新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Kennyc

[中古] 只講舊CD

Kennyc 發表於 2016-5-10 11:59
我揾到的多數係英國賣家,平均每只都要港幣百元左右,不算平,但縂算了卻是自己心願。

例如這張柴六,是 ...

我聼過,Ashkenazy棒下的樂團表現還可以,錄音水準也甚高,指揮的功力與 Igor Markevitch 和 Evgeny Mravinsky差了一大截。
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-5-10 15:04
我聼過,Ashkenazy棒下的樂團表現還可以,錄音水準也甚高,指揮的功力與 Igor Markevitch 和 Evgeny Mrav ...

當然指揮知名度和功力有距離,但Ashkenazy這張的録音水準是達到天碟級數⋯⋯
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-5-10 15:04
我聼過,Ashkenazy棒下的樂團表現還可以,錄音水準也甚高,指揮的功力與 Igor Markevitch 和 Evgeny Mrav ...

說來巧合,這套舊版的正價盒裝CD上月在本港某唱片店見到,當然第一時間入了。有可能是最後的一套也說不定呢

評分

查看全部評分

回復

我支持吓本地製作先,95年出版,絕少人提嘅一隻碟……過敏世界,依然係同張學生合作無間嘅歐丁玉監制,曲、詞、編都有水準,錄音及人聲有Hifi 味,值得一提人聲無左八十年代大迴音嘅情況,全碟歌曲好聽又有意思,值得推介。

評分

查看全部評分

回復

Tchakovsky 4, 5, 6 Mravinsky
shm sacd single layer
回復

First CD released in USA (1984) was Bruce Springsteen - Born in the USA.

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2016-5-10 22:21
我支持吓本地製作先,95年出版,絕少人提嘅一隻碟……過敏世界,依然係同張學生合作無間嘅歐丁玉監制,曲、 ...

Is the last song "10. 友情歌(1985-1993) " a medley ?
回復

koalakoala 發表於 2016-5-10 22:55
First CD released in USA (1984) was Bruce Springsteen - Born in the USA.

Ching果然勁,咁知不知道香港第一張CD是哪張呢?
回復

見到你地啲碟......就諗起噯啲無地方擺, 而焗住擺响第二度啲碟.
忽然想聽時又不能即時有得聽.....巧掛住佢地呀
回復

仲有噯啲白版碟, 大大話話有七百幾八百隻.......儲左好耐架啦......
回復

Fayefei 發表於 2016-5-10 23:45
仲有噯啲白版碟, 大大話話有七百幾八百隻.......儲左好耐架啦......

Post D出來睇下啦
回復

pangling 發表於 2016-5-10 23:05
Is the last song "10. 友情歌(1985-1993) " a medley ?

是...........

評分

查看全部評分

回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 23:51
Post D出來睇下啦

都話5 o向依家呢個竇度囉.....
所以先拱傷心
回復

有一段時間我專門買Philips 藍面CD,西德版。 我仲未集齊全部,尚欠十幾款。

應該我已集齊全部 Philips 藍面鋼琴碟。

評分

查看全部評分

回復

講舊CD,點都要講下舊CD盒。 相中上方的是舊款CD盒 smooth case。 我專門收藏。 我有3百幾張CD用 smooth case, 再加上我收藏四十幾個吉盒。 我有超過四百個 smooth case 盒。

收藏早期版碟, 點可以冇早期盒。不過二手碟好多盒爛了被换了。

評分

查看全部評分

回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 18:34
當然指揮知名度和功力有距離,但Ashkenazy這張的録音水準是達到天碟級數⋯⋯ ...

真的是天碟級錄音。
回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 18:39
說來巧合,這套舊版的正價盒裝CD上月在本港某唱片店見到,當然第一時間入了。有可能是最後的一套也說不定 ...

怎能沒有這個版本?Mravinsky 的《柴五》最使人動容,《柴六》最傷感,但完全沒有Karajan 指揮 Philharmonia Orchestra 的演繹造作。
話又說回來,EMI在1959錄製的Karajan《柴六》立體聲LP錄音水準勝過DGG的Mravinsky。
回復

Kennyc 發表於 2016-5-10 23:10
Ching果然勁,咁知不知道香港第一張CD是哪張呢?

香港第一張cd是

華星镭射首選猛碟(1983)
回復

這張Elgar 我沒有頭版CD,再版那張也在多年前遺失了。早陣子在ebay補入了一張Holland 版,不知道聲音會不會比西德或UK製的差呢?

評分

查看全部評分

回復

Kennyc 發表於 2016-5-11 11:06
這張Elgar 我沒有頭版CD,再版那張也在多年前遺失了。早陣子在ebay補入了一張Holland 版,不知道聲音會不會 ...

我有3個版。由上至下, 黑字英國版、西德版、 荷蘭版。你的一張應該較早期,全部冇 ifpi。

回復