新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8732|回復: 13

[喇叭] Klipsch 座地升級 Proac D28 的問題

小弟現用Creek 100A推傑士座地聽歌,心思思想徹底影音分家,傑士座地用回睇戲,想買對D28用嚟聽歌,但不知100A夠唔夠力推D28?
現時在約200呎的客飯廳聽歌,但坐位離喇叭只有約3.5m,用D28時Bass會否過強?請各位指教。
我呂字廳約200呎, 用D30R bass無過強.
回復

Upgrade啦, Proac係好喇叭. 佢既低音唔算難攪, 放心去馬
回復

Proac真係好野黎!
回復

支持,ProAc絕對易玩
回復

Driller 兄

Creek 100A 暫時用來推 D28R 無問題,但亦需要考慮下一步的升級大計。

在200呎空間,小弟還是喜歡D18 的小家碧玉、晶瑩剔透氣息,播小品音樂甚具感染力,當然大鑼大鼓發揮就不是它專長了,這僅是個人偏愛未必乎合大眾口味。
回復

haha12 發表於 2016-5-7 19:10
Driller 兄

Creek 100A 暫時用來推 D28R 無問題,但亦需要考慮下一步的升級大計。

haha 師兄,其實我都有考慮D18,選D28是因為見到水貨只要23K,D30R貴好多,D18唔見有水貨,D18行未必平過D28水,而D18二手都要成16k,所以心思思想上D28。
回復

ms_driller 發表於 2016-5-7 22:24
haha 師兄,其實我都有考慮D18,選D28是因為見到水貨只要23K,D30R貴好多,D18唔見有水貨,D18行未必平過 ...

請教一下D28水在那裡有賣?

自己在用D18,音效不錯,唯一後悔就是無上D28。。。
回復

Felix 發表於 2016-5-7 23:39
請教一下D28水在那裡有賣?

自己在用D18,音效不錯,唯一後悔就是無上D28。。。 ...

已pm,有興趣可試試,D40R水都有

評分

查看全部評分

回復

ms_driller 發表於 2016-5-8 00:31

Thanks!

似乎佢專做old model。之前試過D28,D30R,D40,D48R,自己反而比較喜歡無R型號。。。

Thanks again!
回復

Felix 發表於 2016-5-8 00:47
Thanks!

似乎佢專做old model。之前試過D28,D30R,D40,D48R,自己反而比較喜歡無R型號。。。

不用謝,有好野大家交留分享。如果唔係搬屋乾塘,我都想試D40R。
回復

ms_driller 發表於 2016-5-8 00:31

我亦想知,師兄可否pm謝謝!
回復

haha 師兄,其實我都有考慮D18,選D28是因為見到水貨只要23K,D30R貴好多,D18唔見有水貨,D18行未必平過 ...

Driller 兄

小弟曾經是早年 Response 系列長期擁躉,利益申報未曾擁有 D18, 卻有幾位老友在使用中。

其實 D18 純是個人偏愛,它用的 dome tweeter 跟 揚名之作Response 1sc 相近,聲音特別精緻可人,音場在不太大的空間發揮特別理想,這浸獨特魅力跟其它高階型號亦是不盡相同的。當然如喜歡爆棚後者表現較從容,但爆得靚嘅喇叭可有其它選擇也。

D18  vs D28 , 這條Link 也可參考,
http://www.whathifi.com/forum/hi-fi/proac-response-d18-or-d28

評分

查看全部評分

回復

師兄,請問邊度有Proac 水貨喇叭賣?可否pm我?
回復