新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10389|回復: 16

[分享] 預告: 温哥華發燒友家訪報告(二) Mar 19 Update 在Post 13

短期內我有機會去吸毒(家訪)。今次家訪對我來說係非一般的體驗。 今次家訪的主人翁喜歡用多聲道聽(睇) 演唱會。 我以前都在代理辦的 HiFi show 聽過多聲道, 以睇戲為主,都有播下音樂片段。 曾聽過全套 Linn、全套 Mcintosh、Bryston 和 PMC 、Krell 和 Wilson Audio 等等。

今次家訪的D君, 他非常發燒。 出動很多兩聲道師兄都會用或夢寐已求的毒物(發燒線材和配件)。

今次和上一篇家訪有共通點。 喇叭是 Dynaudio、電源處理 Burmester 948、Odin 和雙皇冠電源線、雙銀地盒和 Valhalla 地線, Synergistic Research Tranquility Base 。

評分

查看全部評分

又是DYNAUDIO
回復

是DYNA旗檻?

評分

查看全部評分

回復

C2 Signature

評分

查看全部評分

回復

見到Odin! 我人都癫!
回復

Odin 既線,好毒架
回復

又有得吸毒,好羨慕
回復

wuying908 發表於 2016-3-11 23:44
Odin 既線,好毒架

一條Odin 和一條雙皇冠電源線,都唔係好毒啫。 上次一對雙皇冠訊號線、4條雙皇冠電源線和1對 Odin 喇叭線仲毒啦。 一樣都毒我唔死。我百毒不侵(窮人唔怕毒的)。

評分

查看全部評分

回復

嘩。。。睇到人都癲
回復

超毒
回復

支持60兄分享家訪報告 ,多的師兄分享,hiendy先有前途

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-3-12 11:11
支持60兄分享家訪報告 ,多的師兄分享,hiendy先有前途 !

回復

對於我這個多聲道門外漢嚟講,真係唔識寫。 我只在十多年前用過 Denon 2802 Receiver 和雜牌軍喇叭。市場上大部份的 subwoofer 係內置 class D功放。 我的兩隻 Mirage BPS150i bipolar 雙8寸較特别,用 150w AB類功放。 雖然低頻下潛力唔夠低,只到22hz。 不過AB類寧舍有音樂感。而4隻8寸射向不同方向, 細口徑的速度真係快放快收, 兩隻 sub 完全在房間隱形。

今次睇(聽)了兩段電影熱身後,大部份時間以多聲道演唱會為主。 聽了一張日本天后濱崎步演唱會 2CH BD, 據說日本演唱會都係2CH 多。

在家中擁有130寸投影,真係好正。 好羨慕。  這間獨立影音房油到全黑,把窗改為雙層牆(前牆)。 連放 BD碟的架也選擇黑色。

在家訪報告中,我只會寫少少聽後感。大部份內容都係聽機主D君描述而寫。 雖然今次係多聲道組合,但D君用了很多兩聲道都會用到的校聲技倆。

以前睇 HiFi 書話住獨立屋最好在花園打根銅棒入地底做ground。 我原以為D君有如此做。 原來他没有。 他有親耳聽過銅棒 ground 和他的銀地盒大戰。

用在 BD機上,對於聲和畫面的改善,Odin 和雙皇冠電源線誰較佳。

用開 B&W, 從來不喜歡 Dynaudio 的D君,因何會轉會至 Dynaudio。D君有聽Leslie611兄(第一篇家訪主人翁) 的組合。由 Dynaudio Special 25、Sapphire 至 C4 Signature 都不喜歡 Dynaudio, 因何會突然喜歡繼而購入 C2 signature、中和後置。

Burmester 948 電處做了個小手術來提升效果。 是什麼小手術能令 948 可以提升功力。 代價不菲的。

答案會在短期內出的家訪報告詳述。其實我一個字都未寫。

評分

查看全部評分

回復

十分期待
冇得聽睇下都覺得過癮
回復

rocmanb 發表於 2016-3-19 03:12
十分期待
冇得聽睇下都覺得過癮

多謝 rocmanb兄。

剛加了一張相。

評分

查看全部評分

回復

我覺得玩多聲道用泥聽歌係非常難玩得好(自身技術低水平)
回復

remychiu 發表於 2016-3-19 08:59
我覺得玩多聲道用泥聽歌係非常難玩得好(自身技術低水平)

remychiu兄,因多聲道聽歌,我認為受了兩樣限制。

軟件係弱點。 我只聽流行曲演唱會(粤語、英語和日文) 和 Andre Rieu。 沒有聽古典, 所以我的觀點並不夠全面。 我們聽慣的兩聲道錄音, 都係錄音室錄或 concert hall(古典), 甚至教堂。 有時會咪近距離錄。

而我當天聽的演唱會都在幾萬人的體育館等場地, 加上要用擴音機和 PA 喇叭大聲播放,又將喇叭聲經 mic 錄番,想好聲已不可能。

例如我聽了李克勤和容祖兒的演唱會。站在欣賞演唱會的角度, 肯定比現場睇得清楚, 最重要係比紅館的 PA 喇叭好聲千千萬萬倍。

Processor 前級亦是弱點。 睇戲一流, 聽歌打了折扣。

如錢不是問題, 擁有如此一套高級系統是一種享受。

評分

查看全部評分

回復