新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12397|回復: 26

[請教] 又一小升級- Electrocompaniet EMC 1 MK3

今日終於又忍唔住升級左部SACDP, 雖然部機未煲好, 初開聲感覺比以前 Luxman 甜,聲音更自然,音樂感更強。 有無師兄用緊 lee 部 sacdp, 請問這部可唔可以用 spider clamp 同配咩電線好呢? thanks

評分

查看全部評分

我之前用Gryphon Vip m5 cable
回復

音樂之旅SACD真係好好,樣靚,音甜,有動感如配上同廠蜘蛛CD鎮 EMC-1 SPIDER 就真係如虎添翼!

評分

查看全部評分

回復

EMC-1 SPIDER

回復

wildmanhk 發表於 2016-6-28 02:04
音樂之旅SACD真係好好,樣靚,音甜,有動感如配上同廠蜘蛛CD鎮 EMC-1 SPIDER 就真係如虎添翼! {: ...

聽過代理講 mk3 因為有SACD 所以唔可以用spider clamp, 但又聽過d 人講可以用,有無mk3 用家試過呢? 效果如何?
回復

咁就真係要問下代理係乜事唔用得,因為我識有ching正使用中無問題喎。仲好好聲添!都係問清楚穩陣的好!
回復

照睇原廠出廠跟機係有送蜘蛛喎,昌X收起已係人所共知喇!Owner's manual有講

http://www.electrocompaniet.no/f ... r_Manual_ver1_1.pdf
回復

wildmanhk 發表於 2016-6-28 03:56
照睇原廠出廠跟機係有送蜘蛛喎,昌X收起已係人所共知喇!Owner's manual有講

http://ww ...

有跟cd clamp, 無話係spider clamp 呀
回復

請問ching之前用咩lux機?
回復

咁應該係用得碟鎮,不過可否用spider clamp 就要查下代理方面!
回復

Wing1238 發表於 2016-6-28 08:47
請問ching之前用咩lux機?

之前用Luxman d03

評分

查看全部評分

回復

oteloj 發表於 2016-6-28 04:50
有跟cd clamp, 無話係spider clamp 呀

師兄講得啱說明書只係話cd clamp, 無話係spider clamp 呀!请唔好唔會。
令外就係spider clamp只係for舊有款式Philips轉頭组件使用,mKIII 已轉了其他轉頭组件,鋼性结構及轉速都不同,雖然spider可放置於mkIII,但代理绝对不建議使用。
回復

fkbong 發表於 2016-6-29 00:34
師兄講得啱說明書只係話cd clamp, 無話係spider clamp 呀!请唔好唔會。
令外就係spider clamp只係for舊 ...

師兄知唔知舊款個 cd clamp 同新款個cd clamp 有無分別呢? 我見過樣好似一模一樣, 如果一樣重又放到的吧,照計可以試一試
回復

恭喜
回復

恭喜晒,又升級了
回復

會不會是因為SACD的轉速比普遍CD快幾倍,所以用了會比較危險
回復

欧洲声当然比日本声音乐感好和甜
回復

我曾經用遏EMC -1 up第一代,
比較過spider clamp和原裝cd clamp,
最後都要乖乖比錢,
但個spider clamp應該幾貴
回復

tt999 發表於 2016-6-29 18:13
我曾經用遏EMC -1 up第一代,
比較過spider clamp和原裝cd clamp,
最後都要乖乖比錢,