新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6480|回復: 23

[喇叭] B&W 已被 美國的 EVA Automation 收購!

B&W 已被 一所只成立了兩年的美國公司 EVA Automation 收購!
http://www.theabsolutesound.com/ ... sed-eva-automation/

不過,仔細看一看 EVA Automation 的老板,原來大有來頭,星光熠熠,連誠哥也是投資者之一!
https://evaautomation.com/about/

評分

查看全部評分

老板是退休吗?
回復

B&W 自 1996 在加拿大人 老板 Joe Atkins 手中直至現在,發展很大很好。
但 Joe 年事已高 , 女兒又不肯接手 ...

回復

A lot of big big names in tech industry!
回復

CFO  是高層員工多過老闆吧。
不過那 EVA 公司同空壳公司有乜分別,反正個公司反而會改名回 B&W, 其實只是安全方法入股加上睇現價值的財技吧。
回復

t1174 發表於 2016-5-5 13:37
不過那 EVA 公司同空壳公司有乜分別,反正個公司反而會改名回 B&W, 其實只是 ...

肯定唔係財技。
回復

B&W 是私人擁有的 跨國大公司。
如果老板 Joe Atkins 有乜東瓜豆腐,後人/女兒 一定無法支付遺產稅,到時只有急急賤賣。
所以早一點放售也是無可避免。
Joe 在 2006 & 2011 已賣了 B&W 的 40%。 現在是把餘下的 60% 全部賣出。

回復

t1174 發表於 2016-5-5 13:37
不過那 EVA 公司同空壳公司有乜分別,反正個公司反而會改名回 B&W, 其實只是 ...

不同意!
Joe Atkins 是個有情有義的老板,一手一脚把 B&W 揍大, 從一間傳統英國小公司,發展成現時的世界性的企業。
他是不會把股份亂賣的。
其實 他在 2006 和 2011 賣了 40% 股份後,也繼續把 B&W 的業務發展增大了數倍。
回復

香港人的衣食住行、電力、電訊全都已有誠哥份。

現在連 hifi 音响都有誠哥份。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-5-5 15:56
香港人的衣食住行、電力、電訊全都已有誠哥份。

現在連 hifi 音响都有誠哥份。  ...

我估計同hifi部份無乜關係,應該係睇中近年B&W研究portable equipment有唔少patents可以喺其他地方用得著,同B&W嘅環球分銷商網絡同品牌知名度。
回復

回復

不是good news~ 可能d3 會係最後一批英國製造既好聲喇叭
回復

好多品牌被呢類公司收購後都會失去往日的光彩
因為呢類公司商業味太重,會使品牌失去其個性
希望呢個會有例外啦

評分

查看全部評分

回復

有點可惜
回復

CKKeung 發表於 2016-5-5 13:47
B&W 是私人擁有的 跨國大公司。
如果老板 Joe Atkins 有乜東瓜豆腐,後人/女兒 一定無法支付遺產稅,到時只 ...

加拿大無遺產稅,應該不是這個原因。
回復

B&W都不50年吧,老板都很老
回復

看這次d3的國際發表會跟之前d2發表會盛大的狀況,就多少可看出端泥
我猜想forcal會是next!!
回復

hksarac 發表於 2016-5-5 23:05
B&W都不50年吧,老板都很老

應該係五十年
PM-1係四十五週年紀念版喇叭
該喇叭冇記錯係2011年推出

我上年先買貨尾,
原先仲諗緊差點五十週年先買四十五版有點好笑
但真係好扺
回復

個人覺得B&W D2的聲仲正個D3 睇個D3發布會/香港宣傳活動規模, 同舊時D2差得遠
回復

Willwing 發表於 2016-5-6 00:11
個人覺得B&W D2的聲仲正個D3 睇個D3發布會/香港宣傳活動規模, 同舊時D2差得遠 ...

認同

B&W 新不如舊

咁多個系列, 我覺得D2 IS THE BEST

回復