新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 30459|回復: 108

[附件] 我又玩地線,純銀,multi-shield,一雞兩味

睇樣先:

再睇結構:

4 支 0.5mm 純銀、碳纖維屏蔽、綿質布網、碳纖維插頭。。。交足功課!

有屏蔽,唔怕空氣 RF 或線間干擾;有 ground loop breaker,屏蔽 noise 一樣散走唔會 loop back;

一雞兩味:
有地盒,接插地盒,再插牆蘇,令到地盒威力增強
冇地盒,接器材(有配套蕉去 RCA、XLR、BNC 或叉嘅 adapter 可以訂),再插牆蘇,玩共地

有冇地盒都玩得,乜野地盒都玩得

評分

查看全部評分

威馬兄,造功好靓仔

評分

查看全部評分

回復

回復

點玩法?
回復

電源共地?
回復

條地線係插牆蘇, 接大廈地線, 令到地盒威力增強? 有興趣用黎接農人細地盒, 睇下夾唔夾
回復

Update 左資料,有冇白老鼠?
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-6-23 22:48

威馬sir, 有無英式架!
回復

Calvinconnie 發表於 2016-6-23 23:00
威馬sir, 有無英式架!

英式未有,不過只係接地,可以加轉頭
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-6-23 22:48

唔貴都可以諗諗!近期想學人玩接地去走的雜質。。。
回復

回復

幾錢一你呢?
回復

blackcolor 發表於 2016-6-23 23:26
唔貴都可以諗諗!近期想學人玩接地去走的雜質。。。

唔知算唔算貴,來路野銅線尼龍頭尼龍網咁多錢,我又純銀又碳纖又係咁多錢,不過我土炮又冇二手價,咁嘅價錢應該好卯貴
回復

陣間 pm 你
回復

回復

請問價錢?
回復

各位大師
條地線係插牆蘇, 接大廈地線, 令到地盒威力增強? 咁樣任何地盒如果無再接牆蘇落大廈地線係咪未用盡地盒功效?咁地盒如果無再接牆蘇地盒內的礦物/石/炭等吸收會否有飽和的情況呢?

評分

查看全部評分

回復

wildmanhk 發表於 2016-6-24 00:54
各位大師
條地線係插牆蘇, 接大廈地線, 令到地盒威力增強? 咁樣任何地盒如果無再接牆蘇落大廈地線 ...

問得好!「令地盒威力增強」只係 copy and paste 之前 ching 嘅説話,我以為咁樣大家易明 d,應該咁講,如果確定有真正地線(其實除左舊唐樓咁上下樓齡嘅,冇乜理由冇地線),係真係可以強化地盒消化力;如果真係冇地線,地盒就變成消化室内佈線嘅地線 noise(同好多人將排插殻或電處殻個 ground terminal、什至機殻螺絲位接地盒一樣道理),只要係配地盒玩,就有冇地線都係有用唔會冇用,而且依家唔洗排插殻或電處殻有 ground terminal、或要鬆機殻螺絲位,已經可以做到同一樣野,可以話係方便左

另外,接地盒只係一個 option,唔係唯一功能,反過來講,其他品牌冇講可以接地盒,唔代表唔可以接地盒,只係佢地冇做冇賣地盒,不為他人作嫁衣先至唔講,但係注意,我有講明「乜野地盒都玩得」嘅

總之「有冇地盒都玩得,乜野地盒都玩得」,接地盒只係一個 option,唔係唯一

至于「地盒如果無再接牆蘇地盒內的礦物/石/炭等吸收會否有飽和的情況」,首先,DIY 先會鐘意加炭,DIY 有佢地嘅理論,但係其實炭係茅卵用嘅 ,講返正題,如果明白地盒原理、了解 piezo effect 係乜野,應該知道理論上地盒係唔可能飽和,但係實際應用上,noise 唔係永遠均一穩定,特别係同電源及屏蔽相關嘅 noise,係不停變動嘅,如果時間性上,地線 noise 嘅量同持續性,超過左地盒進行 piezo effect 嘅上限(例如一條膠喉本身冇出水量限制,但係如果突然擰大水喉、仲要唔止一下,條膠喉就可能頂唔順接口位漏水出嚟),就會出現短暫嘅所謂飽和,呢個時候,如果多個「真地」幫一下,自然就唔會出現短暫飽和嘅情况,但係呢個唔係真正定義嘅飽和

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2016-6-24 02:45
問得好!「令地盒威力增強」只係 copy and paste 之前 ching 嘅説話,我以為咁樣大家易明 d,應該咁講, ...

威馬Sir 又塞錢入我袋啦
又學到嘢
回復

用個插頭便d成本米低d咯!地線無必要咁貴插頭!
回復