新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12828|回復: 29

[附件] 今次輪到玩WA 水晶

見到WA水晶今日番貨, 咁岩過2日就去旅行唔係香港, 所以都係即時去入手先  實物比想像中靚, SIZE亦都比想像中細, 初時驚太大會冇位放, 最後都可以放到正中間位, 個盒咁大張WA貼紙, 唔知係咪都可以做埋量子貼

今晚慢慢聽歌仔, 明天再出感想

評分

查看全部評分

尋晚試用完, 覺得幾神奇, 原理我就唔識, 但用前用後聽感都明顯, 感覺用後間房會寧靜D(可能我間房細, 所以更覺明顯), 從而令到聲音細節, 泛音增加, 但放既位置要慢慢試, 因初時放在墊板上, 人聲企前左, 感覺偏向中低, 之後再放番上少少, 放MBP上就岩我聽感, 人聲企番後, 整體更平衡, 亦都試過唔放正中間, 放在偏左位置, 聽某些錄音, 人聲企位亦都會有少少偏左, 所以建議盡可能都係放番中間

水晶最大驚喜係令到聲音更通透, 聽鋼琴更明顯, 琴音通透之餘, 泛音亦會增多, 聽大棚野時, 音量可以再開大少少, 音壓都冇問題, 聽人聲唱歌的細節都有增多

咁岩早2日燒左條BLACK, LPS用番普通FUSE, 所以可以印象比較LPS用BLACK跟只用普通FUSE但用水晶的分別, 如果比我選擇會:

膽前用BLACK> 水晶> LPS用BLACK

評分

查看全部評分

回復

我都攞咗返屋企.   擺啱個位就會靜咗, 細節清楚咗. 唔知點解, 但的確聽得出分別.

評分

查看全部評分

回復

里克1 發表於 2016-6-29 10:53
我都攞咗返屋企.   擺啱個位就會靜咗, 細節清楚咗. 唔知點解, 但的確聽得出分別.  ...

小弟都試咗,有效! 好神奇!  

但最妙的是如果有三粒的話,音場可以大大加闊加深!
Soundstage 內的 layering 大有進步!

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2016-6-29 12:43
小弟都試咗,有效! 好神奇!   

但最妙的是如果有三粒的話,音場可以大大加闊加深!

3粒 , 怎放?
回復

我放係中置上面感覺最好,但睇戲時就放中置旁,否則遮住畫面呢!
回復

Front wall 两角各一粒。
第三粒置中,稍前於 speakers。
然後微調位置和高度。

評分

查看全部評分

回復

如果覺得有效,
大家可以上TB search水晶方體,
價錢唔洗$100,可以發輝創意自己揀圖款同size,
擺屋企都靚仔D,又唔洗幫人家免費賣廣告

回復

CeLicA 發表於 2016-6-29 14:36
如果覺得有效,
價錢唔洗$100,可以自己揀圖款同size,

但應該唔會有 WA 用家買舊 TB 水晶試效果是否一樣
回復

Siuping 發表於 2016-6-29 14:45
但應該唔會有 WA 用家買舊 TB 水晶試效果是否一樣

就係有朋友買左W牌再買兩舊TB.
1 dog face效果,
叫廠改埋圓角重好聲D,舊W放左埋角位

評分

查看全部評分

回復

如果覺得有效,

我唔同意, 音響幾時都係一分錢一分貨. 就算物料完全一樣, WA果舊都一定好聲過你淘寶果舊.
你淘寶依舊我敢肯定, 10個有9個聽左都會話差聲左
回復

如果覺得有效,

小弟就擺了件紫水晶族,不知道是否好聲的原因呢。
回復

"1 dog face" 我學到新詞語。

評分

查看全部評分

回復

幾廿蚊淘舊返嚟玩下先
回復

gorgeous 發表於 2016-6-29 15:01
我唔同意, 音響幾時都係一分錢一分貨. 就算物料完全一樣, WA果舊都一定好聲過你淘寶果舊.
你淘寶依舊我敢 ...

期待版主攪個PK水晶戰

評分

查看全部評分

回復

sunny14148 發表於 2016-6-29 15:04
小弟就擺了件紫水晶族,不知道是否好聲的原因呢。

Ching這個直頭可以當Diffuser用
回復

momei 發表於 2016-6-29 15:07
"1 dog face" 我學到新詞語。

十幾年前既詞彙

評分

查看全部評分

回復

CeLicA 發表於 2016-6-29 15:07
期待版主攪個PK水晶戰

版主對呢舊水晶有所保留,所以應該唔會攪 PK
回復

都係跟你條蛋蛋學到壞晒
回復

Siuping 發表於 2016-6-29 15:19
版主對呢舊水晶有所保留,所以應該唔會攪 PK