新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20767|回復: 89

[請教] 制作超高喇叭分頻器的疑惑

一時貪玩去訂咗對Fostex T90A超高返唻玩,以為睇圖好簡單,但當準備去跟圖DIY制作個分頻器前走去問問朋友時就各有不同見解,當中原來勁多技術含量,最攞命係話我用緊隻喇叭嘅impenance 4 ohm 同隻超高 8 ohm數値上好唔夾,有啲就話冇問題,另外一啲就話攪唔好好易燒鬼部後級(石機)咁大單!

不知所措下希望求救此處各路師兄,望指點一下小弟迷津
回復

點解吾換回8ohm的單元,ohm數相同比夠容易設定分頻線路
回復

kevin2007 發表於 2016-4-25 21:02
點解吾換回8ohm的單元,ohm數相同比夠容易設定分頻線路

我主喇叭是4ohm,但買對超高時太忘形冇問清楚就........
回復

fostex好似都無4ohm版本,你的後級輸出有幾多ohm?其實如果amp有8ohm輸出可以用amp的8ohm輸出位置出多對喇叭線給超高,不過記得一定要落電容,如果吾係好易會燒超高
回復

kevin2007 發表於 2016-4-25 21:49
fostex好似都無4ohm版本,你的後級輸出有幾多ohm?其實如果amp有8ohm輸出可以用amp的8ohm輸出位置出多對喇 ...

我部Amp冇多一組8ohm output,今鍋真係.......
回復

其實可以用分頻線路就到,不過線路會有點不同,要找過熟識線路的幫手,而且超高都好少有4ohm阻抗的,現在你先找一個適合你主喇叭的合適分頻點後再找熟悉的朋友幫手,其實綱上都有d分頻點設計的綱頁,只要輸入各單元的ohm數及分頻點及靈敏度便可show出合適的電容,電阻或LPS數值給你參考
回復

kevin2007 發表於 2016-4-25 22:30
其實可以用分頻線路就到,不過線路會有點不同,要找過熟識線路的幫手,而且超高都好少有4ohm阻抗的,現在你 ...

非常感激Ching幫忙,若可以請PM我你提及相關網站連結,我馬上查閱
回復

已pm綱址
回復

感激Ching嘅幫忙
回復

用牛做阻抗變換﹐以前用過﹐聽感可以.

評分

查看全部評分

回復

天下第一刀 發表於 2016-4-26 05:02
用牛做阻抗變換﹐以前用過﹐聽感可以.

萬分感激Ching
回復

根本唔洗理幾 ohm,計啱分頻點就得,大把名廠喇叭本身高、中、低音都唔一定全部一個 ohm 數,亦唔可能因為咁就燒機

你隻主喇叭係乜喇叭?

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2016-4-26 11:47
根本唔洗理幾 ohm,計啱分頻點就得,大把名廠喇叭本身高、中、低音都唔一定全部一個 ohm 數,亦唔可能因為 ...

完全同意

最緊要係夾到原有喇叭效率,唔好有大細聲
不過唔知人耳去到超高嘅聲頻段,是否可感受到跟可聽頻段有大細聲之分呢?
回復

ccli1996 發表於 2016-4-26 12:21
完全同意

最緊要係夾到原有喇叭效率,唔好有大細聲

人耳感受唔到,但係超高唔係用耳接受,詳情查吓同 audiology 相關文献就知道
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-4-26 13:29
人耳感受唔到,但係超高唔係用耳接受,詳情查吓同 audiology 相關文献就知道 ...

唔好意思,不太懂"Audiology",
如果耳仔係感受唔到超高頻,咁即係要用身體其他器官去感受此頻段,咁其實仲算唔算係「聽」緊「聲音」呢?
係咪所有人都好似靠用耳朵聽到普通聲頻段咁,都能「聽」或「感受」到超高頻「聲音」呢?
定有啲人得,有啲人唔得的?
回復

ccli1996 發表於 2016-4-26 14:38
唔好意思,不太懂"Audiology",
如果耳仔係感受唔到超高頻,咁即係要用身體其他器官去感受此頻段,咁其實仲算 ...

原則上係,超高同超低理論上都唔受聽力影響
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-4-26 14:55
原則上係,超高同超低理論上都唔受聽力影響

超低頻就好似曾經係睇電影時叫做感受過,但都係唔敢肯定係心理定係咩,未經盲測實證過
超高頻就真係咪領略過了,唔知係咩感覺嚟?又應該用身體上咩器官(皮膚?)來感受最合適呢?
回復

ccli1996 發表於 2016-4-26 16:30
超低頻就好似曾經係睇電影時叫做感受過,但都係唔敢肯定係心理定係咩,未經盲測實證過
超高頻就 ...

唔洗咁考究嘅,總之試果吓有感覺就玩,冇就慳返
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-4-26 11:47
根本唔洗理幾 ohm,計啱分頻點就得,大把名廠喇叭本身高、中、低音都唔一定全部一個 ohm 數,亦唔可能因為 ...

我主喇叭用Audio Physic Virgo 25,多謝你的建議
回復