新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: pepsiman

[分享] 精明玩家 mojiji 1師兄

JKC710 發表於 2016-5-9 14:44
CHING厲害, 我又BOOKMARK多一個ATMOS既安裝方法了.

BTW, "海中顏面" 博覽會係咩碟  好似好高難度 ...

終於見你上網喇
回復

dualcarb 發表於 2016-5-11 22:25
當年有經過LD洗禮既玩家,一定會識'海中顏面'呢隻試大電視畫面既天碟,試聲音既多數走唔甩top gun 同T2 ...

同埋隻THX碟,當年在市面仲未有好多經THX再均衡處理LD時推出嘅電影試機碟,非常珍貴
回復

99%你的JBL ES250 是Taobao 假野來,小心,唔信,拆個amp 或單元來望下質數。
回復

七彩小生 發表於 2016-5-13 19:04
99%你的JBL ES250 是Taobao 假野來,小心,唔信,拆個amp 或單元來望下質數。

係真嘅,有單,唔係在淘寶買,也拆過
只係前面原本有個銀色圈舊左有共振,折左
回復

mojiji1 發表於 2016-5-14 16:17
係真嘅,有單,唔係在淘寶買,也拆過
只係前面原本有個銀色圈舊左有共振,折左 ...

真貨 law C 是正12 點架 , 你自己查下, 而且AMP 的buttons是不完全一 樣. 角位JBL 有斜位, 更收得好好架. 你望下AMP 有冇Phase button.

我估你10成你被人騙了. All google photos ! 世上有好多無良人騙我地的AV友架. 小心呀

https://www.google.com.hk/search?q=JBL+E250P+back&biw=1384&bih=675&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjz6pa0m9vMAhUMtI8KHSayAIoQ_AUIBigB

http://www.manualslib.com/manual/762771/Jbl-E250p.html

JBL150P reference. You can find JBL 250P in other way
http://www.amazon.com/JBL-Northr ... ;keywords=jbl+e250p

如覺得我唔合聽, 都覺係正貨的話, 你當小弟睇錯了.

評分

查看全部評分

回復

Mojiji兄快d check下
回復

證實左之後,考慮去海關伸張正義,我地都有血汗$!
回復

七彩小生 發表於 2016-5-15 12:09
真貨 law C 是正12 點架 , 你自己查下, 而且AMP 的buttons是不完全一 樣. 角位JBL 有斜位, 更收得好好架. ...

好多謝師兄你吟鍥而不捨去研究我隻woofer !

對不起,師兄你真係有所不知 !  點解粒缧絲唔係在12點位?

係因為woofer單元縲絲震鬆了,經多次收緊後有些縲絲洞滑牙了,單元與機箱間的避震膠也蝕了,道置單元與機箱不能緊密發出共震,故小弟把避震膠換新後,再從新開過D新嘅缧絲洞,所以缧絲就唔係12點位 !明白嗎?

經改位後所有共震以沒有了,音質更上一層樓 !

及師兄你攪錯了,你果張圖係E250P, 而唔係小弟果隻 made in usa 嘅 ES250P ( 依家買到嘅並唔係made in usa ) , 兩這係有D相似,難怪師兄會攪錯 !但呢兩個係完全不同嘅series , 請師兄你再攪清楚JBL subwoofer 嘅系列,同多謝師兄關心!

祝師兄玩機知識蒸蒸日上 !見附圖

JBL E250P

JBL E250P

JBL ES250P

JBL ES250P

評分

查看全部評分

回復

bigair 發表於 2016-5-15 15:32
Mojiji兄快d check下

bigair兄,多謝關心,不過是果位師兄攪錯了!

經調教過人聲level , 天花 level  , subwoofer level 及整理過共震問題後,依家atmos 天花聲道更清楚,低音更有punch, 所有共震沒有了,整體更平衡,音效更上一層樓了 有時間可再和百事兄上來玩

評分

查看全部評分

回復

mojiji1 發表於 2016-5-16 01:15
好多謝師兄你吟鍥而不捨去研究我隻woofer !

對不起,師兄你真係有所不知 !  點解粒缧絲唔係在12點位?

原來係咁,你擰左單元及我不知有E 及ES,居然同我親眼見過的老番一樣。正貨就好了。

評分

查看全部評分

回復

七彩小生 發表於 2016-5-16 09:18
原來係咁,你擰左單元及我不知有E 及ES,居然同我親眼見過的老番一樣。正貨就好了。 ...

哈哈,多謝關心,有時間可上來玩下
回復

大開眼介,物盡其用,真高手....
回復

matta722 發表於 2016-5-26 17:23
大開眼介,物盡其用,真高手....

你近排點呀?
回復

轉哂野, 入門吸.... .....
回復

matta722 發表於 2016-5-27 09:44
轉哂野, 入門吸.... .....

得閒多D上黎吹下
回復

好呀...
回復

mojiji1 發表於 2016-5-6 20:20
當年成皮野,XO 之下,反碟機皇

我部 LD-X1 仲用得
回復

lulu 發表於 2016-6-9 09:52

嘩,lulu 蛇
回復

lulu 發表於 2016-6-9 09:52

嘩嘩嘩 !!!! 發邊啦

如果有XO重用得就更正正
回復

mojiji1 發表於 2016-5-16 03:24
bigair兄,多謝關心,不過是果位師兄攪錯了!

經調教過人聲level , 天花 level  , subwoofer level 及整 ...

2017 加入mk subwoofer, 做低頻中低果浸,能做出冲擊能量感,加埋之前以有的jbl 12吋做最低量浸,又有下潛又有punch

評分

查看全部評分

回復