新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17760|回復: 32

[線材] Crystal Cable 同好會

Crystal Cable 應該也不少燒友們認識,但在 Hiendy 好像還未有同好會,
請恕小弟大膽,就在此發起吧 有望各師兄們多發表聽感及意見,互相交流。

CrystalSpeak Absolute Dream SC

CrystalSpeak Absolute Dream SC
Crystal Cable Absolute Dream PC .jpg

CrystalDigit Absolute Dream (AES/EBU)

CrystalDigit Absolute Dream (AES/EBU)

評分

查看全部評分

父親節的另一份禮物,CrystalSpeak Absolute Dream SC。
愛美的細女,說用來做腰帶也極漂亮

評分

查看全部評分

回復

sunny14148 發表於 2016-6-21 10:32
父親節的另一份禮物,CrystalSpeak Absolute Dream SC。
...

sunny14148兄,我是Crystal Cable 用家。7年前買用到現在。

評分

查看全部評分

回復

sunny14148 發表於 2016-6-21 10:32
...

用呢條做腰帶真係羨慕...

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-6-21 10:56
sunny14148兄,我是Crystal Cable 用家。7年前買用到現在。

歡迎 eds60 兄加入。
回復

sunny14148 發表於 2016-6-21 11:03
歡迎 eds60 兄加入。

我用舊款,平型號。 如何和 Sunny兄交流 。 你咁多條 Absolue Dream

如果有錢升級,我會繼續用 Crystal Cable。
回復

eds60 發表於 2016-6-21 11:11
我用舊款,平型號。 如何和 Sunny兄交流 。 你咁多條 Absolue Dream  。

如果有錢升 ...

eds60 兄言重,那有不可,相信有一個共過特點,線身極易處理,容易配合環境。
可能老闆是女士,線的外表感覺上女性化而又漂亮,較易被燒友們忽略了線材本身質量及結構的設計。
回復

sunny14148 發表於 2016-6-21 11:24
eds60 兄言重,那有不可,相信有一個共過特點,線身極易處理,容易配合環境。
可能老闆是女士,線的外表 ...

Absolute Dream 線身已相當粗壯。我用的 Ultra 訊號線和 Reference 喇叭線非常幼。 我相信很多人見到都唔會買。 不過條線背境真係好靜。
回復

我的 Reference 喇叭線有好多 splitters。 原本是兩邊蕉插,後買义和 biwire 义。再買 Ultra biwire splitters。
Crystal spk3.jpg
DSC08952 (640x480).jpg
Crystal Ultra splitter5.JPG
Crystal Bridge.jpg

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-6-21 12:39
我的 Reference 喇叭線有好多 splitters。 原本是兩邊蕉插,後買义和 biwire 义。再買 Ultra biwire splitt ...

這款正,變化多端。
回復

...

I have a Crystal cable rca... but i don't think i should join this club....

Crystal cable micro rca.jpg
回復

...

sunny兄:令人羡慕的一條腰帶
回復

eds60 發表於 2016-6-21 12:39
我的 Reference 喇叭線有好多 splitters。 原本是兩邊蕉插,後買义和 biwire 义。再買 Ultra biwire splitt ...

60兄: 估不到你有那麼多水晶
回復

我都見過隔離有人放依對喇叭線,不過總係覺得佢似條銀線,怕佢太清簿班,不過依條線既品牌應該冇人會估佢係平野來
回復

Davidsky 發表於 2016-6-21 17:30
哇 60兄: 估不到你有那麼多水晶

David兄取笑我 。我用的只7年以上的平價舊型號,唔值錢的。
回復

wuying908 發表於 2016-6-21 20:10
我都見過隨離有人放依對喇叭線,不過總係覺得佢似條銀線,怕佢太清簿班,不過依條線既品牌應該冇人會估佢係平 ...

是銀加金。 薄唔薄聲就睇配什麼器材。
回復

eds60 發表於 2016-6-22 00:13

配係我度實衰聲多
回復

eds60 發表於 2016-6-22 00:13

喇叭線我都有d 心郁想過換依對喇叭線,果時見佢古河碳纖維頭,心諗一定唔差,但怕佢聲底快上快落,唔岩聽
回復

henrykee 發表於 2016-6-21 13:38
I have a Crystal cable rca... but i don't think i should join this club....

音技報告, PDF file。

2005_AudioTechnique_Micro__Piccolo.pdf

1.99 MB, 下載次數: 2977

回復

wuying908 發表於 2016-6-22 00:16
喇叭線我都有d 心郁想過換依對喇叭線,果時見佢古河碳纖維頭,心諗一定唔差,但怕佢聲底快上快落,唔岩聽 ...

係快聲,配我的 胆前、class A 後級和12寸低音啱晒。

我覺得 Crystal Cable 的強項是静、全部樂器好聚焦唔會化大,樂器的前、後、左、右位置感好清晰, 低音好有線條感。 聽鋼琴係強項,老闆娘是鋼琴家。

評分

查看全部評分

回復