新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14884|回復: 23

[請教] 在加拿大玩家庭影院

小弟明年中會搬去加拿大渥太華住一段長時間,想問有無師兄知道當地嘅人點樣玩家庭影院?
香港實在太方便,隨時落一轉旺角就乜都可試晒,去到果邊真係唔知點試.....
自己手工粗劣,又無儀器,唔知果邊有無幫人安裝投影機同幕嘅服務......
另外亦想知果邊買機價錢同香港會唔會差好遠.....
好多野都唔清楚,自己亦從未在果邊生活過 .....請問仲有乜野需要留意而我又忽略左嘅呢,麻煩師兄指點,多謝

我住温哥華,沒有玩家庭影院。

在温哥華可選的牌子有限,連部份加拿大牌子都冇。

可從渥太華開車去多倫多買,三百幾 km。多倫多肯定較多發燒友。 我知那邊有好多 2CH 高燒友的,有HiFi 會。

我認識一位在温哥華好高燒的家庭影院玩家。 用 Dynaudio C2 SIG 前置、 Burmester 948 電處加 Nordost Odin 電源線。 Siltech 雙皇冠插 Blu ray。  雙地盒。

買嘢要加税。

不過你會有一間在香港好難先可擁有的理想房間玩。
回復

eds60 發表於 2016-3-8 15:23

Nordost Odin 電源線 + Siltech 雙皇冠  
回復

bmb_hd 發表於 2016-3-8 15:31
Nordost Odin 電源線 + Siltech 雙皇冠

Odin 直入 948。

可能遲D去家訪。我唔識AV。 都會要求聽 2Ch。
回復

eds60 發表於 2016-3-8 15:23

聽聞渥太華開車到多倫多都要四粒鐘.......
心目中都會用返而家自己用緊嘅牌子 (下面簽名應見到我用緊乜,全部舊到唔恨),不過當然會買新型號,唔知呢幾個牌子果邊搵唔搵到?
我都預左要俾稅,就係唔知買一部機會貴香港幾多.....
請問有無d有關嘅 website 或 forum 可以介紹俾我,等我自己可以做做功課,唔該
回復

eds60 發表於 2016-3-8 15:40
Odin 直入 948。

可能遲D去家訪。我唔識AV。 都會要求聽 2Ch。

d相係咪你所講高燒玩家嘅影院?
回復

KingAlien 發表於 2016-3-8 16:00
d相係咪你所講高燒玩家嘅影院?

Yes
回復

KingAlien 發表於 2016-3-8 15:55
心目中都會用返而家自己用緊嘅牌子 (下面簽名應見到 ...

那個城市有那個牌子我就唔知。 你試下入那個牌子的 website, 找下在那個城市有代理。

以下是二手網

www.canuckaudiomart.com
加拿大二手買賣網, 可寄或只搜尋某一省內的。賣的牌子和那種產品始終選擇有限。

www.Audiogon.com
主要賣家在美國, 但選擇較多。

3百幾km, 4個鐘差不多。

評分

查看全部評分

回復

ching 你d 机都唔算好舊兼且件件精品,

Sony 95ES 都有兩個朋友擁有(其中一個已upgrade), 始終系旗艦機,畫質有返咁上下保証, 唔心急4k可以玩多一年半載。
回復

見相

B&W website, find retailer, 選 Canada, Ottawa, 選 product type 和距離幾遠(半徑) 內有冇代理。
回復

我住多倫多的,呢邊乜牌子都有,價錢都係同香港差不多。

呢邊多數人都係住house, 因為地方大,玩home theater會正過香港好多。我有幾個朋友直頭將個bassnment整到成個戲院咁正。
回復

pwong888 發表於 2016-3-8 18:00

呢邊多數人都係住house, 因為地方大,玩home thea ...

前多倫多人同你打個招呼先!

回復

bmb_hd 發表於 2016-3-8 16:37
ching 你d 机都唔算好舊兼且件件精品,

Sony 95ES 都有兩個朋友擁有(其中一個已upgrade), 始終系旗艦機 ...

其實我都唔捨得架,不過投影機好難四肢健全咁運過去....
咁多件架餐,我打算只帶喇叭過去,除左前置LR,諗住到時換座地
回復

eds60 發表於 2016-3-8 17:02
見相

B&W website, find retailer, 選 Canada, Ottawa, 選 product type 和距離幾遠(半徑) 內有冇代理。 ...

多謝你d資料呀

我自己都搵過,B&W,Denon,喺渥太華都有
至於Sony要去到多倫多,Subwoofer 我查過 Velodyne 同 JL Audio好似都搵唔到

繼續努力做功課
回復

pwong888 發表於 2016-3-8 18:00

呢邊多數人都係住house, 因為地方大,玩home thea ...

其實我 target 都係住 house 同埋用 basement 做影院,係怕搵唔到師傅幫手裝機、幕,舖線,拉電之類
回復

KingAlien 發表於 2016-3-9 11:25
多謝你d資料呀

唔駛客氣。
回復

我求學年代曾住過 Ottawa 12年,是幾悶和冬天十分凍的城市!哈哈,而家打死我都唔會再返去住!

始終 Ottawa 不是個大城市,在選擇方面十分陝窄,HiFi video  店方面,我記得有間 Dewar's Audio 在 Merivale Road, Nepean. 到時你去到再 search around. 其實如果可以的話,我建議你去 Montreal 或 Toronto 行下. 選擇會更多。

價錢方面,市場沒有太大競爭,不似香港一樣可以講價。加拿大是"萬稅"國家,買嘢,要比稅,在安省,出街食嘢都要比稅,最討厭,HST 13%。
回復

KingAlien 發表於 2016-3-9 11:25
多謝你d資料呀

所有大牌子多倫多都有的,搵到dealer講下價,一定吾會貴過香港。係basement地方大,玩法同香港吾同的。
回復

chuck 發表於 2016-3-9 11:43
我求學年代曾住過 Ottawa 12年,是幾悶和冬天十分凍的城市!哈哈,而家打死我都唔會再返去住!

始終 Ottaw ...

係呀,Ottawa係首都,比較多政府部門,好靜的。多倫多呢邊好吾同,買野講下價格,你話比現金,多數都可以包稅的。我屋企咁多器材,平均入手價都比香港平少少。
回復

chuck 發表於 2016-3-9 11:43

始終 Ottaw ...

温哥華以前有得減的, retail 減 10至15%. 好多年冇買新機,而家就唔知。
回復