新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: wildmanhk

[合併擴音機] Atmos,dts X,Auro 3D大家點揀

我覺得atmos比較自然,dts:X比較埋身,刺激
講up mixing dts:X 真係好好多,搵套唔太舊有dts-HD既戲
up上dts Neural X效果已經好好

評分

查看全部評分

回復

Atmos
回復

wildmanhk 發表於 2016-4-13 22:22
或可以考慮玩一只SW,一只震子!都好抵玩及好爽!

師兄D震子貴嗎?咩預算?我玩緊兩隻低音都係想有咁
效果
回復

AV show 代理都有展銷,一套wireless 3500好抵玩,我相信雙十仔都不及一十隻加㶾子的震撼力!
回復

AURO 3D 感覺量質強啲~~尤其 Upmixing 會100%用 AURO 3D ~~ 番睇白宮淪陷  
UPMIXING 出~~直昇樹堅係直上方出~~~連《書中自有魔怪谷》ATMOS UP 上 AURO 3D~~ 隻巨螳螂係頭頂走過~都係 VOG 喇叭出
最近熱玩天籟K歌用 IPAD HDMI AMP 出K歌~~試晒三款 AURO 3D ATMOS DTSX UPMIXING K歌~~最終都係AURO 3D 量質包圍最強~~相比之下其如兩者都無嚟神氣

ATMOS 感覺賣點係自然~~所以出咗都唔多覺~~得套第五元素 ATMOS 版覺得空間感最強同埋身 (但舊片重新MIXING 即係假音道)
DTS:X 感覺係較埋身,定位分析最強通透
AURO 3D 質量包圍最強~~以澎湃嚟易容

以上純個人以入門 AMP 入門喇叭出嚟效果感覺~~~ 不作學術研究(真假音道)之用

評分

查看全部評分

回復

回復

wildmanhk 發表於 2016-8-17 16:41
AV show 代理都有展銷,一套wireless 3500好抵玩,我相信雙十仔都不及一十隻加㶾子的震撼力! ...

15吋十仔可以做到震子效果
回復

bigair 發表於 2016-10-2 01:09
15吋十仔可以做到震子效果

又有幾多樓主.家中的老虎俾你放隻十五吋十隻呢?
回復

wildmanhk 發表於 2016-10-2 10:55
又有幾多樓主.家中的老虎俾你放隻十五吋十隻呢?

玩唔到咁大隻十仔,玩震子都係不錯,我都想玩
回復

買喇
回復

~嘉輝~ 發表於 2016-9-30 21:07
AURO 3D 感覺量質強啲~~尤其 Upmixing 會100%用 AURO 3D ~~ 番睇白宮淪陷  
UPMIXING 出~~直昇樹堅係直上方 ...

請問師兄作上述測試時, 喇叭嘅 settings 是怎樣的 ? 可以分享一下嗎 ?
回復

Atmos > 已好好
DTSX >未見有幾好
Auro3D > 太多喇叭,頂唔住
X2
回復

Atmos 好正啦巳經
回復

一定係Auro3D UPMIXING my love
回復

koopsokoop 發表於 2017-9-24 01:05
一定係Auro3D UPMIXING my love

聽人話呢個mode睇live係最好但我就無玩過。威廉sir都力推Auro 3D
回復

商業需要吧,auro 3d空間要求很高
回復

睇完套The Incredible Hulk dts x版,我對dts x改觀了,有時間睇吓
回復

Jazzgd1 發表於 2018-4-20 09:38
睇完套The Incredible Hulk dts x版,我對dts x改觀了,有時間睇吓

一於買隻美版睇下先
回復

Auro 3D has very less software in hk market!
回復

Roads 發表於 2018-5-2 20:38
Auro 3D has very less software in hk market!

不過如本身隻碟無Atoms或DTS X的話,用Auro 3D聲音會比其餘兩個模式Upmixing較佳,我喺兩個試音室內試過... 但無乜邊個家居有裝「上帝之聲」喇叭呢...
回復