14:28
係呀前輩,放埋金碟對比好明顯。

幾十元又係堅野相信只此一批
回復

ccli1996 發表於 2016-3-5 17:12
剛發覺妳呢手上隻雨果金碟是由日本天龍制作的,而我個隻是日本 Toshiba-EMI制造,都有不同版本 ...

我多年前買下的,可能你的不是首一批吧
回復

黑膠迷 發表於 2016-3-5 17:18
我多年前買下的,可能你的不是首一批吧

此碟我也是買了好多年,都唔記得幾時買啦!
碟圈中間編號有"1A2 TO5",都唔知算係咩版啦
回復