新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5447|回復: 12

[請教] 有源監聽喇叭無力輸出,求解~

今日用手機駁落 Monkey banana /JBL 個d 有源喇叭到試音,
完全無力,我想問係咪加番個<放大器>(加大番個功率)去推? 加果係既話應該係前級定後級?
間野既人就駁左落個audio interface到 , 其實個audio interface 除左for 錄音用,佢係咪同soundcard 既作用差唔多 or 可以當soundcard用? 個interface會唔會好過就咁加個 amp / power amp?
之前完全無考慮過有咁既問題,諗住佢係有源就唔哂再落amp之類,但其實有源係咪只係代表唔洗擴音都有聲出但只不過無力咁解? 因為本人想用 TRS / RCA 頭直入電腦輸出就算....
如果要加大功率,通常要個watt數去到幾多先夠推 依一類喇叭? 未研究過
睇嚟師兄應該係想要個平價方案,是嗎?用手機作訊源,最好是用數碼輸出,加部DAC,最好可做埋前級的,然後至接去有源喇叭。小弟推薦chord mojo,仲可以做埋隨身DAC加耳擴,啲聲OK㗎。類似問題放去七六應該會多好多回應。
回復

Samuelt 發表於 2016-6-26 20:15
睇嚟師兄應該係想要個平價方案,是嗎?用手機作訊源,最好是用數碼輸出,加部DAC,最好可做埋前級的,然後 ...

Mojo 會攞佢命
回復

師兄嘅問題應該係手機嘅輸出唔夠力,最簡單嘅解決方法就係好似Samuel 師兄所講,買部內置前級(pre-amp)的DAC,價錢由千幾到幾(十)萬都有,豐儉由人
有源喇叭已內置足夠推動其單元的後級(即係power-amp),所以唔需要再加
回復

rocmanb 發表於 2016-6-27 00:28
師兄嘅問題應該係手機嘅輸出唔夠力,最簡單嘅解決方法就係好似Samuel 師兄所講,買部內置前級(pre-amp)的DA ...

ching,如果我轉番玩Alesis m1 520 active USB 會唔會好d ?  用佢個USB直入電腦,應該唔怕推唔郁?
一開始搵資料個陣對依對喇叭有好大期望~
回復

會死人的 ~
回復

9608 發表於 2016-6-26 20:30
ching,如果我轉番玩Alesis m1 520 active USB 會唔會好d ?  用佢個USB直入電腦,應該唔怕推唔郁?
一開始搵 ...

你都可以參考吓Adam audio Artist 系列,佢除咗內置USB,仲有個volume control,呢個應該可以幫到你
http://www.adam-audio.com/en/multimedia/products
回復

rocmanb 發表於 2016-6-27 01:08
你都可以參考吓Adam audio Artist 系列,佢除咗內置USB,仲有個volume control,呢個應該可以幫到你
http ...

爆budget
BTW比我搵到我發N個post搵既野...竟然有...
http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=4366116
太好了
回復

9608 發表於 2016-6-26 21:23
爆budget
BTW比我搵到我發N個post搵既野...竟然有...
http://www.dcfever.com/trading/view.ph ...

恭喜師兄搵到心頭好 期待師兄的開箱報告
回復

rocmanb 發表於 2016-6-27 01:27

ching,我最驚係依隻喇叭會唔會右好似JBL咁推唔郁XD
Btw..依個價位 有依個質素..我真係當堂會心一笑
就算真係唔夠力推,加多隻DAC我都制了
好多謝ching既熱心
回復

rocmanb 發表於 2016-6-27 01:27

依隻唔係舊野黎架咩><"我依d咩都唔識,開箱文唔到我黎啦
等我搵日去試下先,如果唔係心頭好..咁就可能等 Fostex出0.4c Or 要繼續研究隻JBL..雖然後者我已經灰左
回復

你呢啲係初燒嘅徵象,CAS 係條好毒的不歸路,之後你仲要煩NAS,LPS,LAN 線......
回復

rocmanb 發表於 2016-6-27 01:42
你呢啲係初燒嘅徵象,CAS 係條好毒的不歸路,之後你仲要煩NAS,LPS,LAN 線......{:5_71 ...

右係咩勁黎架
到時應該會腦沖血+腦出血 再加 內外出血
Btw.. 太鐘意音樂依樣野。依家feel到後悔

評分

查看全部評分

回復