新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 29446|回復: 69

[解碼器] Totaldac D1-Six dac

數碼科技進步甚速,CAS 和 DAC 尤甚!
小弟上月聆聽過 dCS Rossini dac,覺得它是現時市場上「物值比」最高之一。

昨天又有機會 聽到 Totaldac 最新的 D1-Six dac : http://www.totaldac.com/D1-six-en.htm
感覺上它的 密度/音樂感/analog味 竟然是和 Trinity DAC 相類似! 真厲害,是個大驚喜!

D1-Six 全港現時只有兩部:其一已在 Kenneth Lau師傅 家中被享受中。
第二部也是已有買家,但他容許代理放在 showroom 煲鍊幾日才取機。
各位有興趣的師兄,不要錯失聆聽的機會呀!

詳細的評論,小弟遲一會才和大家分享吧。  

評分

查看全部評分

TotalDac Six 還有 DSD playback option. Trinity 就沒有。TotalDAC 價錢在高級 DAC 亦算合理。

評分

查看全部評分

回復

Congratulation!
回復

能说下对比D1-Dual有哪些提升嘛
回復

D1-Six是全面性擊倒D1-Dual

評分

查看全部評分

回復

但係最大敗筆係竟然同D1-Dual一樣
只係支援DSD64
回復

期待評論!謝謝!
回復

westwood 發表於 2016-4-19 11:40
只係支援DSD64

Totaldac's boss/designer Vincent 是有料有耳之士,但法國人甚有主見和堅持。
相信他這幾年間已收了 N個 要增高制式能力的提議,但看来他仍是堅特己見。
回復

betta 發表於 2016-4-19 11:41
期待評論!謝謝!

Totaldac 在制式上有所不及,只能去到 PCM24/192 and DSD64。
不過,它的 analog/黑膠味,在所有旗艦級dac之中,只有 Lampizator Big7 dac 可以匹敵!  Trinity 可能是更佳,但也貴得多。

如小弟手上有budget要買十萬元级的 dac,我會選 Totaldac Six 而非 Rossini !
回復

CKKeung 發表於 2016-4-19 11:55
Totaldac 在制式上有所不及,只能去到 PCM24/192 and DSD64。
不過,它的 analog/黑膠味,在所有旗艦級da ...

Trinity DAC 售價為HK$300K左右,對TotalDac 拾多萬,那麼Totaldac 之C/P 值非常高!
回復

真的咁強?
回復

CKKeung 發表於 2016-4-19 11:55
不過,它的 analog/黑膠味,在所有旗艦級da ...

CKKeung 兄,

我估 d1-six 係同 Lamp 7 Goldengate 同 Level,同意嗎?
回復

CKKeung兄,

我記得d1-dual係要用xlr最好聲,rca用家要買多對xlr2rca adapter,d1-six係咪都一樣呢?我睇佢個網站又睇唔到有提。。。
回復

jimmypkh 發表於 2016-4-19 13:50
CKKeung兄,

我記得d1-dual係要用xlr最好聲,rca用家要買多對xlr2rca adapter,d1-six係咪都一樣呢?我睇 ...

問過代理
而家又調返轉
d1-six 用 rca 會比較好聲
回復

westwood 發表於 2016-4-19 14:07
問過代理
而家又調返轉
d1-six 用 rca 會比較好聲

不嬲係RCA好味.
回復

Trinity 應該是較 Totaldac Six 佳的。
Totaldac System Twelve 才是 Trinity DAC 的 serious enemy!
回復

jimmypkh 發表於 2016-4-19 13:44
CKKeung 兄,

我估 d1-six 係同 Lamp 7 Goldengate 同 Level,同意嗎?

應該唔同取向. 我都想聽下.
回復

westwood 發表於 2016-4-19 11:40
只係支援DSD64

咁你播DSD128點做? 用軟件downsample?
回復

对應和好声是两回事,欧美廠家对 spec 較為保守,耳仔收貨較為貼切

Totaldac 亦曾在舍下作客,普通版配合reclocker 已經比 Esoteric K-01X 的內置DAC 高班。小弟亦用緊部 Tidal Camira DAC,2015 年産品都唔对應 DSD,但播 Esoteric SACD 的CD表现都已经比K-01X 播SACD層优勝,Totaldac 亦如是

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 兄

快啲加多個 D1 Six 就要清澈有清澈,要音樂感有音樂感啦
回復