新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8021|回復: 39

[合併擴音機] Racewong report - 無限創意 Devialet D400

Racewong report: 擴充無極限 - Devialet

DEVIALET: 這品牌近年的確在香港發燒界引起極大回響, 睇番Hiendy的文章, 早於2011年, ckkeung大哥已出過第一個有關Devialet的post。

直至2014年7月, 會員medjohn大哥為左簡約系統, 放棄一套ARC西裝, 入手Devialet D200, 就這post引起更多網友對Devialet的興趣. 及後多位Hiendy資深網友更相繼進入Devialet的奇幻世界。 當然唔少得Devialet會長Sunny哥喺同好會的分享呢。

至於點解我會用[奇幻世界]來形容Devialet?

咁就要入佢間廠開始說起, 對上一次[最熱巡禮], 方浪Kent Sir多次提及這間法國音響公司擁有超過70名音響工程師, 每天的工作就是圍繞如何改進Devialet的功能與音質為目標!
講真, 我聽到後都覺得有點匪夷所思, 現今音響公司, 竟然可以聘請咁多人攪開發研究, 唔怪得短短幾個月, Devialet已可解讀DSD檔案啦, 仲有SAM等等的更新!

由於今次的Devialet D400實在太多功能可以寫, 所以依篇可能係我最長既報告了。

第一篇當然係她的外觀與devialet型號分類開始講起啦

第一篇, 型號分類及外觀

入門Devialet型號為D120,

D200,

D250。

Mono分別係 D400 ,

D800,

及頂級金磚Original Ateliar.

好多網友好似Medjohn兄咁, 開始時只買一部D200, 及後再買多部D200, 將兩部橋接埋一齊, 就會變成Mono D400。Master控制輸出左邊, 另一部控制右邊輸出。

D250亦都一樣, 一部D250本已可應付大部份的中型坐地喇叭(這絕對要歸功於SAM)
, 如用家想進一步提升音質穩定性及音場增大加深, 只需要加多一部D250, 即可橋接兩部D250, 將之變為D800。

亦由於D120沒有橋接功能, 所以可擴充性最平既入門型號應該係D200最抵玩!

至於頂級金磚Original Aletiar, 是一對Mono售賣的。

外觀 與 ADH簡介

Devialet的外觀, 簡直是對傳統音響器材的極大挑戰。
傳統極品音響器材, 全都是大部夾抵食, 原因內裡使用了超大環牛及大電容, 再經長時間調較與研發, 使得器材(後級)能擁有氣勢與幼細並重!

但這Devialet品牌, 偏偏擁有獨門技術 ADH. 能將Class A與 Class D混為一體。

我地可以睇睇Devialet大中華區負責人楊生先對ADH的簡介:
其實ADH和以前AB類的放大技術是完全不一樣的,沒有從A類到B類的轉換。ADH中A類為主,D類為輔,併行驅動。而音樂訊號僅存在與A類中,D類只負責提供需要的電流。這是真正的混合動力,而且當A類從繁重的電流輸出中解放出來後,性能得到了最大化。

Devialet是世界上最薄的大功率模擬功放,A,D混合驅動核心是超越純A類大功率放大技術的技術創新。表現在聲音上,純淨度,透明度,動態,瞬態,都有極大的優勢。80000的阻尼系數也讓它對喇叭有絕對的控制力。

而連接這Class A 與 D的, 就是Devialet獨門專用[魔術線]。
單單這ADH技術, 我作為一個普通發燒友, 諗爆頭都無法理解固中技術!
所以我一直對Devialet夠力推屏風這評論抱著懷疑態度。
一直去到上次既最熱巡禮, 親耳聽到一對薄薄的Original Ateliar, 竟可在極大音壓下推動Vivid 旗艦G1 , 其控制力及瞬變之快捷, 令在場四十多人都深深感受到Devialet ADH 與 SAM的驚人威力。

而輸入端子更有齊:

• 模擬 或 唱頭輸入 Line and advanced phono stage
• 光纖 Optical (Toslink and minijack)
• 同軸 Coax(2)
• RS232 in/out
• Trigger in/out
• 數碼輸出
• 超低音 Sub Out
• 兩組喇叭輸出端子

而薄薄既機身只有一粒開關鍵, 所有控制鍵就要使用搖控調節。
搖控方面,

除左中間一大粒圓型音壓制外, 頂部有亦有一粒開關鍵, 下方有三粒分別為Source, Mute及Tone三鍵。
除左搖控外, 用戶也可在手提電話(包括Apple 及 Android OS) 下載Devialet專用Apps.

用戶除可在Apps上控制音量外, Apps內亦載有input選擇, 甚至可以使用AIR直接從手機播放手機內的檔案。

第二篇 : 無限擴充技術 EVO Platform 及 S。A。M。技術

前文輕輕提及過的ADH技術, 已令我等傳統發燒友都無法理解其技術應用, 跟住落黎要介紹既EVO Platform功能更令我眼界大開。
2013年, Devialet型號本來是D110, 170, 240, 500.
及後2014年有新軟體推出並級用家下載, 當裝左這新軟體後, 竟可令輸出瓦數提升至現有型號, 如110變120, 170變200, 240變250等等。

其實說穿了EVO PLATFORM, 其理論本來只係應用喺手提電話平台, 不過Devialet就將這平台帶進HIEND界. 用戶可以安裝不同Apps或更新Apps來提升功能.
我只係諗唔到連輸出Watt數都可以用軟體提升吧!

S。A。M。
全名Speaker Active Matching, 聽代理所講, SAM只會針對150Hz以下頻段作出反向相位補償, 意即在沒有改變喇叭原有味道為大前提下, 對低頻相作位針對性修正。

好多人對S。A。M。都有所誤解, 以為SAM只係增加低頻的一種EQ.
實際上, 當閣下的喇叭資料數據輸入DEVIALET後, 其強勁的DSP便可準確計算出輸出功率與喇叭的配合, 從而使得Devialet每功率輸出都能有較地推動箱體單元, 沒有浪費任何功率在不必要的頻率上.

這項突破性技術, 對音響市場上有著極大衝擊。

現在, Devialet不斷針對性對不同廠家的喇叭進行SAM測試, 務求能在短時間內, SAM可對應市場上大部份的箱體喇叭.

第三篇, Devialet的唱放調節

我玩黑膠經驗只得幾個月光景, 對唱頭與唱放匹配問題仍然是一知半解。
未借這對D400回家時, 我只是使用Shelter Accord 唱頭與Shelter升壓牛, 再問老友借一部三千幾蚊既Lounge MM phono出聲. 當然咁既Setting RCA直入我部Ref5se都叫做聽得下, 但朋友們都說[多隻香爐多隻鬼], 所以我一直以來都好想試試用MC的聽感.
自從上次既show, 我聽過光悅直入Devialet bulid in phono後的威力, 對佢既Phono設計有著極高興趣!

要set這Devialet的Phono, 首先要有部電腦, 進入 devialet/configurator 板面, 在Phono2的位置click一下進入Phono setting.

Devialet phono setting本已預設多個品牌. 例如大路如ORTOFON最新唱頭都有晒數據, 新手如我都識用。
當然, 預設的數據只供參考, 用家更可跟據自己套黑膠系統微調max level 及 loading. 當中仲有好多不同RIAA選擇, 甚至Decca, EMI等等都可以自由選擇。
可惜唱頭名單上沒有Shelter Accord, 所以我唯有自己輸入相關數據, 好似我粒Accord係0.5輸出, 所以在選項Max. Level就調較至500. Loading就暫時Set在60.
當Set好資料後, 就要將相關數據儲存在SD CARD, 並將SD CARD插入Devialet機背SD SLOT. 咁你剛才的數據就會upload左入機。
用家可更可在搖控上微調max level與loading.

這功能的確勁方便, 我只需坐在皇帝位就可以調節phono setting, 聽住phono在不同Setting的變化。

當中要留意的是Max level與唱頭輸出一定要小心調較, 否則唱頭輸出太高, Max level太低的話, 底噪會好勁!

除左底噪問題, max level其實可以微調音色, 數值越低, 能量越大, 反之數值越高, 能量越細.

用家都可以坐在皇帝位, 透過Devialet搖控慢慢調至自己喜愛既音色。

第四篇 - 實際測試

使用器材
盤- ZET3 MKII
臂- SMEV
頭- Shelter Accord
phono線- VDH 501silver

CDP - ARC CD8
AES- VOODOO
RCA- Signal Project

喇叭線- Transparent ULTRA MM2

喇叭- Magnepan 3.7

我本來想將兩部Devialet D400平放喺電視前的兩個6.3頂層, 但礙於Master控制左聲道. 而我個黑膠盤又放喺右邊既6.4頂層, 條Phono線又唔夠長, 所以最終我都係要將一對D400疊起, 放在舊有的前級位置。

連接兩部D400係使用Viard同軸線. 至於電源線, 開頭我只係用番一對Shunyata Vemon HC開聲。

不過聽左兩日發覺Venom HC用喺D400表現唔夠幼細, 所以將電源線換上一對SR BLACK PC. 聽感上SR BLACK的確比Venom HC幼細, 但力水又差左少少...
唉! 好在代理方浪今次跟左對VIARD SILVER HD PC比我.
真係一分錢一分貨, 對VIARD HD SILVER無論喺細緻度與力水, 都比前兩條好!
最終我就用這配搭聽左一星期. 今次既測試器, 我無用一D大爆棚既CD/ LP考驗佢!
反而我想知道佢內置的DAC 與 PHONO! 與我用開既CD8 & Lounge MM Phono分別有幾大。

第五篇 - 內置DAC與Phono的威力

由於Devialet沒有平衡輸入, 所以ARC CD8只能以RCA輸出 VS AES數碼輸出。

前文提過這部份的接線使用Signal Project RCA與VOODOO 同軸線, 兩條都係幾千蚊貨仔。

首先搵左幾首小品流行曲聽左Devialet內置DAC, 先選擇AES輸入, 聽左兩首就用同一音量試埋RCA輸入, 即係用番CD8內置膽解碼。
開左半首歌已經唔需要再試,解碼果然係越新越好聲.
DEVIALET內置解碼在所有HIFI元素的項目中都能輕易勝出. 尤其係分析力與線條分隔度。 簡直係[弱聽]都聽得出分別。唔到我唔信, DAC真係日新月異, Devialet合併既內

這回合, Devialet內置解碼先勝。

PHONO篇

之後就到Phono比較, 先講Devialet內置Phono. 我將條VDH 501 silver直入Devialet的Phono2位置, 之後再上網set番我粒Shelter Accord的數據. 完成後張SD CARD插回Devialet主機, 咁就可以了.

當然, 每套機既setting都有分別, 所以Devialet的內置phono調節是可以使用搖控再微調Max level, loading....的數值。

比試方面, 我都係使用Lounge MM PHONO + Shelter牛牛再入Devialet line in, 聽左兩首人聲碟, 再將條phono線直插Devialet phono2!

聽感兩者分別十分明顯, 以音響聲效來說, 無疑Devialet內置Phono有著極佳優勢, 無論係背景寧靜度, 分析力, 音場深闊. 都有極佳表現。 但說到黑膠獨有的韻味, 牛牛又好似好味好多, 尤其係低頻量感方面。

力量驚人 ?

雖然知道Devialet的ADH與SAM的威力驚人, 但不幸地我對屏風並不能使用SAM功能, 所以單單以400火推動我對屏風3.7 ,喺爆棚古典的表現, 我一直存疑。

有日, 老友嚦嚦二世喺Hiendy知我拎左對Devialet D400回家, 二話不說就相約到我家試聽。
聽佢講, 佢留意左Devialet好耐, 對佢既ADH與SAM極有興趣, 加上佢使用Magnepan 1.7i! 所以好想知道D400推動3.7的表現,如合口味, 佢就轉會玩Devialet。

當對D400推動Magnepan 3.7播爆棚樂章時, 音場深闊都合乎我既要求, 但我始終聽開對Bryston 7bsstc (900w@4ohm)輸出, 講到動態就真係唔夠Bryston咁強橫, 但說到幼細分隔度, D400又真係比我用開既ARC + Bryston更靚。

所以今天的總結可以好簡單咁寫幾個字黎完結這篇測試報告!

唔知代理幾時拎對Original Atalier比我玩呢?

---完---

評分

查看全部評分

好毒......
回復

你..好似..好  like   喎
回復

槍王想轉會 ?
回復

Eric2004 發表於 2016-5-30 00:44
你..好似..好  like   喎

如果我唔係做餅主. 我諗我已入手800了
回復

5年前在代理的 HiFi show 聽過 D-Premier 推 Totem。我覺得除了聲好清和好大聲外,我覺得冇音樂感。可能係喇叭問題。  如有機會我都想聽下新一代的表現。
回復

外型真係無得輸,至於口味就見仁見智!
回復

eds60 發表於 2016-5-30 05:09
5年前在代理的 HiFi show 聽過 D-Premier 推 Totem。我覺得除了聲好清和好大聲外,我覺得冇音樂感。可能係 ...

依間公司有好多野都估佢唔到! 七十個工程師日日諗計改善, 無咩係無可呢
回復

racewong 發表於 2016-5-30 09:13
依間公司有好多野都估佢唔到! 七十個工程師日日諗計改善, 無咩係無可呢

無記錯E間生產商應該係法國政府重資及重點支持開發企業
回復

收到風上次個show之後多左好多人去試Vivid
回復

bigpun1975 發表於 2016-5-30 11:48

Devialet 夾 Vivid,真係無難度。
回復

racewong 發表於 2016-5-30 09:13

我唔係唔欣賞廠用70個工程司去做R&D, 問題係如果的工程司係有料到, 其實幾個就夠
回復

大家睇下Apple就明, 有Jobs同無Jobs既分别, 一將功成萬骨枯
回復

bigpun1975 發表於 2016-5-30 11:48

講返佢地上年音響展印象就認真麻麻~~6部機電分推對鸚鵡螺, 聲底麻麻, 估計未調較出器材應有表現, 播LP時連唱頭都未較好, 攪到左右聲道都吾平衡
回復

市場銷售已經反映一切,Devialet 的確係近兩年業界奇葩
回復

kevin2007 發表於 2016-5-30 12:59
講返佢地上年音響展印象就認真麻麻~~6部機電分推對鸚鵡螺, 聲底麻麻, 估計未調較出器材應有表現, 播LP時 ...

上年AV SHOW我都入左去聽左一陣, 不過HIFI SHOW太多人, 聽唔真呢
回復

bigpun1975 發表於 2016-5-30 15:04
市場銷售已經反映一切,Devialet 的確係近兩年業界奇葩

用到佢既SAM功能, 好難唔中毒
回復

未經証實最新消息,9月左右會有Upgrade,不過會係hardware,新底板會有Built-in Streamer.  
回復

elo 發表於 2016-5-30 22:05
未經証實最新消息,9月左右會有Upgrade,不過會係hardware,新底板會有Built-in Streamer.   ...

好慘LAW,仲要等咁耐。現在只是5月30日。槍王大大話過佢地有成(6)70個工程C做嘢都仲要再等3個月。咁多猛人林3個月應該可以做到將部擴音機玩到凌空浮起做到完美避震LU。

希望6月中前會先有軟件更新,我想緊厘次更新可以將我部200提升到250級數,其他型號亦再提升2成半功力
回復

ConstantK 發表於 2016-5-30 22:19
好慘LAW,仲要等咁耐。現在只是5月30日。槍王大大話過佢地有成(6)70個工程C做嘢都仲要再等3個月。咁多猛 ...

Good idea, 造到部機浮起都係一個賣點喎
回復