新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12878|回復: 24

[分享] DIY 純銀柱今晚開始試試希望有效呢!!

見到之前有師兄試過DIY 紫銅柱去調聲, 於是諗下純銀嘅話又work 唔work呢. 因為材料真係比較貴, 所以無特登去磨平兩邊, 真係每mm都是錢呢!
今晚開始試試. 諗住會放係電源拖板最頭個邊用!不過只係比CD及耳擴使用, 唔知道效果好唔好呢!

評分

查看全部評分

師兄,究竟點用法?
回復

ericlok c-hing, Please kindly PM me where to buy. Thanks a lot!
回復

sunny14148 發表於 2016-6-23 16:28
師兄,究竟點用法?

我估……by-pass 條灰士!
回復

iwantbd 發表於 2016-6-24 00:04
我估……by-pass 條灰士!

咁粗用來 by-pass 條灰士
唔係掛,這幾天消防員已非常忙。
回復

回復

可能觸動了近幾日的敏感事情了, 或者我再遲d先再試試, 等我再search 多d資料先! 多謝各位師兄的意見!
回復

WOW正喎, 我都有用緊銅條去取代拖板PC條fuse, 聲底的確有正面提昇, 結實d又full d

拖板出嚟仲有其他PC有fuse, 所以都唔擔心安全問題, 我都想試試銀條嘅功效
回復

sunny14148 發表於 2016-6-24 00:10
唔係掛,這幾天消防員已非常忙。

你以為有灰士就不會……
回復

少個香爐少隻鬼
基本上部部機都有灰士,少一條無問題
回復

timmywan 發表於 2016-6-24 10:45
少個香爐少隻鬼
基本上部部機都有灰士,少一條無問題

但有D位……不能改動呀!
回復

終於有時間反覆來回使用了普通的飛屎同銀柱每邊3次, 銀柱是放在拖板PC到牆蘇的那個位置.
用了趙學宜的"聽聽" 及Vivaldi 的 The Four Seasons 去試聽.

空間同細緻都有正面的改善, 低音方面收得快了少少, 所以少了濛/過濃的感覺, 感是扎實了!
另外伸延方面都長了少少, 特別在吉他及Violin 方面可以聽出比較大的分別.

評分

查看全部評分

回復

非常好的報告
回復

唔同地方嘅fuse保護唔同嘅野,一層層的線路是有唔同電流參數的,計過先好搞。
回復

機入面都已經有FUSE, 響個英式插上面加都只係為左法例而做

玩美式插根本都無FUSE響入面
回復

有冇試下用黃金?
回復

師兄提議都不錯, 不過暫時真係無錢試呢, 因為若果以比重計用黃金做一粒可能要成4-5千蚊. 太貴了!
不過我唔會否定所有可行性. 因為數據只是參考, 實際行動可能有意想不到嘅收穫.  
希望有一天我有能力去些一下先, 咁樣先係玩嘅真情趣!!
回復

師兄……你試过?
回復

試過!!! 用純黃金吾夠 紫銅好!!!其實真證好的聲音還是紫銅!!!!
回復

龍洞HlFl工作室 發表於 2016-7-27 19:42
試過!!! 用純黃金吾夠 紫銅好!!!其實真證好的聲音還是紫銅!!!!

師兄,請問那可以買到紫銅柱呀,謝謝!
回復