新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 細tec

[兩聲道] 細tec被音響玩的歷程

細tec,

如會到澳門工作,到時call call 你?
lee388 發表於 2011-3-27 22:59

lee兄,

歡迎來指教下小弟.
回復

報告, 報告
safin 發表於 2011-3-27 23:01

safin兄,

小弟套機唔知哪裡出問題, 我覺得興價格很不成比例, 好屎, 現在努力找緊解決辦法.
回復

細tec兄,

日本新牌子, 好似係銀線?  可能未煲開呢?  遲下再分享下啦
回復

早兩日有朋自香港來, 真係唔好意思, 要聽咁差嘅聲.
尋晚倒轉了個低音箱, boom好似冇咁勁, 但就有少少不平衡, 要再執下.
可以的話, 我都係鍾意低音向後, 不過要將對喇叭拉出呎幾兩呎先可以解決boom,現在都係試下低音向前聽一段時間先.   

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

tec兄,多謝你招待就真. 同好高興認識輝哥.
試下拆咗个圉欄,推前多2尺左右,相信booming必有大改善.
你度尺寸玩hifi不錯的.慢慢推下位必定ok的.
回復

重有,記得pm我你地址,寄2套釘碟你玩下
回復

嘩!件件都係精品.
回復

聽了幾天個低音向前, 始終都是覺得有點兒怪, 外觀同聲音上, 所以最後都是要還原它, 不過就拉出了多少, toe in亦比過往少很多, 現在的效果反而是最好, 今晚對Ovation是我買入咁多年來最靚聲的一晚, 希望不是回光反照啦.
對喇叭拉出了,是極危險的事,明天要為對喇叭做防護設施.

本帖子中包含更多資源

回復

hi 細tec hing,

How are are your kids. Did u teach them dont touch the speakers or your Hi fi gears?
回復

hi 細tec hing,

How are are your kids. Did u teach them dont touch the speakers or your Hi fi gears? ...
Shum 發表於 2011-6-30 12:51

Shum 兄,
小弟嗰兩個女而家最鍾意在張地毯度玩, 拉下條圍欄, 大的做乜, 細的跟住做乜,幸好她們對我野都不會手多多, 有時我都會比個大女按下部轉盤的制, open, close, play, 有聲出, 好似都好滿足感.
回復

Haha, my son wants to turn off tv and air con too. But my boy not interested into my speakers, baby girl too young. U in tapia too, let's meet up sometime. =)
回復

Shum 兄,
你都是住氹仔?
回復

Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

WEISS
回復

細tec兄.

兄的THE REAL phono preamplifier 己做好, 現正run in中.

http://www.ys-audio.com/real%20phono.htm

http://www.ys-audio.com/real%20phono.htm
回復

Nelson兄,
個銀色牌唔錯.唔該晒.
回復

Nelson兄,
個銀色牌唔錯.唔該晒.
細tec 發表於 2011-10-3 20:00

多謝.
回復

套新phono到了幾日, 終於有時間聽一聽, 開聲第一個感覺, 音場闊左, d野圓滑左好多, 感覺唔錯. 不過現在的聲音與我所聽過的real phono還差很遠, 應該有排煲.

原來用一條belt分析力反而較好.

早兩日終於可以一嘗666的威力. (朋友的)

個樣靚爆.

始終覺得放在四隻角不是太美觀.

本帖子中包含更多資源

回復

what is the thing..(the big platform) in front of the FE racks? seem very very interesting
回復

細 tec 兄,先恭喜!YS 頂班 phono 真係吾講得少。

另外想問 The Real 下面用左乜腳?FE Slimline ?
回復