新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2779|回復: 5

[分享] 更好嘅唱片,都要有好喇叭配合

今日受到草哥邀請上音技聽野,之前問佢都神神秘秘大賣瓜子。上到去草哥忙緊,我自己響試音室坐下先,第一樣最吸睛係一對德國Kaiser Kawero Classic 喇叭,

咦..... 點解個tweeter金色嘅?

後尾草哥解釋呢對係Kaiser Kawero X Kondo Audio Note 特別版,裡面接線係用上Kondo。

咁..... 上嚟聽咩呢? 原來係傳咗好耐嘅音響技術35週年LP

不過,首先係用DCS 播燒響CD 嘅歌比我聽!

其他配套又講講,Dan D’Agostino 前級,YS Sound Mono Block,DR.FEICKERT ANALOGUE 唱盤
201012km7s7zfm6b2a7h46.jpg 201010va7x9erryee0wprr.jpg 201010l07dc15dxqeqex0k.jpg

呢隻碟係用Open Reel 帶製作,成本比Digital File 更高,歌曲再由易有伍先生操刀。Kaiser Kawero Classic 喇叭真係未聽過,莫講話呢套組合;開始先聽人聲,是幾首簡單的曲式,樂器Harmonic 好靚,木味、和弦好豐富,估唔到德國喇叭可以有咁有樂器質感嘅聲;人聲有5首,古典又5首,古典都是大路曲目,基本上十首歌都聽得出用心製作,選曲易於接受。
說好的 LP 呢???其實係剛剛有一隻白版碟響道,草哥當然義不容辭播比我聽,

播番第一首嘅前奏,我已經知道結果 ..... 頭先DCS 嘅靚聲可以暫時忘記,LP 比 CDR 嘅樂器Body 更豐滿,人聲更有質感,我笑了,連隨問草哥有冇首輪預訂,可惜 ..... 佢好似借左聾耳陳對耳  

評分

查看全部評分

HIENDY優先預訂
回復

我自己都未知有冇,

不過套組合真係值得聽, 好靚聲
回復

bigpun1975 發表於 2016-5-25 23:19
我自己都未知有冇,

不過套組合真係值得聽, 好靚聲

不如拉大隊上去聽歌啦
回復

racewong 發表於 2016-5-25 23:43
不如拉大隊上去聽歌啦

回復

謝謝分享 Funny_Good_Morning_Garfield-8.gif
回復