新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5704|回復: 17

[測試報告] 一插ok - Gutwire Perfect Ground Cable

正所謂在家靠父母,出外靠朋友;不過有時朋友多也不好受,戲言一句 "幾吸引喎" Gutwire Perfect Ground Cable (PGC) 就自動送到我家門口了。要做一個靚[地] ,最理想當然是地線接駁上打落地底的銅Bar,但試問城市人在高樓大廈裡又點可以效法呢!因應市場上的需要,地盒在近年發展得特別快、亦特別多,筆者亦試過當中兩三款,她們功能離不開去除影音系統雜訊,而亦會加入少許品牌風格,有些會加強模擬味道,有一些會從分析力方面切入。個人認為,香港的發燒友在Hifi 附件及器材上洗錢從不錫身,偏偏大部份都是環境鬥士,要騰空一點位置出來擺放地盒,實在使人頭痛;PGC 的出現,可說是一眾發燒友的喜訊,但只是一條 RCA 加牆插的線材就能有地盒之效果?的確令人心裡存疑的。

Perfect Ground Specification:
Conductors: Multi-Strand High Purity Oxygen Free Copper
Conductor Gauge: 14 AWG X 4
Insulation: PVC
AC Connector: Leviton
Extensive use of natural minerals: Binchō-tan

今次借來的是RCA 版,那麼和叉及蕉插版使用分別和效能如何呢?我們只要將RCA 插接駁在器材 Input 位,另一邊直接牆插,RCA 位首選模擬線路,此位置理應為器材電位的低點,會比插駁機殼更有效疏導器材裡的雜訊。

我先行把PGC 插上Leben 合併機的RCA input,再任意找一組與Amp 及 CDP 分開的牆蘇接駁。

測試以兩張CD 作AB 比較; 首先試很久沒有聽的紅魔鬼骷髏之舞,引子彈奏已感受到高音通透明淨,估計是之前所提及的分析力型接地器材。到小提琴組及管樂出場就引証了我的推論,聲音線條及樂器定位有可聞的提升,音場亦都大幅推後了三四呎,管樂的明亮質感最教人印象深刻,最後大合奏亦比未用前分離感更佳。

再試一張非法考機的Skye, 曾經心痛可試的範疇十分之多,因為成首歌只得幾件樂器,寧靜度和分隔度很難做得好。插上PGC 後,背景變得漆黑一片,使到樂器立體感更強,到副歌部份,鼓聲下潛得更加深,線條更靚,坐在梳化上也清楚感受到鼓皮的彈性。

至於用在AV 又如何?隨手把PGC 插在Onkyo RZ900 AV 合併機的phono in 插頭,試播職業特工隊- 鬼影帝國,在歌劇院一幕,用後空間感更為廣闊,低音抽擊力更強,在近鏡打鬥可見主角膚色艷麗,紋理清晰可見,光暗位對比更佳。

Gutwire Perfect Ground Cable 最適合一些怕麻煩,又不想再騰空空間去放置地盒的玩家,一插已經聽到效果,最重要是用後老細也不會發現你又買野呢!

評分

查看全部評分

今次仲唔毒死你
回復

咁插多一條又可能好少少,再插多一條又再好多 dd,再再插多一條又…...……………
回復

racewong 發表於 2016-6-7 23:01
今次仲唔毒死你

對豬版主嚟講、九牛一毛啦
回復

racewong 發表於 2016-6-7 23:01
今次仲唔毒死你

音場提升及聲音缐條的確掂

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2016-6-8 08:18
音場提升及聲音缐條的確掂

咁你自己比錢舖頭啦。
回復

racewong 發表於 2016-6-8 08:38
咁你自己比錢舖頭啦。

多得你唔少
回復

唔插牆身,插落拖版得唔得?因為牆身是13A頭
回復

Lunchbox360 發表於 2016-6-8 11:42

未試過
回復

Lunchbox360 發表於 2016-6-8 11:42

都得, 改善都大, 但最好當然係插喺另一條氣會更好啦
回復

只要係吾同插器材一條氣就可以
回復

用左H1電處之後,突然發覺條地綫效果冇之前咁明顯
回復

我都有一條,插去Oyaide MTB6 也有效果,
插了約10秒就黎料,
抽返起就立刻覺!
回復

地線其實有冇burn in 分別
回復

CMA 發表於 2016-10-26 20:07
地線其實有冇burn in 分別

一定有...
回復

如果自己做一条私家地缐,有冇资料可以参考吓?
回復

snoopy 發表於 2016-10-26 22:50
如果自己做一条私家地缐,有冇资料可以参考吓?

威馬兄的分享。

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=96127
回復

eds60 發表於 2016-10-27 03:42
威馬兄的分享。

http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=96127

Thanks ching
回復